20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ετοιμάζεται η πιλοτική λειτουργία του πρώτου δημοτικού πάρκου σκύλων του Ρεθύμνου

Τη διάθεση χώρου για τη δημιουργία δημοτικού πάρκου σκύλων στην πόλη του Ρεθύμνου ψήφισε χθες ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. Ήδη έχουν γίνει -στη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου- οι σχετικές παρεμβάσεις από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου σε χώρο που βρίσκεται στο πάρκο Εφέδρων Αξιωματικών πλησίον των δικαστηρίων και δίπλα στην παιδική χαρά. Η λειτουργία του πάρκου σκύλων αφορά δεσποζόμενα ζώα και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία τους, θα είναι πιλοτική στην αρχή, όπως τονίστηκε, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί με σχετικό κανονισμό λειτουργίας αλλά και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν σχετικά. Ακολούθως ο δήμος προσανατολίζεται στη δημιουργία και άλλου αντίστοιχου χώρου σε άλλη περιοχή της πόλης.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εκφράστηκε θετικά με τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, θεωρώντας ότι είναι μια αναγκαιότητα για την πόλη όπου υπάρχουν αρκετά δεσποζόμενα σκυλιά.

Όπως ειπώθηκε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους κανόνες λειτουργίας ώστε να διασφαλιστούν οι όροι ασφαλείας του χώρου.

Στην εισήγηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή είπε: «Αποδεχόμενοι την αναγκαιότητα της πόλης αλλά και την επιθυμία πολλών συμπολιτών μας προβαίνουμε στη δημιουργία χώρων όπου θα μπορούν να εκτονώνονται και να κοινωνικοποιούνται δεσποζόμενα σκυλιά. Οι κηδεμόνες των σκύλων αυτών θα μπορούν να απολαμβάνουν βόλτες με σκυλιά. Θα υπάρχει συνεχής επιτήρηση τους από τους ίδιους, ώστε να μην υπάρχουν θέματα για τη φύλαξη και την ασφάλεια τους. Πρόκειται για χώρο με κατάλληλη περίφραξη, με υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την αισθητική και τη λειτουργικότητα. Θα μπορούν τα σκυλιά να τρέχουν και να παίζουν χωρίς να ενοχλούν τους συμπολίτες, ενώ η επίβλεψη των ζώων θα είναι αποκλειστική ευθύνη των κηδεμόνων τους. Η έκταση του πάρκου είναι 200 τ.μ. ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής. Πρόκειται για μια πειραματική λειτουργία για να εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνθήκες ασφαλείας και τις παραμέτρους και στην πορεία να κάνουμε έναν κανονισμό λειτουργίας. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία που θα δώσει το έναυσμα για δημιουργία και άλλων χώρων. Ήδη οι συμπολίτες μας το βλέπουν με ενθουσιασμό. Οφείλω να ευχαριστήσω την υπηρεσία για τον τρόπο που εργάστηκε. Δημιουργήθηκε η ιδέα, έγινε ένας προγραμματισμός και προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα κόστη και να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα προστιθέμενης αξίας που ουσιαστικά αναβαθμίζει τον δημόσιο χώρο και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Η υπηρεσία μας στο κομμάτι των κατασκευών πρωτοστάτησε. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του δήμου του κ. Ρουσιά και η ιδέα αγκαλιάστηκε από την υπηρεσία και προσπαθήσαμε στο διάστημα του Δεκαπενταύγουστου να κάνουμε τις κατασκευές τις. Έτσι έχουμε μια κατασκευή με κόστος αμελητέο -περίπου λίγο πάνω 1.000 ευρώ- και τεράστια προστιθέμενη αξία. Πιστεύω τη λειτουργία θα την αγκαλιάσουν εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι».

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες» Σταύρου Βουρβαχάκη για την αναγκαιότητα πολεοδομικής και περιβαλλοντικής άδειας ο κ. Μαλάς εξήγησε ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία «η έννοια του πάρκου σκύλων δεν νομίζω ότι υφίσταται πολεοδομικά. Ενσωματώνεται στον δημόσιο χώρο, όπως είναι οι παιδικές χαρές. Δεν προβλέπεται περιβαλλοντική αδειοδότηση από τη σχετική νομοθεσία, από όσο γνωρίζουμε. Πάντα υπάρχει μια στάθμιση της όχλησης και του δημόσιου συμφέροντος στη χωροθέτηση, είτε μιλάμε για κάδους απορριμμάτων, είτε για ένα σχολείο. Θεωρώ ότι αυτή η δραστηριότητα είναι στα πρότυπα που ακολουθούμε την τελευταία δεκαετία για τον δημόσιο χώρο και τη βιώσιμη κινητικότητα προς όφελος της πόλης», κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του δήμου Ρεθύμνου Μαρίνος Ρουσιάς απαντώντας στον κ. Βουρβαχάκη που επέμεινε να μην τεθεί σε λειτουργία το πάρκο σκύλων, χωρίς να έχει ψηφιστεί σχετικός κανονισμός τόνισε ότι, σύμφωνα με τη διαδικασία προβλέπεται: «Σύμφωνα με τη διαδικασία γι’ αυτή την περίπτωση αφού καθοριστούν οι χώροι πρέπει το θέμα να πάει στην κοινότητα, μετά στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στη συνέχεια να δοθεί έγκριση από την Αποκεντρωμένη. Σε αυτή τη φάση κάνει το δημοτικό συμβούλιο ειδική χρήση δημοσίου χώρου. Δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει στη νομοθεσία πουθενά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν θα είναι κλειστό το πάρκο. Δεν θα κλείνει η πόρτα το βράδυ. Οι μόνοι που φέρουν ευθύνη είναι οι ιδιοκτήτες των ζώων. Ο κηδεμόνας του ζώου έχει την πλήρη ευθύνη για την επίβλεψη και εποπτεία του σκύλου του», διευκρίνισε ο κ. Ρουσσιάς, ο οποίος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Άγγελο Μαλά, τη διευθύντρια και το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας για τις εργασίες που έγιναν.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας ενός τέτοιου πάρκου, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως η έκταση των 200 τ.μ. να μην είναι αρκετή για τα σκυλιά και ζήτησε για το επόμενο πάρκο να υπάρξει πρόβλεψη για μια μεγαλύτερη έκταση: «Θεωρώ ότι είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό. Βέβαια είναι πολύ μικρά σε έκταση καθώς δεν υπάρχουν πάρκα στη χώρα που είναι κάτω των 300 τ.μ. Αν λάβει υπόψη του κανείς ότι το Ρέθυμνο πρωτεύει στην κατά κεφαλή ιδιοκτησία δεσποζόμενων ζώων, θεωρώ είναι ανεπαρκή. Καλοδεχούμενο ωστόσο απλώς θα ζητήσω το δεύτερο να είναι μεγαλύτερης επιφάνειας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά καθαριότητα».

Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο – Ενεργοί πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης συμφωνεί με τη δημιουργία και τη λειτουργία του πάρκου εφόσον υπάρχει ένας κανονισμός λειτουργίας για την ασφάλεια των ζώων αλλά και των συμπολιτών.

«Η δημιουργία πάρκων στην πόλη μας ικανοποιεί συμπολίτες μας και η εύρυθμη η λειτουργία τους συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Η κατάσταση που επικρατεί όμως σε πάρκα ανά τη χώρα που λειτουργούν δυστυχώς είναι ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ζωής ανθρώπων και σκύλων. Για παράδειγμα δεν υπάρχει προθάλαμος γνωριμίας, δεν υπάρχει διαχωρισμός μικρόκοσμων και μεγαλόσωμων σκύλων, δεν υπάρχει δυστυχώς παιδεία στους κηδεμόνες που δεν γνωρίζουν κανόνες των πάρκων. Ένα χωράφι με περίφραξη δεν είναι πάρκο σκύλων. Πρέπει να υπάρχει βρύση και καλάθια με απορρίμματα γι’ αυτό απαιτείται κανονισμός λειτουργίας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης συμφωνεί με τους κ. Νίνο και Βουρβαχάκη σε σχέση με το μέγεθος των πάρκων και προτείνει να εξεταστεί η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων Αναστασάκη στην περιοχή του Πλατανιά, ώστε να προβλεφθεί μια αντίστοιχη εγκατάσταση και εκεί.