28 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ

Εντυπωσίασε η παράσταση «Μακμπέθ» του Γιάννη Μπλέτα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δυο παραστάσεις «Μακμπέθ», έργο βασισμένο στο κείμενο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του χώρου πολιτισμού «Σημείο», οι οποίες παρουσιάστηκαν στις 16 και 17 Ιουλίου, στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα. Μίνιμαλ παρουσίαση, γεωμετρία, ευθείες γραμμές στη σκηνή, εντυπωσιακή και ευρηματική σκηνοθεσία με 6 πλαίσια φωτιζόμενα, που άλλαζαν συνεχώς θέσεις στο χώρο. Μια εντυπωσιακή σκηνική σύνθεση, που έδωσε μια νέα πνοή στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ. Οι χορογραφίες, οι φωτισμοί και η μουσική, συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί μια παράσταση υψηλής αισθητικής. Η διασκευή του έργου, που δουλευόταν από το Οκτώβρη του 2020, σε γυναικείες φυλακές λειτούργησε, ενώ τόνοι μαύρου και άσπρου κυριαρχούσαν στη σκηνή.

«Στα μέσα του Νοέμβρη του 2020, πληροφορήθηκα ότι σε μια υπαρκτή γυναικεία φυλακή, στο Λονδίνο, ανέβασαν το συγκεκριμένο έργο με ηθοποιούς τις ίδιες τις φυλακισμένες, καθώς, πρόκειται για ένα από τα πιο φονικά έργα του Σαίξπηρ, στα πλαίσια εσωτερικών προγραμμάτων της φυλακής. Αυτή ήταν και η πιο μεγάλη δυσκολία της εργασίας μας με τα μέλη της ομάδας, καθώς έπρεπε σε πρώτη φάση, μέσα από αυτοσχεδιασμούς να δημιουργήσουμε ρόλους γυναικών, που βρίσκονται στη φυλακή, εξαιτίας κάποιου φόνου. Οι αυτοσχεδιασμοί αυτοί κράτησαν περίπου 2 μήνες, ενώ λίγο αργότερα «κουμπώσαμε» το διαχρονικό κείμενο του Σαίξπηρ. Η παράσταση ξεκίνησε να δουλεύεται τον Δεκέμβρη του 2020, διαδικτυακά με σκοπό την on-line προβολή της» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Μπλέτας.

Το έργο

Πολλά έχουν ειπωθεί για «το έργο» δηλαδή, τον Μακμπέθ (ή Μάκβεθ, αναλόγως την μετάφραση.) Πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν συνδυάσει με ατυχή γεγονότα, γι’ αυτό και δεν επιλέγεται συχνά από θιάσους. Πάντα το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης έχει αρκετές δυσκολίες. Εμείς, δεν αποτελέσαμε την εξαίρεση. Ποιος μπορεί όμως, να κατηγορήσει «το έργο» γι’ αυτό; Η αλήθεια είναι η πως είναι -εάν όχι το πιο φονικό-, ένα από τα πιο φονικά έργα του Σαίξπηρ. Βεβαίως, τα παραπάνω, δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τη σπουδαιότητα του έργου, στην παγκόσμια δραματουργία. O Μακμπέθ, ένας στρατηγός, εξαιτίας μια προφητείας, θέλει να επιστρέψει στην χώρα του και να καταλάβει την εξουσία. Για να το πετύχει αυτό, θα διαπράξει μια σειρά από φόνους, οι οποίοι θα είναι ο ένας μετά τον άλλο, ύστερα από προτροπή της πανούργας γυναίκας του, Λαίδης Μακμπέθ. Ο Μακμπέθ είναι ένας τραγικός ήρωας, όχι πολύ μακριά μας. Ο Ακίρα Κουροσάβα, στην κινηματογραφική του μεταφορά δίνει τον τίτλο «Θρόνος του αίματος». Εκτός από αυτόν κι άλλοι σπουδαίοι σκηνοθέτες του κινηματογράφου έχουν ασχοληθεί με «το έργο» (Όρσον Ουέλς, Ρόμαν Πολάνσκι). Ο Σαίξπηρ δημιουργεί για ακόμη μια φορά, εντέχνως, μια τραγωδία, τονίζοντας το πόσο μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο μια προφητεία, η λίγη εξουσία, τα παιχνίδια του μυαλού αλλά και ότι πολλά πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα.

Συντελεστές

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Κινησιολογία- Χορογραφία: Χριστιάνα Μαυροματάκη

Μουσική: C.J. Harris

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Βιβιλάκη

Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Τσουπάκης

Kατασκευή στέμματος: Χρυσούλα Σκεπετζή

Επιμέλεια ήχου- Φωτισμός: Μάνος Φουσταλιεράκης

Παραγωγή: Ble Productions- Χώρος πολιτισμού «Σημείο».

Συμμετείχαν: Κατερίνα Αλεξαντωνάκη, Χρύσα Βαρετίδου, Ελένη Βαρούχα, Μαρία Βιβιλάκη, Τάνια Βουμβουράκη, Τζένη Καμπουράκη, Γιώργος Κοτσυφάκης, Μυρτώ Μαρκάκη, Χριστιάνα Μαυροματάκη, Κυριακή Μπεμπή, Ελένη Παθιάκη, Μαρία Παπαδάκη, Μίνα Συνολάκη, Ιωάννα Χόμπη.

Η παραγωγή ευχαριστεί για την πολύτιμη στήριξη τους, τους: Μαρία Βιβιλάκη, Γιώργο Μπαγκάκη, Νίκο Κεχαγιαδάκη, Μανόλη Μελαμπιανάκη, Ελισάβετ Βιβιλάκη, Βάσια Σακελλαρίου, Κώστα Γουνάκη.