10 °C Rethymno, GR
19/01/2022

ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 4,3 εκ. ευρώ για το νέο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου

Την ένταξη του έργου ανέγερσης του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου ζωτικής σημασίας για την περιοχή του Ρεθύμνου.

Το έργο εντάχθηκε στον άξονα «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων», με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αποτελείται από τα εξής δυο υποέργα:

1ο υποέργο: το νέο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, σε ακίνητο συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ. (προϋπολογισμού 4.290.000 ευρώ) και 2ο υποέργο τον εξοπλισμό.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ένταξη ενός σημαντικού, όπως είπε, έργου που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή και το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς ένα όνειρο των κατοίκων της περιοχής γίνεται πραγματικότητα. Θα δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό σχολείο σε μια εξαιρετική θέση του οικισμού, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Επίσης λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μπορούμε να πούμε θα είναι ένα σχολείο του μέλλοντος. Το σχολείο του Ρουσσοσπιτίου είναι ένα έργο το οποίο προηγείται του έργου του υπόγειου πάρκινγκ το οποίο επίσης περιμένουμε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με το έργο ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ που έχουμε σχεδιάσει να στεγάσουμε τα ειδικά σχολεία».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής του σχολείου Ρουσσοσπιτίου αφορά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.

Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

– μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια,

δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

υπόγειος βοηθητικός χώρος:

στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.

ισόγειο:

στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο-αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών-γυναικών

όροφος:

στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC

ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί το χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

Η επικάλυψη των κτιρίων θα γίνει με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών στεγών. Τα χαρακτηριστικά (υλικά, τρόπος κατασκευής) και η μορφολογία θα ακολουθεί τις απαιτήσεις και περιορισμούς που τίθενται από τη νομοθεσία των παραδοσιακών οικισμών και θα είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Έργα 340 εκ. ευρώ σε όλη τη χώρα στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης

Εκατόν πέντε έργα, συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Οι πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

Δεκαοκτώ έργα στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» συνολικού προϋπολογισμού 104,1 εκατ. ευρώ, όπως το έργο που αφορά την ανακαίνιση προσφυγικών κατοικιών του δήμου Πατρέων, ύψους 10,8 εκατ. ευρώ.

Επτά έργα στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον», συνολικού προϋπολογισμού 58,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν ολοκληρωμένα προγράμματα για την επεξεργασία των απορριμμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα και δήμους ανά την χώρα.

Δεκαεπτά έργα που αφορούν την αγροτική οδοποιία, συνολικού προϋπολογισμού 47,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας σε περιοχές όπως του δήμου Φλώρινας, του δήμου Μετσόβου και του δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση επτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,05 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται, επίσης, στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», 11 έργα που αφορούν στην «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων», συνολικού προϋπολογισμού 38,7 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν δράσεις ανέγερσης και συντήρησης σχολείων, καθώς και τέσσερα έργα που αφορούν στη «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ», συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά έργα, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 46,7 εκατ. ευρώ, για 13 δικαιούχους οι οποίοι δεν είχαν έως τώρα εντάξεις στο πρόγραμμα, όπως το έργο αστικής αναζωογόνησης που αφορά σε δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης αστικών περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον δήμο Νέστου και στον δήμο Παγγαίου. Κατόπιν αυτού, πλέον απομένουν μόνον τρεις δικαιούχοι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εντάξεις στο πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε με σταθερό ρυθμό τις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχοντας ως προτεραιότητα την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη, θέλουμε κάθε δήμος της χώρας να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή δυναμική του προγράμματος», δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.