Η Grecotel αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την προσπάθεια δασκάλων και μαθητών του «Αειφόρου και Οικολογικού» 2ου Δημοτικού Σχολείου, κάλεσε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014) την Στ’ τάξη του σχολείου, αφού είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Αλέκο Πεδιαδίτη. Το σχολείο αυτό έχει βραβευτεί με την «Πράσινη Σημαία» του προγράμματος της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης» για την περιβαλλοντική τους συνείδηση και την οικολογική τους συμπεριφορά.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Στ’ τάξης ξεναγήθηκαν στους χώρους και εγκαταστάσεις της παραδοσιακής φάρμας Agreco, του κτήματος της Grecotel.
Ενημερώθηκαν για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Grecotel, καθώς και για τις «Βιωματικές και Θεματικές» εμπειρίες που προσφέρει η Agreco σε μικρούς και μεγάλους («Γίνετε αγρότης για μια ημέρα» και «Μικροί Αγρότες»).
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, λειτουργικός διευθυντής της Grecotel, απόφοιτος του ίδιου Δημοτικού Σχολείου, τους ενημέρωσε για τη σημασία της υγιεινής διατροφής, για την σπουδαιότητα της λήψης του πρωινού, σημαντικού παράγοντα για σωστή διατροφή, υψηλές σχολικές επιδόσεις αλλά και για καλύτερη προσωπική διάθεση.
Με την ευκαιρία αυτή, ρώτησε το κάθε παιδί τί πρωινό είχε πάρει εκείνη την ημέρα.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι όλα τα παιδιά είχαν πάρει πρωινό, από το κλασικό γάλα με κάποιο συνοδευτικό όπως π.χ. δημητριακά μέχρι και τοστ. Αρκετά είχαν καταναλώσει μέλι και προς μεγάλη έκπληξη όλων, ένα κορίτσι, η Ιωάννα, είχε φάει μήλο.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε, από τον ένα και μοναδικό μαθητή τον Βασίλη, που είχε εντάξει την βρώμη στο πρωινό του!!! (εννοείται μέσω της μαμάς -χίλια μπράβο μαμά Νικολέτα!!!).
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης ενθάρρυνε τα παιδιά να προτρέπουν τους γονείς τους να τους «αγοράζουν» πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως σκούρα ψωμιά τοστ αντί λευκών, δημητριακά πιο «υγιεινά» από αυτά που έχουν πολύ ζάχαρη. Τους τόνισε επίσης τη διατροφική και υγιεινή διαφορά του φρέσκου χυμού πορτοκάλι από τον έτοιμο.
Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι τα «σύγχρονα δηλητήρια» είναι η ζάχαρη και το αλάτι.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο του Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη με θέμα: «Μάθημα Υγιεινής Μαγειρικής στα Πρότυπα της Κρητικής Διατροφής υπό μορφής Παιχνιδιού».
Με το βίντεο τα παιδιά, συνειδητοποίησαν ότι ο κρητικός ντάκος, που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της επιστημονικά αναγνωρισμένης για μακροζωία «Κρητικής Διατροφής», είναι παράλληλα και το πιο γευστικό, γρήγορο, υγιεινό, φθηνό σνακ.
Κατάλαβαν ότι έχοντας από τη μητέρα τους στο ψυγείο τριμμένη ντομάτα, μπορούν να αποφύγουν τις ανθυγιεινές και πλαστικές σε γεύση «σκουπιδοτροφές». Να σημειωθεί ότι οι «σκουπιδοτροφές» εκτός του ότι είναι ανθυγιεινές, το μεγαλύτερο κακό που κάνουν στα παιδιά είναι ότι καταστούν το μάσημά τους «νωχελικό», με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να καταναλώσουν ατόφιες τις μη επεξεργασμένες τροφές όπως κρέας με κόκαλο, ψάρια κλπ.
Με τον ντάκο, μέχρι και που μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα τους κουρασμένους γονείς τους που ερχόμενοι αργά σπίτι θα βρουν να τους περιμένει ένα «πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας», φτιαγμένο με εξαιρετικά υλικά όπως: αγάπη, τρυφερότητα, ανταπόδοση, υπερηφάνεια, συνειδητοποίηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης, της σύσφιξης των σχέσεων μέσα στην ίδια την οικογένεια, της συνειδητοποίησης του προβλήματος της ανθυγιεινής διαβίωσης, του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας και το πιο σπουδαίο… ότι μόνοι μας μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά, και ότι είναι «δικαίωμά» μας να ζήσουμε όχι μόνο περισσότερα αλλά και καλύτερα χρόνια.
Μετά την προβολή πήραν καπέλα του σεφ, έγραψαν το όνομά τους και αφού παρακολούθησαν το «μάθημα» πως γίνεται ο ντάκος, έκαναν μόνα τους ντάκο. Τα παιδιά κατενθουσιάστηκαν, όχι μόνο που τα κατάφεραν, αφού είναι πανεύκολο, αλλά βρήκαν τον ντάκο και πολύ γευστικό και ενδιαφέρον.
Τέλος γεύτηκαν παραδοσιακά Κρητικά «καλούδια» και εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν δοκίμασαν ελιά σε μορφή γλυκού κουταλιού!!!
Έμαθαν επίσης ότι το «σύγχρονο δηλητήριο», η ζάχαρη, είναι περισσότερο ευεργετική στον οργανισμό υπό μορφή σπιτικού γλυκού κουταλιού, αντί ενός γλυκού ζαχαροπλαστείου, που περιέχει σαντιγί και κρέμες.
Τους μαθητές και μαθήτριες συνόδευαν η δασκάλα Ρίτα Κατριτζιδάκη και ο σχολικός σύμβουλος της Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης, Μιχάλης Κολιοραδάκης.
Τέλος, όλοι μαζί έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία στην πλατεία του χωριού με το τρόπαιο, την «Πράσινη Οικολογική Σημαία».