Οι 9 Ισραηλινοί και οι 2 Καναδοί επιχειρηματίες, έγιναν δεκτοί στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πήραν μια… πρόγευση των Κρητικών προϊόντων, όταν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντάς τους, τους χάρισε ντόπια προϊόντα αλλά και μια υφαντή παραδοσιακή βούργια.
Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους Ισραηλινούς και Καναδούς εισαγωγείς αλλά και τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ Rubin Schoussel, ανέφερε ότι σε μια δύσκολη περίοδο επιχειρείται από την Περιφέρεια ένα νέο εμπορικό άνοιγμα στην απαιτητική αγορά του Ισραήλ, αλλά και του Καναδά: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την προώθηση των ποιοτικών μας πιστοποιημένων προϊόντων στο εξωτερικό. Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε επιχειρηματίες από το Ισραήλ και τον Καναδά εκ των οποίων ο ένας είναι Κρητικός. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα σημαντικό στόχο που είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων. Οι επιχειρηματίες θα έρθουν σ’ επαφή με τις τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη και με το οργανωμένο και στοχευμένο «κτίσιμο» που κάνουμε, μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρχει μια καλή εξαγωγική δραστηριότητα των ποιοτικών μας προϊόντων προς όφελος της Κρητικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα».
Από την πλευρά της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες από το Ισραήλ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για Κρητικά αναψυκτικά, νερό, κρέας, τυροκομικά λαχανικά και άλλα προϊόντα.
«Αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα του νέου ανοίγματος σε Ισραήλ και Καναδά είναι το γεγονός ότι μας ζητάνε Κρητικά πιστοποιημένα προϊόντα. Μάλιστα όταν τους παρουσιάσαμε το brand name, το σήμα πιστοποίησης για τα Κρητικά προϊόντα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι το διαβατήριο που θα βοηθήσει τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη αποστολή θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα για όλους», ανέφερε η ίδια.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ Rubin Schoussel αναφερόμενος στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Κρήτης για να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Το 2012 οι εξαγωγές μας στην Ελλάδα ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ίδιο ποσό (200 εκατομμύρια δολάρια) ήταν και οι εισαγωγές που κάναμε από την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το στόχο διότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».
Ο κ. Schoussel τόνισε ότι: «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές στο Ισραήλ σε ελαιόλαδο, προϊόντα ελιάς αλλά και τροφίμων, που τα παράγει σε αφθονία η Κρήτη. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές σε όλα τα επίπεδα, και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη αλλά και την αντιπεριφερειάρχη για την οργάνωση των επαφών αυτών που θα γίνουν στην Κρήτη το τριήμερο αυτό».
Μετά το τέλος της λιτής εκδήλωσης καλωσορίσματος των Ισραηλινών και Καναδών επιχειρηματιών η συνέχεια δόθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου και ξεκίνησαν οι συναντήσεις -b2b- με τους επιχειρηματίες εξαγωγείς, και παραγωγούς από την Ανατολική Κρήτη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι επιχειρηματικές συναντήσεις για την Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι) θα συνεχιστούν μεθαύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου από τις 9:30 το πρωί και πάλι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Για την Δυτική Κρήτη (Χανιά-Ρέθυμνο) οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Santa Marina», στην Αγία Μαρίνα Χανίων σήμερα, από τις 10.00 το πρωί.
Οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, λιανικού και χονδρικού εμπορίου ενδιαφέρονται για ποιοτικά-πιστοποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως για: λάδι, ελιές, τυριά, γάλα, αυγά, αρωματικά φυτά, μέλι, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλιεύματα, κρέας (εκτός χοιρινού), φρούτα, λαχανικά, αναψυκτικά, ξύδι, νερό, γλυκίσματα, παγωτό.