Δειλά-δειλά ανακάμπτει το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο και αφορά κατά κύριο λόγο την αναζήτηση κατοικιών από ευρωπαίους πολίτες.
Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για συνταξιούχους από την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Νορβηγία, οι οποίοι έχουν αναπτύξει δεσμούς με την πόλη και τους ανθρώπους της. Συνήθως είναι άνθρωποι που επί σειρά ετών επέλεγαν το Ρέθυμνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αφού βγήκαν στη σύνταξη αποφάσισαν να διαθέσουν τα χρήματα τους στον τόπο αγοράζοντας ένα σπίτι, όπου θα περάσουν ανέμελα και ευχάριστα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Συνήθως επιλέγουν περιοχές γύρω από τη θάλασσα δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στον νότο, ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προτιμούν την πόλη και μάλιστα το ιστορικό κέντρο μπαίνοντας στη διαδικασία να αναπαλαιώσουν παλαιές κατοικίες.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου της κτηματαγοράς το ενδιαφέρον τον μήνα που διανύουμε είναι αυξημένο με δεδομένη τη μηδενική δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών που λόγω της οικονομικοπολιτικής κατάστασης και των κεφαλαιακών ελέγχων είχε «παγώσει» την αγορά.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νίκος Κασσωτάκης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μεσιτών αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεσιτών εξήγησε πως το βασικό κριτήριο για την κτηματαγορά είναι η οικονομική σταθερότητα της χώρας με δεδομένο όπως εξήγησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως είναι το κλίμα, η ασφάλεια και η φιλοξενία των ανθρώπων.
Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: Στη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων υπήρχε μια παύση διότι δεν μπορούσαν να γίνουν αγοραπωλησίες γιατί είχαν μπλοκάρει τα πάντα. Υπάρχουν τώρα κάποιοι ευρωπαίοι, οι οποίοι σε μια καλή τιμή ψάχνουν να βρουν μια κατοικία για να έρθουν να μείνουν στο Ρέθυμνο. Είναι κυρίως συνταξιούχοι ή άνθρωποι που έρχονται πολλά χρόνια στον τόπο μας, μαθαίνουν τη γλώσσα, τους αρέσει εδώ και επιθυμούν να επενδύσουν σε μια κατοικία. Προτιμούν περιοχές κάπου κοντά στη θάλασσα, στα νότια ή ακόμα και στην παλιά πόλη. Αυτό τον μήνα υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όχι όμως κάτι φοβερό. Διαθεσιμότητα υπάρχει στην αγορά όμως οι τιμές δεν είναι τόσο χαμηλές. Εξαρτώνται από το κατά πόσο θέλει κάποιος να πουλήσει ή όχι, δηλαδή ανάλογα την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη. Και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη διότι δεν πέφτουν οι τιμές σε υψηλά ποσοστά και έτσι δεν καταρρέει η αγορά. Στον νομό Ρεθύμνου οι τιμές έχουν πέσει κατά 20-30% και σίγουρα αυτό που θα πουληθεί είναι αυτό που θα έχει τη χαμηλότερη τιμή. Άλλωστε και οι ευρωπαίοι δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, γιατί δεν μπορούν να πάρουν δάνεια ούτε από τη χώρα τους για εδώ ούτε από δω για εδώ. Έχουν τις οικονομίες τους και με βάση αυτές επενδύουν. Παλαιότερα μπορούσαν να πάρουν δάνεια και από εδώ τώρα πλέον δεν μπορούν. Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Νορβηγία, την Ιταλία μπορεί ακόμα και να αναπαλαιώσουν παλαιά κτίρια. Μπορεί αν τα πράγματα σταθεροποιηθούν να κινηθεί κάτι στο μέλλον σε μικρά ακίνητα και σε μικρά ποσά. Αν έχουμε σταθερότητα, οι άνθρωποι μας είναι φιλόξενοι, έχουμε την ασφάλεια, έχουμε ωραίο κλίμα, έχουμε πολλά θετικά. Είχαμε μια καλή κίνηση το 2014 και είχε αρχίσει κάπως να σταθεροποιείται η αγορά. Αυτή η τάση σταμάτησε με τις εκλογές και τους κεφαλαιακούς ελέγχους και τώρα σιγά-σιγά φαίνεται ότι κάτι θα επανεκκινηθεί. Όσο σταθεροποιείται η κατάσταση τόσο θα βελτιώνεται και ο κλάδος της κτηματαγοράς».
Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχειακών επενδύσεων αυτό είναι μηδαμινό με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προσφορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Ο κ. Κασσωτάκης μάλιστα διαφωνεί με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν έντονο ενδιαφέρον για πωλήσεις εξηγώντας πως τα μεγάλα ξενοδοχεία αποτελούν επικερδείς επιχειρήσεις για τους ντόπιους και δεν τίθενται προς πώληση. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, υπάρχει ένα ενδιαφέρον για ενοικίαση ξενοδοχείων.
Ειδικότερα ο κ. Κασσωτάκης υποστήριξε: «Υπάρχει κάποια ζήτηση σε ότι αφορά την ενοικίαση ξενοδοχειακών μονάδων από παράγοντες του τουρισμού. Μεγάλες μονάδες προς πώληση δεν υπάρχουν στο νησί διότι τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν αποτελεσματικά και δεν υπάρχει προσφορά. Οι επιχειρήσεις αυτές δουλεύουν, είναι επικερδείς και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ιδιοκτήτες να τις πουλήσουν. Δεν υπάρχει τέτοια τάση στο νησί. Όλα αυτά που λένε και γράφονται δεν ισχύουν. Ενδεχομένως να υπάρχουν μια δυο εταιρείες που να εκδηλώνουν ένα ενδιαφέρον, όμως δεν υπάρχει προσφορά στο νησί. Για εκτάσεις, για μεγάλες επενδύσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Είχαμε κάτι πριν ενάμιση χρόνο όμως τώρα έχει παγώσει λόγω και των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων».
«Από την πλευρά της η πρόεδρος των κτηματομεσιτών ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη ανέφερε: «Η κτηματαγορά έχει φθάσει πολύ χαμηλά από πλευράς ζήτησης. Δεν κινείται απολύτως τίποτα και στον κλάδο επικρατεί ανησυχία. Όλο το 2015 όσοι Ρώσοι ενδιαφέρθηκαν για να αγοράσουν κάποιοι ακίνητο, οι προσφορές που έκαναν ήταν ακριβώς στο μισό της τιμής που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη και οφείλεται στο γεγονός ότι έχει περάσει η εντύπωση πως επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σ’ αυτήν την οικονομική κατάσταση θα ξεπουληθούν τα ακίνητα και θα δοθούν πλέον τζάμπα. Αυτή η αντίληψη έχει διαμορφωθεί κυρίως σε ξένους επενδυτές μεταξύ των οποίων και οι Ρώσοι. Αναμένουμε να γίνουν προσφορές το επόμενο διάστημα και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή να γίνει ουσιώδες. Αυτό έχει σημασία για τον κλάδο και αυτό επιδιώκουμε».