20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΕΠ Κρήτης ΚΚΕ : Η δολοφονία δεν οφείλεται στην «κακή στιγμή»

Με αφορμή την προχθεσινή δολοφονία της 46χρονης γυναίκας στο Πάνορμο,η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της Σταυρούλας Σιραγοπούλου, που δολοφονήθηκε στο Πάνορμο Ρεθύμνου.
Το τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο, ούτε οφείλεται στην «κακή στιγμή». Η δολοφονία της 47χρονης μητέρας καθώς και όλα τα περιστατικά βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και δολοφονιών γυναικών που συζητιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα χρειάζεται να μας προβληματίσουν βαθύτερα.
Χρειάζεται επίσης να ελεγχθεί ενδελεχώς η πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι η γυναίκα είχε κάνει καταγγελία στο παρελθόν στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές.
Πέρα από την ατομική εγκληματική συμπεριφορά και ευθύνη του συγκεκριμένου δράστη και κάθε τέτοιου δράστη και την ανάγκη να υφίστανται της πιο σκληρής παραδειγματικής τιμωρίας, η πραγματική αιτία της αύξησης τέτοιων αποκρουστικών πράξεων είναι τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τις αντιλαϊκές πολιτικές και συνολικά την υπεράσπιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν.
Η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, διατηρεί την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία, στις ευθύνες στην οικογενειακή ζωή, στην περίθαλψη, γεγονός που ευνοεί και την αύξηση βίαιων συμπεριφορών απέναντί της.
Μια γυναίκα χωρίς σταθερή δουλειά και εισόδημα, χωρίς οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία, πολλές φορές εγκλωβίζεται σε έναν γάμο ή σχέση για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Μία γυναίκα, που έχει φορτωθεί τις ευθύνες για το μεγάλωμα των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων, πόσο εύκολο είναι να σταθεί στα πόδια της; Είναι συνήθως ένα εύκολο θύμα, χειραγωγήσιμη οικονομικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά.
Η ευχή να είναι η Σταυρούλα το τελευταίο θύμα τέτοιων συμπεριφορών θα παραμένει ευχή αν δε συνδυάζεται με την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, ενός δικτύου σύγχρονων δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών στήριξης των γυναικών, για θέματα υγείας και πρόληψης κατά της βίας, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, συμβουλευτικής γονέων και παιδιών, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες, δίκτυο υπηρεσιών προσχολικής αγωγής, ειδικής αγωγής, για την φροντίδα των ηλικιωμένων, που θα εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, με ισότιμες συντροφικές σχέσεις.
Μαζί με την ατομική ευθύνη του δραστών, που πρέπει να αποδοθεί από τη δικαιοσύνη, χρειάζεται να βγουν στο φως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διευκολύνουν τη δράση τους. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, καλλιεργώντας το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνονται τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Το ΚΚΕ καλεί κάθε γυναίκα και άντρα να παλέψει ενάντια στην εκμεταλλευτική κοινωνία και να παλέψει για τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική, που εντέλει ο άνθρωπος θα είναι πραγματικά ελεύθερος».