Ένας 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ένας 28χρονος από τη Μυτιλήνη και ένας 25χρονος από την Αθήνα είναι οι δράστες των υβριστικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο (σε blog) στη μνήμη του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα ίχνη των οποίων εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου, ωστόσο ο 50χρονος, όταν αστυνομικοί επισκέφθηκαν το σπίτι του για να κατασχέσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του, αντιστάθηκε, φέρεται να χειροδίκησε και στη συνέχεια διέφυγε. Αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της για την υπόθεση, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:
«Από τις άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες και ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διακριβώθηκε η εμπλοκή τριών ημεδαπών δραστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.
Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπου πραγματοποιηθήκαν ταυτόχρονες έρευνες στις οικίες των εμπλεκόμενων και ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η δράση τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου.
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο επίμαχο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου, καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.
Επίσης, στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνονται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχολίων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών (3) ημεδαπών, ηλικίας 50, 28 και 25 ετών, για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Cyber Alert διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15-03-2015 σε ιστολόγιο του διαδικτύου, είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας).
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης, για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων, που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ).
Κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή, καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος δρούσε από την Αθήνα, ο 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ο 28χρονος από τη Μυτιλήνη.
Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.
Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών, ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.
Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς και τη δημόσια τάξη εν γένει».
«Στη θέση μας άλλος να μην βρεθεί»
Με επιστολή τους στον τύπο, οι γονείς του άτυχου 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέας και Μαρία, ευχαριστούν όλη την ελληνική κοινωνία για τη συμπαράσταση και τη στήριξη που παρείχε στην οικογένεια, δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στις διωκτικές αρχές και ζητούν από τα ΜΜΕ να σεβαστούν την επιθυμία τους αυτές τις μέρες του πένθους τους να σιωπήσουν.
Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρουν τα παρακάτω:
«Αισθανόμαστε την υποχρέωση παρόλο το βαρύ μας πένθος και την οδύνη από τον άδικο χαμό του Βαγγέλη μας, να ευχαριστήσουμε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την πόλη των Ιωαννίνων για τη στήριξη και την απλόχερη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες ώρες αγωνίας και θλίψης.
Ο Βαγγέλης δεν είναι πια μόνο δικό μας παιδί. Έγινε παιδί όλων σας.
Ο άδικος χαμός του παιδιού μας και ο πόνος δεν πρέπει να μας επιτρέψουν να αγνοήσουμε την τεράστια ευθύνη όλων μας αυτή την ώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα βίας, ψυχικής ή σωματικής.
Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη ότι θα κάνουν το καθήκον τους καταδικάζοντας τους ενόχους και δικαιώνοντας τους αθώους.
Εμείς που βρεθήκαμε στη θέση αυτή «που άλλος να μην βρεθεί», ζητούμε από όλους που σέβονται τη μνήμη του Βαγγέλη να συμβάλλουν με τις πράξεις τους στην καταδίκη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουνε τα παιδιά μας σε απόγνωση και ενδεχομένως σε τραγικά αποτελέσματα.
Η σιωπή με την οποία ο Βαγγέλης αντιμετώπισε την ψυχολογική και σωματική βία όλο αυτό το διάστημα, μας επιβάλει να σιωπήσουμε τουλάχιστον γι’ αυτές τις πρώτες μέρες πένθους και να ζητήσουμε από όλους σας και ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ να σεβαστούν αυτή μας την επιθυμία».
Σας ευχαριστούμε θερμά
Ανδρέας και Μαρία Γιακουμάκη
«Έτσι κάνουμε εμείς στον τόπο μας»
«Δίναμε συχνά σφαλιάρες στο κοπέλι, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα για εμάς. Έτσι κάνουμε εμείς στον τόπο μας. Δίνουμε σφαλιάρες στο πρόσωπο για να γελάσουμε. Ο Βαγγέλης κάποιες φορές γελούσε». Η φράση ανήκει σε έναν από τους τέσσερις σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που φέρονται να έκαναν καψόνια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που επικαλείται έγκυρες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα των νεαρών από την Κρήτη όχι μόνο βασάνιζε τον Βαγγέλη, αλλά τραβούσε σε βίντεο και φωτογραφίες τα «κατορθώματά» της, απειλώντας ότι θα τα δώσει στη δημοσιότητα. Στο υλικό αυτό, απεικονίζονται οι σπουδαστές να κάνουν άγριο bullying στον άτυχο φοιτητή, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η απειλή δημοσίευσης των όσων συνέβαιναν μπορεί να βάραινε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του θύματος.
Όπως τονίζουν μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδιες πηγές, ο φερόμενος ως «αρχηγός» της ομάδας των Κρητικών μία ημέρα πέρυσι έκοψε υπό την επήρεια μέθης τα δέντρα που υπήρχαν στο προαύλιο της Σχολής, ένα άλλο βράδυ πήγε μαζί με την παρέα του -μέλη της οποίας φέρονται να ασκούσαν bullying στον Βαγγέλη- στα μπουζούκια και αφού μέθυσαν όλοι μαζί άρχισαν να προκαλούν φθορές στο κατάστημα και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού να καλέσει τον διευθυντή της σχολής ζητώντας του να του καταβληθούν τα χρωστούμενα, ενώ ένα άλλο βράδυ ο «αρχηγός» της παρέας κατανάλωσε και πάλι μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άρχισε να σπάει τα πάντα στο δωμάτιό του στην Εστία της σχολής.