18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Επαναδημοπράτηση με επιπλέον υποδομές για το αποχετευτικό του Ατσιποπούλου

Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα, καθώς το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε δυο χρόνια

Με επιπλέον υποδομές που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ., θα προχωρήσει άμεσα η επαναδημοπράτηση του μεγάλου έργου κατασκευής του αποχετευτικού του Ατσιποπούλου που θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων των περιοχών του Ατσιποπούλου – Πανοράματος – Βιολί Χαράκι, τα οποία με την ολοκλήρωση του έργου θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».

Χάρη στην αποτελεσματική διαχείρισης της ΔΕΥΑΡ και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου κατέστη εφικτή τη λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες.

Η σχετική έγκριση δημοπράτησης αναμένεται πολύ σύντομα, όπως εξήγησε στα «ΡΝ» η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ Ρεθύμνου Βέτα Γεωργιάδου, η οποία επεσήμανε ταυτόχρονα, τη σημασία, το έργο στο εξής να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε δυο χρονιά. «Το έργο αυτό είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας της αδυναμίας του ανοδόχου εγκαίρως να ολοκληρώσει τις εργασίες. Εμείς σαν ΔΕΥΑΡ από το καλοκαίρι του 2021 και μετά από αιτήματα του αναδόχου, τα οποία είχαν νομότυπη μορφή, καταλήξαμε σε μια νομική επίλυση της ισχύουσας σύμβασης, γιατί έπρεπε να προσδιορίσουμε και τη νομική μορφή της διάλυσης, έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και εμείς σαν υπηρεσία, σε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και ότι γίνει να γίνει με συμβατό τρόπο, με το πρόγραμμα που εγκρίνει τη χρηματοδότηση».

Όπως διευκρίνισε η Γεωργιάδου, ο πρώτος σκοπός ήταν να μη χαθεί η εγκεκριμένη χρηματοδότηση του έργου. «Η νομική αντιμετώπιση του θέματος ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021. Έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία με τον ανάδοχο, να ληφθούν οι αποφάσεις που απαιτεί η νομοθεσία και έπρεπε να γίνει μια διαπραγμάτευση, ώστε τα τρία μέρη: ΔΕΥΑΡ, ανάδοχος και Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου να συμφωνήσουν στον προτεινόμενο από εμάς τρόπο διάλυσης. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει το πρώτο βήμα που είναι και το πιο σημαντικό από νομικής πλευράς, καθώς έχει αποδεχθεί η ΔΕΥΑΡ, ο ανάδοχος και ο φορέας χρηματοδότησης ,τη συμφωνία, ότι κλείνει το έργο στο σημείο που έχει υλοποιηθεί και έχει δοθεί από το φορέα χρηματοδότησης επίσης η σύμφωνη γνώμη για το συμφωνητικό διάλυσης. Αυτό έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Πλέον η ΔΕΥΑΡ είναι εξασφαλισμένη από νομικής πλευράς. Παράλληλα έχουμε τεύχη δημοπράτησης για τις υπόλοιπες εργασίες – το φυσικό αντικείμενο του έργου – και έχουμε υποβάλλει στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ αίτημα τροποποίησης του τεχνικού δελτίου. Το αίτημα αυτό είναι προς υπογραφή και από βδομάδα περιμένουμε τις σχετικές εγκρίσεις για την επαναδημοπράτηση του έργου. Ήταν τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι καταφέραμε να «διασώσουμε» τη χρηματοδότηση του έργου, και αυτό γιατί αφορούσε αποφάσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς, ήταν η κοινοπραξία, η Διαχειριστική Αρχή. Οπότε απαιτήθηκε ένα εξάμηνο για την επανεκκίνηση του έργου. Για εμάς το ζητούμενο τώρα είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσει το έργο και να υλοποιηθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Ο χρόνος είναι σφιχτός».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Δημήτρης Πριναράκης, «Το έργο περιλαμβάνει επιπλέον εργασίες και συγκεκριμένα ένα δίκτυο ύδρευσης για Ατσιπόπουλο – Βιολί Χαράκι 6χλμ., που δεν υπήρχε και είναι με συμπληρωματική πίστωση της περιφέρειας Κρήτης 176.000 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης και 1χλμ. δίκτυο ομβρίων που δεν ήταν στην προηγούμενη εργολαβία. Είναι πολύ σημαντικό ότι διασώθηκε η χρηματοδότηση του έργου και προχωρούμε στην επαναδημοπράτησή του. Βέβαια το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφικτό και το έργο είναι τεράστιο, μιλάμε για 16χλμ. δικτύου λυμάτων με προϋπολογισμό 4.650.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού τα λύματα των περιοχών αυτών θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό».

 

Σε εξέλιξη οι εργασίες σε Πρινέ, Γεράνι

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες αποχετευτικού έργου σε Πρινέ συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκ. ευρώ, καθώς και στο Γεράνι προϋπολογισμού 760.000 ευρώ μέσω του προγράμματος Φιλόδημος. Τα λύματα των οικισμών αυτών θα καταλήξουν επίσης στο βιολογικό καθαρισμό. Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στους οικισμούς του Βρύσσινα και συγκεκριμένα σε Αμπελάκι -Καρέ, όπου ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία αυτόνομου βιολογικού. Αυτόνομος βιολογικός καθαρισμός θα κατασκευαστεί και στο οικιστικό σύμπλεγμα Σελί -Μύρθιος, έργο προϋπολογισμού 680 χιλιάδων ευρώ, το οποίο επίσης είναι σε εξέλιξη. Τέλος τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο που θα υλοποιήσει εργασίες του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών Γουλεδιανά – Όρος όπου επίσης θα κατασκευαστεί αυτόνομος βιολογικός καθαρισμός.

Οι εργασίες στους εν λόγω οικισμούς αφορούν χωματουργικές εργασίες, προμήθεια και τοποθέτηση αγωγών ακαθάρτων από PVC-u, επιχώσεις με υλικά λατομείου, κατασκευές αντλιοστασίων, φρεατίων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επεξεργασίας λυμάτων.