16 °C Rethymno, GR
04/12/2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Ν. ΧΡΟΝΑΚΗ

Ερώτηση στον περιφερειάρχη για τα γεωπάρκα της Κρήτης

Με ερώτηση του προς τον περιφερειάρχη Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Η Κρήτη μπροστά Νίκος Χρονάκης ζητά ενημέρωση σε σχέση με τις ενέργειες και τον σχεδιασμό της περιφέρειας για την αξιοποίηση πόρων με στόχο την προστασία των γεωπάρκων, αλλά και των περιοχών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του προς τον περιφερειάρχη Κρήτης ο κ. Χρονάκης, αναφέρει: «Έχει υπογραφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας ), αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται την ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Γεωπάρκα:

Μέχρι και το 2020 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 161 περιοχές από 44 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε περιοχές της Ελλάδας, όπου στην Κρήτη έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» που αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας. Δυο περιοχές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν διεθνώς ως περιοχές διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά, καθώς και να αποτελέσουν προορισμούς βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι περιοχές αυτές είναι:

– Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, εξαίρετο δείγμα της γένεσης των οροσειρών και ανύψωσης της Κρήτης εξαιτίας της υπο-βύθισης της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο Άντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές.

– Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα δεινοθηρίων και πλειστοκαινικών θηλαστικών.

Ερωτάσθε:

Ποιες είναι οι ενέργειες και ο μελλοντικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης ώστε να αξιοποιηθούν πόροι και να ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμοδίων υπουργείων και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., ώστε να ασκηθούν δραστηριότητες αναψυχής αποφέροντας περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, με στόχο την προστασία των περιοχών αυτών με επιστημονική τεκμηρίωση και την ταυτόχρονη ανάδειξή τους, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 τυγχάνουν Παγκόσμιας αναγνώρισης από την UNESCO και τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. οικοτουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός περιπέτειας) αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό».