18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εργασίες συντήρησης στο 1ο ΕΠΑΛ και ράμπες για τα ΑμεΑ σε σχολεία του δήμου

Σε δυο μήνες περίπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, καθώς χθες η οικονομική επιτροπή του δήμου προχώρησε στην κατακύρωση του προσωρινού αναδόχου του διαγωνισμού.

Η χρηματοδότηση του έργου, που περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος, εξασφαλίστηκε από την περιφέρεια Κρήτης και ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, μετά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο διαγωνισμός, ο εργολάβος θα ξεκινήσει τις εργασίες περίπου τον Μάιο και με δεδομένο ότι το σχολείο θα παραμένει κλειστό τη θερινή περίοδο, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν απρόσκοπτα.

Οι εργασίες αυτές χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας, καθώς το κτίριο είναι παλιό και χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.

Παράλληλα, η οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου στην τελευταία συνεδρίασή της προχώρησε και στην κατακύρωση του αναδόχου, για το έργο που αφορά σε παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε αυτούς. Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», με συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Ο ανάδοχος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο διαγωνισμός, θα έχει περιθώριο εννέα μηνών για να ολοκληρώσει τις εργασίες, από την ημέρα που θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον δήμο.

Οι εργασίες αφορούν συνολικά σε 39 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 17 αφορούν σε νηπιαγωγεία, οι 11 σε δημοτικά, οι 5 σε γυμνάσια και οι έξι σε λύκεια.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε «Το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας και αποτελεί για τον δήμο Ρεθύμνου προτεραιότητα, με δεδομένο ό,τι αφορά προσβασιμότητα στα σχολεία μας, για όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κίνηση τους. Είναι ένα έργο που θα γίνει κατά προτεραιότητα και με διαδικασία, έτσι ώστε να υπάρξει η λιγότερο δυνατή όχληση στα σχολεία» τόνισε.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, για την τροποποίηση σχολικών μονάδων του δήμου Ρεθύμνης, με σκοπό την εναρμόνισή τους με τις προδιαγραφές υποδοχής ΑΜΕΑ, όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία, εξασφαλίζοντας οριζόντια και κατακόρυφη αυτόνομη και ασφαλή προσπέλαση από άτομα με αναπηρία ή άλλα εμποδιζόμενα άτομα και την εξυπηρέτησή τους σε όλους του εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των κτηρίων.

Οι εργασίες αφορούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό των σχολικών κτιρίων, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ, για την μετακίνηση των χρηστών στα ανώτερα επίπεδα του προαυλίου χώρου και της εισόδου των σχολειών, καθώς και στο εσωτερικό των κτηρίων, όπου απαιτείται, για τη μετάβαση σε χώρους εργαστηριών, πολλαπλών χρήσεων και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει μια διακριτή διαδρομή για ΑΜΕΑ, πλάτους έως 2,00 μ., όπως απαιτείται από τον αντίστοιχο Κανονισμό, η οποία – όπου εμφανίζει κλίση – αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από 5%. Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή χωρών WC ΑΜΕΑ, με τροποποίηση των υφισταμένων χώρων, όπου υπάρχει δυνατότητα, συμφώνα με τις βασικές αρχές σχεδιασμού των σχετικών χώρων υγιεινής.

Τα σχολεία στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις είναι τα παρακάτω:

Νηπιαγωγεία: 6ο νηπιαγωγείο, 7ο νηπιαγωγείο, 8ο νηπιαγωγείο, 10ο νηπιαγωγείο, 11ο νηπιαγωγείο, 14ο νηπιαγωγείο, 1ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, νηπιαγωγείο Μισιρίων, νηπιαγωγείο Βιράν Επισκοπής, νηπιαγωγείο Επισκοπής, νηπιαγωγείο Πηγής, νηπιαγωγείο Ρουσσοσπιτίου, νηπιαγωγείο Σταυρωμένου, νηπιαγωγείο Αργυρούπολης, νηπιαγωγείο Γάλλου, νηπιαγωγείο Κυριάννας, νηπιαγωγείο Μαρουλά.

Δημοτικά σχολεία: 1ο δημοτικό, 2ο δημοτικό, (5ο δημοτικό, 6ο δημοτικό, 7ο δημοτικό (Αποστολάκη, 9ο δημοτικό (13ο δημοτικό, 1ο δημοτικό Ατσιποπούλου, 1ο Ειδικό σχολείο Μισιρίων, δημοτικό Αγ. Νικολάου, δημοτικό Αρμένων

Γυμνάσια: 2ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, 3ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, 4ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, γυμνάσιο Επισκοπής, Πειραματικό γυμνάσιο

Λύκεια: 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ΓΕΛ Επισκοπής, 6. Πειραματικό λύκειο

 

Ετοιμάζεται το εργοτάξιο της Μελισσινού

Εν τω μεταξύ, από χθες ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το εργοτάξιο της Μελισσινού ενόψει και την έναρξη των εργασιών Βιοκλιματικής ανάπλασης. Ήδη τοποθετούνται οι σχετικές σημάνσεις και γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για την απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων, ώστε να μπορέσει ο εργολάβος από την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει με το ξήλωμα των πεζοδρομίω, από το ύψος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Άγγελο Μαλά, το έργο δεν θα ολοκληρωθεί φέτος, καθώς θα υλοποιηθεί τμηματικά και θα σταματήσει κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην υπάρχει όχληση λόγω της αυξημένης κίνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό της υπηρεσίας, η πρώτη φάση του έργου θα διαρκέσει δύο (2) μήνες, οπότε οι προβλεπόμενες εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2022.

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, τη διευκόλυνση των μονίμων κατοίκων των συγκεκριμένων οδών, την εξυπηρέτηση των αναγκών φορτοεκφόρτωσης των παρακείμενων επιχειρήσεων και την εμπρόθεσμη εκτέλεση των εργασιών, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.114.870,63€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)».

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με το οποίο επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση και η διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών.

Ο δήμος Ρεθύμνης διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, βάσει σχεδιασμού και συνεργασίας με τον ανάδοχο και τους συμπολίτες, να ελαχιστοποιηθεί η όχληση των κατοίκων της περιοχής και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των παρακείμενων επιχειρήσεων από τις εκτελούμενες εργασίες.