22 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Ενεργειακό εμπάργκο από ΗΠΑ, Βρετανία στη Ρωσία – Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή του πετρελαίου

Μπάιντεν και Τζόνσον ανακοίνωσαν την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα επιπλέον βήμα στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή».

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για βήμα που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.

Συνοπτικά:

 • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις ΗΠΑ.
 • Είπε ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ «δεν θα χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν».
 • Τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας.
 • Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.
 • Θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση.
 • Στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι.
 • Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων.
 • Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.
 • Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν.
 • Ο Πούτιν προχωράει στα καταστροφικά του σχέδια χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Χτυπάει αμάχους, σχολεία.
 • Ο Πούτιν μπορεί να κατακτήσει μία πόλη στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στη χώρα.
 • Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν – με την τιμή του αργού πετρελαίου να αυξάνεται περισσότερο από 5%, στα 130 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση των ΗΠΑ είναι πιο άμεση από ό,τι στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ενεργειακό εμπάργκο και από την Βρετανία

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση από το Ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο».

Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που παίρνουμε».

Σε σχετικό tweet, ο Τζόνσον σημειώνει: «Σε ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενο στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων».

Εντείνεται η πίεση στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες της Δύσης εντείνουν τη πίεση στη Μόσχα, μέσω των κυρώσεων κατά της οικονομίας της, αλλά και σε βάρος προσώπων που περιβάλλουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε γνωστό το πρωί, μιλώντας σε βουλευτές, ότι η Βουλή θα προχωρήσει με τη νομοθεσία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλα σημεία, σύμφωνα με πηγές από τους Δημοκρατικούς που επικαλείται το CNN.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ήταν κάτι που ζητούσε επιμόνως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς -όπως υποστηρίζει- επρόκειτο για σημαντική παράλειψη στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές ενέργειας διατήρησαν σταθερή εισροή ταμειακών ροών προς τη Ρωσία παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν υπάρξει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Νωρίτερα, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εφιαλτικά σενάρια

Πρωτοφανείς καταστάσεις διαταράσσουν την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και του Ηνωμένου Βασιλείου να τις μειώσει μέχρι το 2022. Μπορεί και οι δύο χώρες να έχουν περιορισμένη εξάρτηση από τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, όμως είναι ένα σαφές σήμα και ένα πλήγμα για τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία πριν την πανδημία άγγιζαν τα 120 δισ. δολάρια.

Σε επίπεδο τιμών, μετά τις ανακοινώσεις δεν παρατηρήθηκε έκρηξη με το πετρέλαιο να βρίσκεται κάτω από τα 130 δολάρια το βαρέλι και γύρω στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, εφιαλτικά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και λένε ότι μπορούμε να δούμε το επόμενοι διάστημα το brent να φτάνει τα 180-200 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε εμπάργκο. Παρόλα αυτά, σήμερα ανακοινώθηκε ότι προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο στη διάρκεια του 2022. Παράλληλα, θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας, LNG, θα γεμίσει τις αποθήκες της σε ποσοστό 90% ώστε να μην είναι απροετοίμαστη για τον επόμενο χειμώνα, θα ανοίξει τον δρόμο για επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να βάλουν πλαφόν στους λογαριασμούς των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ έχει μπει στο τραπέζι και το ευρω-ομόλογο.

Πάντως, όπως μεταδίδουν αθηναϊκά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.