16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝ. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Εν αναμονή για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Τις ανακοινώσεις του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την ένταξη του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αναμένει η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό έργο που αφορά τη σχολική κοινότητα και το οποίο, αν και άκρως αναγκαίο, να γίνει μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους, δεν κατέστη δυνατό. Σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο σχολείο θα τεθεί σε προτεραιότητα στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του χρηματοδοτικού προγράμματος και θα δοθεί η έγκριση για τη  χρηματοδότηση του.

Το έργο κατασκευής του σχολείου έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ και αφορά ουσιαστικά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.

Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

– μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια,

– δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

– υπόγειος βοηθητικός χώρος:

στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.

– ισόγειο:

στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο-αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών-γυναικών

– όροφος:

– στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC

– ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί τον χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

Η επικάλυψη των κτιρίων θα γίνει με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών στεγών. Τα χαρακτηριστικά (υλικά, τρόπος κατασκευής) και η μορφολογία θα ακολουθεί τις απαιτήσεις και περιορισμούς που τίθενται από τη νομοθεσία των παραδοσιακών οικισμών και θα είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η υλοποίηση του έργου θα δώσει λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει στην περιοχή.

Παράλληλα, εκτός πλαφόν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμος διεκδικεί να εντάξει ένα ακόμα έργο που αφορά στη σχολική κοινότητα και δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης) στην περιοχή των Μισσιρίων, προκειμένου το κτίριο αυτό να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί από τον δήμο Ρεθύμνου για να στεγαστούν οι δομές ειδικής αγωγής.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός είναι στο κτίριο αυτό να στεγαστούν το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, δομές που επί του παρόντος στεγάζονται σε ακατάλληλες υποδομές στα Μισίρια και στο Γεράνι αντίστοιχα.

ο έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με προϋπολογισμό της τάξης των 9 εκ. ευρώ περίπου. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του ο οποίος δεν είναι άλλος από  το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στην διαρρύθμιση και επισκευή όλων των εσωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., την ανέγερση των επεκτάσεων που θα περιγράφονται από τη μελέτη και το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα  καθώς και κάθε αναγκαία επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο.