23 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Εναρμονίζονται στα νέα δεδομένα οι επιχειρηματίες εστίασης του Ρεθύμνου

-Πρόσβαση στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Νέα δεδομένα στο χώρο της καφεστίασης δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες το πρωί για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Παρά τις όποιες δυσκολίες οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου εκτιμούν πως το νέο πλαίσιο λειτουργίας βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που επί σειρά μηνών παρέμειναν κλειστές, όπως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να λειτουργήσουν.

Συνολικά ο νέος τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων ευνοεί τους πολίτες που θα έχουν εμβολιστεί.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ πλέον οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Και τούτο διότι πλέον σε αυτούς τους χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση αποκλειστικά στους εμβολιασμένους πολίτες ή σε αυτούς που νόσησαν το περασμένο εξάμηνο και ως εκ τούτου έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους χώρους οι πελάτες είναι καθήμενοι.

Το ίδιο ισχύει στα λούνα παρκ αλλά και στους υπαίθριους χώρους θεαμάτων (συναυλίες, θέατρο κτλ)., συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων. Σημειωτέον πως στα τελευταία δεν υπάρχουν πλέον διαλείμματα και οι θεατές είναι καθήμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος.

Όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός είπε: «Τα νέα δεδομένα λειτουργίας των καταστημάτων κινούνται σε θετική κατευθύνει με την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας που αυτή την περίοδο αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα όπως είπε δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες που επί οχτώ μήνες παραμένουν κλειστοί να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους». Χαρακτηριστικά ανάφερε: «Η απόφαση που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής είναι προς της σωστή κατεύθυνση με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας αλλά και την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Σύμφωνα με αυτή συνεχίζεται ως έχει η λειτουργία των καφέ και των εστιατορίων στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη κάποιου πιστοποιητικού. Στους εσωτερικούς χώρους όμως θα επιτρέπεται η πρόσβαση αποκλειστικά εμβολιασμένων πελατών. Παράλληλα με τη χθεσινή απόφαση δίνεται η δυνατότητα σε συναδέλφους που μέχρι σήμερα διατηρούσαν κλειστές τις επιχειρήσεις να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις επιχειρηματιών που δεν μπορούσαν να δουλέψουν σε εσωτερικούς χώρους και πλέον μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι ένα μέτρο πίεσης της κυβέρνησης να εμβολιαστεί ο κόσμος μέχρι τον Σεπτέμβρη που στην ουσία θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι όλοι. Παράλληλα, είναι ένα μέτρο πίεσης της κυβέρνησης για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να δώσει την ευκαιρία σε αυτούς που ήταν με εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούσαν να δουλέψουν από εδώ και πέρα να δουλέψουν. Παράλληλα η απόφαση αποσαφηνίζει ότι ο πελάτης που θέλει να πληρώσει με POS ή να πάει τουαλέτα πρέπει απλά να φοράει την μάσκα του και να μπει μέσα στην επιχείρησή του.

Όποιος διαβάσει καλά το ΦΕΚ ειδικά από τους συναδέλφους θα δει ότι έχει και τα καλά του. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα δηλαδή. Βέβαια υπάρχουν και συνάδελφοι που αντιδρούν και διαμαρτύρονται για το πως θα διαχειριστούν του πελάτες. Το μόνο που μένει είναι να γίνει σαφές σε όλους το πλαίσιο λειτουργίας. Να κατανοήσουν οι πολίτες το νόμο. Οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες κα εστιατόρια συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχει, ενώ στα κέντρα διασκέδασης και στους κλειστούς και στους ανοιχτούς χώρους θα πρέπει οι πολίτες να προσέρχονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, όπως και στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των καφετεριών».

Αναλυτικά, για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων) τα μέτρα έχουν ως εξής:

 • Λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο:
 • Μέγιστη πληρότητα 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας.
 • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες από την πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 μέρες μετά από αυτόν. Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική και τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από τον σύνδεσμο www.covidfree.gov.gr
 • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test το οποίο έχει διενεργηθεί έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους και το οποίο εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr.
 • Λειτουργία επιχειρήσεων σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο ή σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοιχτές 2 πλευρές) λειτουργούν όπως έως τώρα. Προσοχή! Δίνεται η δυνατότητα ο επαγγελματίας να λειτουργήσει κατ’ επιλογήν του τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, είτε με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο 6μηνο και ανηλίκων με self test είτε να είναι μεικτό. Εάν επιλέξει το κατάστημα να είναι αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει θα πρέπει οι πελάτες να εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες από την πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 μέρες μετά από αυτόν.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πελάτες είναι μόνο καθήμενοι και απαγορεύεται ο χορός.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο εισόδου στους χώρους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Covid Free που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΚΥΑ καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) με πληρότητα στο 85%.

Αναλυτικότερα:

 • 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
 • 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
 • 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων
 • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Επίσης

Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα είναι μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

 • 85% Πληρότητα
 • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
 • Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

 • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
 • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

 • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.