27 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Ευάλωτος αλλά αφύλακτος στόχος το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Παρά το γεγονός ότι το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου έχει γίνει κατ’ επανάληψη στόχος βανδάλων, εξακολουθεί να είναι αφύλακτο. Χθες τη νύχτα άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμό του κτιρίου γράφοντας συνθήματα στην πρόσοψη και πετώντας μπογιές. Αυτή την φορά προχώρησαν όμως και σε ένα βήμα παραπάνω, καταστρέφοντας το μισό γυάλινο τμήμα της κεντρικής εισόδου του Μεγάρου.

Δικαστική και Εισαγγελική Αρχή αλλά και Δικηγόροι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς το Δικαστικό Μέγαρο που ακόμα και για λόγους συμβολικούς, αφού αποτελεί το ναό της απονομής της Δικαιοσύνης, δεν έπρεπε να βρίσκεται εκτεθειμένο σε τέτοιες ενέργειες, εν τούτοις δεν φυλάσσεται και δεν υπάρχει μέχρι στιγμή κανένας τρόπος επιτήρησής του, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως το χθεσινό ή ακόμα και χειρότερα, αφού είναι εύκολο να εισέλθει κάποιος και στο εσωτερικό του κτιρίου με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις σημαντικές δικαστικές υπηρεσίες που φιλοξενούνται στο κτίριο αλλά και για τα γραφεία και τα αρχεία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος Πρωτοδικών έχει επανειλημμένα αποστείλει εγγράφως αίτημα προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου ζητώντας την αστυνομική φύλαξη του Μεγάρου επισημαίνοντας ότι είναι ένας ευάλωτος στόχος, χωρίς ωστόσο να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα.

Εκτός του ότι το Δικαστικό Μέγαρο δεν έχει αστυνομική φύλαξη, δεν διαθέτει ούτε εξωτερικές κάμερες βιντεοεπιτήρησης, κάτι που προφανώς γνωρίζουν οι κατά καιρούς άγνωστοι που προκαλούν βανδαλισμούς στο κτίριο.

«Δυστυχώς είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, αυτή τη φορά πιο σοβαρό, αφού οι άγνωστοι θρυμμάτισαν και την πόρτα της κεντρικής εισόδου. Το Μέγαρο δεν διαθέτει κάμερες και είναι ένας παραπάνω λόγος αυτός για να γίνεται στόχος ενός μικρού αριθμού, θέλω να πιστεύω, άγνωστων ατόμων που προκαλούν φθορές» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Θωμάς Λεχωβίτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μη φύλαξης του Δικαστικού Μεγάρου. Όσο για το ποιοι μπορεί να είναι οι υπαίτιοι της νέας αυτής βανδαλιστικής ενέργειας απάντησε ότι: «Δεν γνωρίζω, αυτή είναι δουλειά και αρμοδιότητα της Αστυνομίας».

Και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αντώνης Βουλγαράκης, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο με βανδαλιστικές ενέργειες και που επιτέλους, όπως τόνισε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δοθεί λύση στο ζήτημα της φύλαξής του.

«Δεν υπάρχει φύλαξη του Μεγάρου με εξαίρεση την διέλευση περιπολικών κατά καιρούς επειδή είναι κοντά το κτίριο της Αστυνομίας. Αν και θα έπρεπε να βρίσκεται όλη τη νύχτα σταθμευμένο περιπολικό με το πλήρωμά του έξω από το Μέγαρο. Ούτε υπάρχει κάμερα καταγραφής. Βρήκαμε σήμερα σπασμένο και κομματιασμένο το ένα φύλλο της κεντρικής εισόδου. Φανταστείτε δηλαδή πόσο εύκολο ήταν να μπουν εντός του Μεγάρου οι άγνωστοι και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Είναι ο χώρος που απονέμεται η Δικαιοσύνη, το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Γιατί η πολιτεία δεν φροντίζει μέσω των θεσμών και των οργάνων της να προστατεύει τα δημόσια κτίρια, και δη το πρώτο σε συμβολισμό κτίριο; Από τον Δικηγορικό Σύλλογο έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις. Θα κάνουμε και τώρα. Και νομίζω ότι οι αρμόδιοι πρέπει πλέον να λάβουν τα μέτρα τους» ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

Κατά πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν χθες, η πρόεδρος Πρωτοδικών με μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, συζήτησαν για τον τρόπο αντιμετώπισης των βανδαλιστικών ενεργειών. Η Δικαστής φέρεται αποφασισμένη να εισηγηθεί την εγκατάστασης συστήματος βιντεοεπιτήρησης εξωτερικά του Μεγάρου, πάντα στο πλαίσιο που δίνει ο νόμος, όπως επίσης να ζητηθεί ξανά αστυνομική φύλαξη του κτιρίου.

Η σπασμένη πόρτα αντικαταστάθηκε χθες γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Το Δικαστικό Μέγαρο όμως, παραμένει αφύλακτο μέχρι να αποφασίσουν κάτι διαφορετικό τα αρμόδια θεσμικά όργανα.