Νέα αναστάτωση προκαλεί στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Το προσωπικό των Δήμων και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκφράζει για μια ακόμη φορά αβεβαιότητα και φόβο για το εργασιακό μέλλον του, καθώς ο νέος κύκλος διαθεσιμότητας, ακόμα κι αν έχει εθελοντικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, απειλεί τις θέσεις εργασίας πολλών εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από χθες η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας, καθώς με σχετική εγκύκλιο που εστάλη στους φορείς, καθορίσθηκε η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων στους δήμους και τις περιφέρειες, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους για την εφαρμογή του «Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας». Έτσι ονομάζεται το πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή, με ταχείες διαδικασίες για τη μετακίνηση σε άλλες θέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέχρι τις 6 Μαρτίου Δήμοι και Περιφέρειες πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους για τις θέσεις προσωπικού που είναι αναγκαίο να καλυφθούν, ενώ στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό.
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι όσοι υπάλληλοι ΟΤΑ κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς θα μείνουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον τοποθετηθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από όποια νέα διαδικασία διαθεσιμότητας.
Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως μετά τον ένα μήνα, οπότε και εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό φορέα υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει τον φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει τον φορέα υποδοχής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως υπογραμμίζεται, το συγκεκριμένο προσωπικό δεν μπορεί «να χαρακτηρισθεί πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
Η κυβέρνηση προσδίδει εθελοντικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα, ενώ επιχειρεί να συμπτύξει το χρόνο που θα μεσολαβήσει από την υποβολή αιτήσεων των υπαλλήλων μέχρι την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις. Όμως, η ουσία είναι ότι έφτασε η ώρα των εθελοντικά εντασσόμενων στο πρόγραμμα κινητικότητας στο χώρο των ΟΤΑ, από όπου επιδιώκεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα τουλάχιστον 4.000 υπάλληλοι σε Δήμους και Περιφέρειες.
Εν τω μεταξύ, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεασθεί από την απαγόρευση υπηρεσιακών αλλαγών, λόγω δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
«Κίνηση σπασμωδική, χωρίς αποτέλεσμα»
Στους ΟΤΑ του νομού Ρεθύμνου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εργασιακές εξελίξεις, ενώ δημοτικοί παράγοντες και εργαζόμενοι εκφράζουν την άποψη ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να έχει τα αποτελέσματα που αναμένει η κυβέρνηση, καθώς οι υπάλληλοι δεν προτίθενται να θέσουν τους εαυτούς τους στη διάθεση του υπουργείου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκύπτει από τη διαθεσιμότητα του ενός μήνα. «Είναι μια σπασμωδική κίνηση, η οποία δεν θα έχει αποτελέσματα. Στους εργαζόμενους επικρατεί κούμπωμα, διστακτικότητα και ανασφάλεια. Το υπουργείο κάνει πειράματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο κινητικότητας, όταν υπάρχει η αβεβαιότητα της διαθεσιμότητας του ενός μήνα. Οι εργαζόμενοι πως μπορούν να είναι βέβαιοι ότι μετά το πέρας του ενός μήνα θα γίνουν αποδεκτοί σε άλλες θέσεις απασχόλησης; Κι αν απορριφθούν, με βάση τα μόρια και τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το υπουργείο, τι γίνεται μετά;» σχολίασε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου Ρεθύμνου.
Δεν υπάρχουν πιστώσεις για επιπλέον προσωπικό
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των Δήμων με ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα κι αν υποτεθεί ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία, από άποψη συμμετοχής μεγάλου αριθμού εργαζομένων, καθώς οι ΟΤΑ για να ζητήσουν προσωπικό ως φορείς υποδοχής θα πρέπει στα αιτήματά τους να προσδιορίζονται όχι μόνο οι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και να βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων. Να βεβαιώνεται, δηλαδή από την Οικονομική Υπηρεσία του κάθε Δήμου ότι υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας του επιπλέον προσωπικού που θα απορροφηθεί. Αυτό θεωρείται αδύνατο να συμβεί στους Δήμους του νομού Ρεθύμνου, ενώ ειδικά στην περίπτωση του μητροπολιτικού Δήμου είναι γνωστό ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην κάλυψη των χρημάτων που απαιτούνται για την μισθοδοσία του υπάρχοντος προσωπικού, πόσω μάλλον να προστεθεί η υποχρέωση της μηνιαίας πληρωμής και άλλων εργαζομένων.
Εργαζόμενοι: «Προάγγελος απολύσεων το πρόγραμμα κινητικότητας»
Οι εργαζόμενοι των Δήμων και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου έχουν «παγώσει», για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, και τηρούν στάση αναμονής εν όψει της μαζικής αντίδρασης που θα υπάρξει το προσεχές διάστημα σε όλη τη χώρα. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στο «Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας», αφού οι υπάλληλοι τονίζουν ότι δεν είναι βέβαιοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι είναι σαν να θέτουν αυτοβούλως τους εαυτούς τους στη «δεξαμενή» των υποψηφίων προς απόλυση. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφού πολλοί νιώθουν εγκλωβισμένοι στον φόβο ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό αν δεν δηλώσουν μετάταξη και άλλοι φοβούνται για την τύχη τους αν δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά τελικά δεν μετακινηθούν. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι η μετάταξη ή η μεταφορά μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Ειδικότερα, o πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνου, Γιάννης Φωτάκης, ανέφερε τα εξής: «Όλο αυτό το σχέδιο αποτελεί προάγγελο απολύσεων. Βέβαια, ο Δήμος Ρεθύμνου δεν έχει υπεράριθμο προσωπικό, αντιθέτως έχουμε έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό και λογικά θα είμαστε από τους Δήμους που θα απορροφήσουμε κόσμο. Από εκεί και πέρα, όμως, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και είναι λογικό οι εργαζόμενοι να μην βλέπουν με καλό μάτι τις προθέσεις του υπουργείου για την υποτιθέμενη εθελοντική κινητικότητα.
Δεν είναι λογικό να απολύεται προσωπικό, έπειτα να προσλαμβάνεται κόσμος με πεντάμηνες συμβάσεις και στη συνέχεια να εφαρμόζεται κινητικότητα τέτοιου είδους για καλυφθούν οι ανάγκες, την ώρα που θα απορροφηθούν οι μισοί και οι υπόλοιποι θα πάνε στο σπίτι τους.
Αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι φοβερά. Ποιός θα κάνει αίτηση να μείνει εκτός εργασίας για ένα μήνα και να περιμένει να κριθεί από το κράτος για το αν θα καταλάβει τη θέση για την οποία έχει κάνει αίτηση; Κι αν ο εργαζόμενος δεν πάει τελικά σε κάποια άλλη θέση, τι θα γίνει; Θα μείνει εκτός για οκτώ μήνες και μετά θα απολυθεί».
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Ειρήνη Ζουρμπάκη, δήλωσε: «Αυτό που συνειδητοποιούμε κάθε μέρα και περισσότερο είναι ότι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται και αφορούν τη δημόσια διοίκηση, ενώ φέρονται να έχουν σκοπό την αναβάθμιση και την εξυγίανσή της, τελικά σκοπός είναι οι απολύσεις των υπαλλήλων και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών.
Παράλληλα, μεθοδεύεται να εδραιωθεί ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων, όπου οι εργαζόμενοι αποκαλούνται πια ωφελούμενοι, αμείβονται πενιχρά, δεν υπογράφουν καν συμβάσεις, δεν έχουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».
Οι δικαιούχοι φορείς
Οι φορείς που μπορούν να λάβουν προσωπικό μέσω της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας είναι:
– Δήμοι, Δημοτικά Ιδρύματα και ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (ΟΤΑ α’ βαθμού).
– ΟΤΑ β’ βαθμού.
– Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
– Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
– Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ).
Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς των οποίων το προσωπικό έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη, είναι:
– ΟΤΑ α’ βαθμού.
– Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
– Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
– Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).