Κάθε χειμώνα οι εργαζόμενοι μαζεύουν τα νερά της βροχής με τους κουβάδες
Κάτι παραπάνω από επιτακτική χαρακτηρίζεται πλέον η ανάγκη συντήρησης -και μάλιστα από μηδενικής βάσης- αλλά και αποκατάστασης του κτιρίου, που εδώ και δεκαετίες στεγάζει τα γραφεία του εργατικού κέντρου στο Ρέθυμνο. Και αυτό διότι τα τελευταία κυρίως χρόνια παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, εντός και εκτός του κτιρίου, τα οποία επικεντρώνονται στην οροφή, στις κολώνες, αλλά και στους τοίχους του κτίσματος.
Το διώροφο κτίριο που στεγάζει το εργατικό κέντρο, είναι ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ και έχει παραχωρηθεί στην εργατική εστία, υπό την «ομπρέλα» της οποίας λειτουργούν όλα τα εργατικά κέντρα της χώρας κατ’ επέκταση και του Ρεθύμνου, το οποίο μάλιστα διαθέτει τα γραφεία διοίκησης του οργάνου, τα γραφεία των σωματείων, καθώς και την αίθουσα συνεδριάσεων.
Ωστόσο και στο παρελθόν, τα τεχνικά συνεργεία του οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού είχαν επισκεφθεί το Ρέθυμνο προκειμένου να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» το πρόβλημα και να κάνουν τη σχετική καταγραφή, ώστε στη συνέχεια να συντάξουν την έκθεσή τους και να εξασφαλίσουν το απαραίτητο κονδύλι για τις εργασίες συντήρησης που θα πρέπει να γίνουν.
«Τα προβλήματα που παρουσιάζει το κτίριο είναι ορατά, ακόμα και με γυμνό μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Λιολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη συντήρησης του κτιρίου, πριν η κατάστασή του επιδεινωθεί δραματικά, όπως μας είπε.
Η τελευταία φορά που στο εν λόγω κτίριο έγιναν εργασίες συντήρησης ήταν το 2000, δηλαδή, πριν από 19 χρόνια. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων τα σημάδια του καιρού έχουν αφήσει τα έντονα το αποτύπωμά τους στο κτίσμα, καθώς η οροφή του κτιρίου χρειάζεται επιδιόρθωση και μόνωση, ενώ εργασίες συντήρησης θα πρέπει να γίνουν και στους τοίχους εσωτερικά και εξωτερικά, στις κολώνες του που πλέον έχουν υποχωρήσει οι σοβάδες και έχουν αποκαλυφθεί ακόμα και τα σίδερα, ενώ αλλαγή χρειάζονται και οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου.
Στη διάρκεια του χειμώνα που μας πέρασε, όπου η κακοκαιρία ήταν έντονη και συνεχιζόμενη, οι εργαζόμενοι στο εργατικό κέντρο, καθημερινά -πέρα από την υγρασία είχαν να αντιμετωπίσουν και τα νερά της βροχής! Μάλιστα ήταν αναγκασμένοι να μαζεύουν το βρόχινο νερό με σφουγγαρίστρες ή ακόμα και με κουβάδες κυρίως στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου η οροφή έσταζε μόλις άνοιγαν οι ουρανοί.
Παράλληλα, ακόμα και σήμερα, οι σοβάδες από τις κολώνες και τους τοίχους του κτιρίου πέφτουν συνεχώς τόσο στο εσωτερικό του και δη στην αίθουσα συνεδριάσεων, όσο και εξωτερικά. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κάποιο ατύχημα σε ανυποψίαστους περαστικούς, μικρούς ή μεγάλους, που σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο περιμετρικά του κτιρίου.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αρκετά διαβήματα προς την αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, όμως ακόμα και σήμερα περιμένουμε να υπάρξει ανταπόκριση. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε χρήματα στα ταμεία μας, ώστε να επιδιορθώσουμε όλες αυτές τις φθορές που έχει υποστεί το κτίριο, στο πέρασμα των χρόνων και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε. Άλλωστε, με έναν πρόχειρο υπολογισμό τα χρήματα που απαιτούνται για τις εργασίες συντήρησης της κτιρίου αγγίζουν σχεδόν τις πενήντα χιλιάδες ευρώ, τα οποία ακόμα και να τα είχαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμία παρέμβαση, διότι το κτίριο δεν είναι ιδιοκτησία μας, δεν μας ανήκει», σχολίασε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γιώργος Λιολάκης.
Η τελευταία πάντως -τηλεφωνική- έκκληση αυτή τη φορά προς την αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΕΔ, που αφορούσε στην κάθοδο κλιμακίου της υπηρεσίας από την Αθήνα, έγινε χθες το πρωί όταν οι υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου διαπίστωσαν ότι υποχώρησαν εκ νέου σοβάδες από τις κολώνες στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου.