16 °C Rethymno, GR
03/12/2021

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2022 στο Ρέθυμνο

• Σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα οι κρατήσεις • Στην επανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων από Αγγλία, Σκανδιναβία και Ρωσία προσβλέπουν πράκτορες και ξενοδόχοι

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2022 για τον Νομό Ρεθύμνου, καθώς ήδη οι προκρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα κανονικότητας. Αν και έχουν φρενάρει από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, γεγονός που αποδίδεται από κάποιους στην έξαρση των κρουσμάτων αλλά και στην γενικότερη στασιμότητα που είθισται να παρατηρείται στις κρατήσεις τον συγκεκριμένο μήνα του χρόνου, τα ποσοστά είναι μέχρι στιγμής στο 25% – 30% και χαρακτηρίζονται πολύ ικανοποιητικά από τους πράκτορες του Νομού. Σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τις κρατήσεις θα υπάρχει το πρώτο δίμηνο του έτους, καθώς τότε είναι το διάστημα που υπάρχει έντονη κινητικότατα και προγραμματισμός των καλοκαιρινών διακοπών των Ευρωπαίων.

Το Ρέθυμνο όπως και ολόκληρη η Κρήτη κατάφερε την δεύτερη σεζόν της πανδημίας να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού, καθώς κατέγραψε σημαντική αύξηση στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχείων του από τον Ιουλίου ως και τον Οκτώβριο, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζεται από κάποιους και ως καλύτερος του 2019. Ειδικότερα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, τον Οκτώβριο άγγιξαν το 97,20% των διανυκτερεύσεων του 2019, σημειώνοντας παράλληλα τεράστια αύξηση σε ποσοστό 361,44% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η σημαντική αύξηση των Γερμανών, των Γάλλων και των Πολωνών κάλυψαν ένα σημαντικό κενό που άφησαν οι Άγγλοι, οι Σκανδιναβοί -με εξαίρεση τους Δανούς, οι Ρώσοι και οι Ισραηλίτες, που αν και παραδοσιακοί λάτρεις του νομού, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που ήταν σε ισχύ δεν ταξίδεψαν.

Η ικανοποίηση δεδομένων των συνθηκών είναι μεγάλη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ενώ η Κρήτη συνολικά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές της σε σχέση με το 2019 σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλες τουριστικές περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Κρήτης συγκέντρωσε υψηλότερα νούμερα σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, όπου οι πληρότητες το αντίστοιχο διάστημα κυμάνθηκαν από 58,9% έως και 82.2%.

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί τον μήνα Ιούλιο οι πληρότητες έφτασαν στο 63,3%, τον Αύγουστο το 82,2%, τον Σεπτέμβριο το 73,1% και τον Οκτώβριο το 58,9%. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τα αποτελέσματα της Έρευνας: «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Σε αυτό συνετέλεσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων τόσο η καλή υγειονομική εικόνα του νησιού για την οποία, όπως είπε, ήδη από πέρυσι είχαν προετοιμαστεί στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες, που μέσα από την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων κατάφεραν να εκπαιδευτούν και να τηρήσουν με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα διαφυλάσσοντας την εικόνα του νησιού και μεταφέροντας στο εξωτερικό μηνύματα υγειονομικής ασφάλειας. Από τη άλλη, όπως πρόσθεσε, σημαντικός παράγοντας ήταν και το γεγονός ότι άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί για τη χώρα μας δεν αποτελούσαν υγειονομικά ασφαλείς προορισμούς για τους επισκέπτες και έτσι η χώρα μας και η Κρήτη κέρδισε επιπλέον επισκέπτες.

Αισιοδοξία για την νέα σεζόν

Αν και η αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν είναι διάχυτη εν τούτοις οι εμπλεκόμενοι του κλάδου γνωρίζουν καλά ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάστασης της χώρας και συνολικά της Ευρώπης, για αυτό διατηρούν επιφυλάξεις.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης είπε: «δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών από τον Ιούλιο και μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά για τον τουρισμό του Ρεθύμνου. Η Ελλάδα κινήθηκε στο 50% της κίνησης του 2019 και στην Κρήτη ήταν ένα 10% μεγαλύτερη η κίνηση. Για του χρόνου αναμένουμε το 75% της τουριστικής κίνησης του 2019 σε πανελλαδικό επίπεδο και για την Κρήτη το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο, δηλαδή στο 85%. Για το 2022 εμείς προσδοκούμε τους Άγγλους, τους οποίους δεν είχαμε φέτος, παρότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κρήτη μετά την Γερμάνια, τους Σκανδιναβούς που δεν τους είχαμε φέτος, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να κερδίσουμε και τους Ρώσους, οι οποίοι φέτος δεν ήρθαν στην Κρήτη. Πέραν από όλα αυτά, το σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σεζόν το 2022 δείχνει ότι θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο σε αντίθεση με φέτος που ξεκίνησε τον Ιουλίο. Το τρίμηνο αυτό Απριλίου-Ιουνίου, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για του χρόνου» και πρόσθεσε ότι: «Η πανδημία έχει επιδράσεις σημαντικές, τα ταξίδια δέχονται πλήγμα και οι προ κρατήσεις έχουν φρενάρει. Εκτιμώ ότι το «φρένο» αυτό είναι προσωρινό και αυτές θα επανακάμψουν το επόμενο διάστημα. Όμως, σύμφωνα με τις μελέτες και τις έρευνες που γίνονται συνεχώς, το 2024 είναι η χρονιά που θα επανέλθει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τις μελέτες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, τα απόνερα της πανδημίας θα μας ακολουθήσουν για αρκετά χρονιά, αυτό είναι σίγουρο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νέα τουριστική περίοδο και σε σχετικές δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι πρώτες κρατήσεις δείχνουν ότι πάμε σε μια κανονική σεζόν. Τα νούμερα είναι πολύ καλά, καμιά σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει θυμίζουν εποχές του 2019. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν «φρενάρει» οι κρατήσεις, οι οποίες είχαν ανοδική τάση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Φαίνεται πως η έξαρση της πανδημίας έχει επηρεάσει την ροή τους -βέβαια είθισται τον Νοέμβριο να υπάρχει ένα «πάγωμα» στις κρατήσεις. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει Γενάρη – Φλεβάρη και τότε θα φανεί αν όντως η έξαρση των κρουσμάτων έχει επιφέρει πλήγμα στις κρατήσεις. Πάντως μέχρι στιγμής οι κρατήσεις που έχουν γίνει είναι στο 25-30% του 2019, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο οι κρατήσεις κυμαινόταν στο 5%. Αν φανταστούμε ότι φτάσαμε φέτος στο 65% των διεθνών αφίξεων του 2019, με αγορές όπως του Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αγγλία που δούλεψε ένα μήνα, Νορβηγία, Φιλανδία να είναι εκτός, θεωρώ ότι αν επανέλθουν αυτές οι αγορές θα φτάσουμε τα ποσοστά του 2019 και ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε. Αλλά όλα αυτά βέβαια φτάνει να έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και η οικονομία να δουλεύει όπως και φέτος. Όλα τα στοιχεία από τους τουρ οπερέιτορς και τα μηνύματα από τις τουριστικές εκθέσεις δείχνουν εντυπωσιακά στοιχεία, άρα είμαστε αισιόδοξοι με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε δυσάρεστη εξέλιξη με τον κορονοϊό».