35 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Επίσημη επίσκεψη της Κρητικής Ομοσπονδίας στη Νέα Ζηλανδία

Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, συνοδευόμενος από την ταμία της Ομοσπονδίας, κ. Μαίρη Ρισσάκη, πραγματοποίησε επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο Ουέλλινκτον, έχοντας την ευκαιρία να γνωριστεί από κοντά με τους Κρήτες και να ενημερωθεί πλήρως για την πρόοδο της Κρητικής ομογένειας στη Νέα Ζηλανδία.

Τα μέλη του συλλόγου της Κρητικής Ένωσης Νέας Ζηλανδίας, όπου εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας από το 1960, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αντιπροσωπεία της Κρητικής Ομοσπονδίας, περιγράφοντάς την ως μια ιστορική επίσκεψη για την πρόοδο του οργανισμού τους.

Οι αντιπρόσωποι της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πληθώρα εκδηλώσεων αλλά και να συναντηθούν με πολλούς Κρήτες συζητώντας εκτενέστερα θέματα που απασχολούν την Κρητική ομογένεια της Νέας Ζηλανδίας.

Η επίσημη επίσκεψη των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας ξεκίνησε με την γνωριμία τους με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου. Να σημειωθεί ότι το Κρητικό χορευτικό συγκρότημα δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Αιδ. Πατήρ Γεώργιου Κανέλλη τον Μάιο φέτος για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Για πρώτη φορά Κρητικόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς στις επίσημες εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης και συγκίνησαν την Ελληνική παροικία του Ουέλλινκτον. Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης παρέδωσε στα παιδιά του χορευτικού κάποιες κρητικές παραδοσιακές φορεσιές, όπου θα μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για τις μελλοντικές τους εκδηλώσεις. Τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού από τον ίδιο τον κ. Τσουρδαλάκη, ο οποίος είχε διατελέσει χοροδιδάσκαλος στα κρητικά σωματεία της Μελβούρνης στο παρελθόν, με τους μαθητές να ενθουσιάζονται με νέα βήματα και χορούς.

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, ο κ. Τσουρδαλάκης και η κ. Ρισσάκη παρευρεθήκανε στην επίσημη Δοξολογία που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατους Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, όπου τιμήθηκε η Σύναξη πάντων των Κρητών Αγίων. Παράλληλα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση προς τους συμπολίτες μας όπου έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια τους Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας διοργανώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου της Κρητικής Ένωσης Νέας Ζηλανδίας, όπου και φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Ουέλλινκτον με δεκάδες Κρήτες να δίνουν το «παρών». Στην συνέλευση ο απερχόμενος πρόεδρος, κ. Σταμάτης Νικητόπουλος, παρέδωσε τα ηνία στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο κ. Βασίλη Γιαννακάκη. Να σημειωθεί ότι το νέο συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται από Κρήτες δεύτερης γενιάς. Ο κ. Τσουρδαλάκης συνεχάρη τον κ. Γιαννακάκη για την εκλογή του, καθώς και όλα τα μέλη του συλλόγου, και τους ευχήθηκε καλή θητεία τονίζοντάς τους ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα είναι πάντα στο πλευρό του συλλόγου. Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι ακόλουθοι: Βασίλης Γιαννακάκης (πρόεδρος), π. Γεώργιος Κανέλλης (Αντιπρόεδρος), Άννα-Μαρία Φραδελάκη (γενικός γραμματέας), Δημήτρης Μητσοτάκης (βοηθός γραμματέας), Κωνσταντίνος Σιατίρας (ταμίας), Ανδρέας Καμπέρης (δημοσίων σχέσεων), Σταύρος Πετριτάκης (δημοσίων σχέσεων), Θεόδωρος Δεσποτάκης (αντιπρόσωπος Όκλαντ) και σύμβουλοι η Βάνα Hunter-Κοσμαδάκη, η Αγγελική Χαλτέζος-Καστρινάκη, και η Ειρήνη Παντελής-Σερλιδάκη.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου για τα σαράντα χρόνια της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας όπου μέσα καταγράφεται όλη η ιστορία της Ομοσπονδίας από την ίδρυσή της μέχρι το 2020 όπου και γιόρτασε τότε 40 χρόνια ανοδικής πορείας και δημιουργικότητας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσουρδαλάκης παρέδωσε αντίτυπα του βιβλίου ως δώρο «τιμής ένεκεν» στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και στον νέο πρόεδρο κ. Γιαννακάκη.

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση διοργανώθηκε το ίδιο βράδυ όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ με τίτλο «A lot of time for the Greek». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εορτασμών της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο ίδιος ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, κ. John Irwin, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τους συντελεστές της παραγωγής. η οποία θα διανεμηθεί σε όλα τα Κρητικόπουλα των Κρητικών Σωματείων, εντελώς δωρεάν.

Τέλος, ο κ. Τσουρδαλάκης και η κ. Ρισσάκη συναντήθηκαν και είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τους συντονιστές του 41ου Συνεδρίου της Κρητικής Ομοσπονδίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Άννα-Μαρία Φραδελάκη και Πάτερ Γιώργο Κανέλλη όπου και συζήτησαν τα απαραίτητα για την προετοιμασία του. Το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας θα φιλοξενηθεί από την Κρητική Ένωση Νέας Ζηλανδίας τον Ιανουάριο του 2022 και θα διεξαχθεί στις πόλεις Ουέλλινκτον και Όκλαντ.

Η Κρητική Ομοσπονδία και Νέας Ζηλανδίας ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων για την συνεχή υποστήριξή του απέναντι στον ελληνισμό της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και τον Πατήρ Γεώργιο Κανέλλη, όπου είναι ένα σημαντικό και δραστήριο μέλος της ελληνικής παροικίας στο Ουέλλινκτον. Τέλος η Ομοσπονδία ευχαριστεί τις οικογένειες Κοσμαδάκη και Καλδέλλη, καθώς και την Ορθόδοξο Φιλόπτωχο του Ουέλλινκτον για την άψογη Κρητική φιλοξενία.

 

Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας