18 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΕΙΧΕ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Επαφές για τα έργα θωράκισης του λιμανιού και υλοποίησης του Υδατοδρομίου

Επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο και με την Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Ναυτιλίας, κα Φωκά.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση αυτή ήταν η υλοποίηση του έργου θωράκισης του λιμανιού. Το έργο αυτό που υπεβλήθη από το Λιμενικό Ταμείο προς λήψη χρηματοδότησης, έχοντας λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και είναι υπερώριμο, προτάσσεται στον κατάλογο των υπό χρηματοδότηση έργων, όπως ανέφεραν οι κ. κ. Κυριαζόπουλος και Φωκά.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει την πλήρη θωράκιση της λιμενικής εγκατάστασης, ενώ συνοδά έργα είναι η αποκατάσταση των λιμενικών βαθών όλου του λιμένα προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ και η αντικατάσταση των πλωτών προβλητών προϋπολογισμού 580.000 ευρώ στο ανατολικό τμήμα του λιμένα, όπου βρίσκεται η λεγόμενη μαρίνα Ρεθύμνου. Τον ερχόμενο Μάρτιο, αναφέρει το Δ.Λ.Τ.Ρ., θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, σχετικά με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκρίνουν τον κατάλογο έργων προς χρηματοδότηση, ενώ ήδη έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι τα έργα που αφορούν στο λιμάνι Ρεθύμνου, θα ενταχθούν στον κατάλογο αυτό.

«Στην διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε προς συζήτηση και η πρόταση χρηματοδότησης που έχει υποβάλει το Λιμενικό Ταμείο για την ανάθεση μελέτης σε εξειδικευμένους επιστήμονες, ως προς το αμμώδες τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα και τη χρήση έξυπνων λύσεων διαχείρισης απορριμμάτων, την τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων για την καταγραφή του θορύβου, την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση και παροχή ηλεκτρικών φορτιστών, όπως και πολλά άλλα που αναβαθμίζουν την περιοχή και παράλληλα συμβαδίζουν με τον όρο έξυπνη πόλη, που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σταδιακά καιρό τώρα ο δήμος μας. Το λιμάνι εξάλλου, είναι νευραλγικό σημείο της πόλης και απαιτείται συγχρονισμένο βήμα εξέλιξής τους» σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Επίσης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μετέβη και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχοντας προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών κ. Ξιφαρά για την εξέλιξη θεμάτων αρμοδιότητάς τους, με κυρίαρχο θέμα τη χρηματοδότηση των υποδομών και εξοπλισμού λειτουργίας του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου, και σύμφωνα με την κ. Κουτσαλεδάκη, οι αδειοδοτήσεις των Υδατοδρομίων προχωρούν σταδιακά στην Ελλάδα, οπότε και η πρόταση που έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη χρηματοδότηση του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 265.000€ είναι καίρια. Υπενθυμίζει δε, ότι, στις υποδομές του Υδατοδρομίου περιλαμβάνεται η εξέδρα, για την προσέγγιση των υδροπλάνων και ένας οικίσκος όπου θα γίνεται ο έλεγχος των εισιτηρίων και των επιβατών με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι πιστώσεις για τη δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα συνολικού ύψους προϋπολογισμού 3.500.000€ έχουν ήδη ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσής τους ενώ, όπως αναφέρει η πρόεδρος, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο κ. Ξιφαράς, όσο και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου, έχουν ενημερώσει τον υπουργό κο Κώστα Καραμανλή επί του θέματος.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε το έργο με πολύ αισιόδοξη ματιά, γιατί εκτός του ότι υπάρχει ήδη η άδεια για να υφίσταται αυτό, η παροχή χρηματοδότησης των τεχνικών υποδομών, θα το καθιστά και επισήμως υλοποιήσιμο. Το Υδατοδρόμιο, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν πέραν της εναέριας συγκοινωνίας θα εξυπηρετεί την μεταφορά cargo, τις ανάγκες πυρόσβεσης, αλλά και τη διακομιδή ασθενών. Η δε λήψη της χρηματοδότησης, είναι η προϋπόθεση για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξεύρεση αναδόχου λειτουργίας του Υδατοδρομίου και συνακόλουθα πτητικού έργου στην πόλη μας. Σημαντικό μήνυμα που λάβαμε ήταν ότι τα Υδατοδρόμια θεωρούνται θέμα αιχμής» σημειώνει η πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.