16 °C Rethymno, GR
27/11/2022

Ευχετήρια μηνύματα προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο

Δεκάδες είναι τα ευχετήρια μηνύματα που εξακολουθούν να αποστέλλονται στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, από εκπροσώπους επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, σημειώνει σε συγχαρητήριο μήνυμα του:

«Εκφράζοντας τα αισθήματα συγκίνησης και πνευματικής αγαλλίασης των Δικηγόρων Ρεθύμνου στο άκουσμα της εκλογής του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιου ως Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώνουμε τις προσευχές μας με αυτές όλων των Ρεθεμνίων και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας για μακροημέρευση και εν Θεώ Διακονία του σεπτού Ιεράρχη, η πνευματικότητα του οποίου είχε αναγνωριστεί από τις πρώτες μέρες του Ποιμαντικού Του Έργου.

Λαμπρύνεται η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τον νέο Προκαθήμενο της, όπως μαρτυρά το μέχρι σήμερα Έργο Του και αυτή μόνο η διαπίστωση αρκεί ενδεχόμενα για να αμβλύνει το κενό που αφήνει σε κάθε Ρεθεμνιώτη η απώλεια ενός λαμπρού Ποιμένα. Άξιος!»

Η Πρυτανεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο απευθύνει με σεβασμό και τιμή θερμά συγχαρητήρια στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ευγένιο για την εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, μακροημέρευση, δύναμη και θεία φώτιση στο πολυσχιδές ποιμαντικό έργο του».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερατικού Συνδέσμου της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

«Σεβασμιότατε, Πάτερ και Δέσποτα! Με αισθήματα ανυπόκριτης χαράς, βαθιάς συγκινήσεως και θερμής ευχαριστίας προς τον Θεό ο ευαγής κλήρος της επαρχίας σας δέχθηκε το χαρμόσυνο άγγελμα της επάξιας εκλογής σας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στον πρώτο θρόνο της αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης.

 Ως Αρχιεπίσκοπος και Πρωθιεράρχης «της ευσεβούς των Κρητών νήσου», ανέρχεσθε στον μαρτυρικό εκείνο θρόνο, τον οποίο περικόσμησαν, εκλέϊσαν και καθαγίασαν με τη βιωτή και την εν Χριστώ πολιτεία τους εκτός από τον πρώτο επίσκοπο της μεγαλονήσου, απόστολο Τίτο, σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές όπως οι άγ. Κύριλλος, Μύρων, Ευμένιος και Ανδρέας ο Μελωδός, αλλά και οι Άνθιμος ο Ομολογητής, Νεόφυτος ο Πατελλάρος, Γεράσιμος Δ’ ο Παρδάλης, καθώς και από τους νεωτέρους οι Ευγένιος ο Ψαλιδάκης, του οποίου το όνομα σας εμπιστεύθηκε ο αοίδιμος Γέροντάς σας Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος, Τιμόθεος ο Παπουτσάκης και ο άμεσος προκάτοχός σας, πολιός και σοφός, Ειρηναίος ο Αθανασιάδης.

 Έχουμε την πεποίθηση Σεβασμιότατε, ότι με την εκλογή σας συμπληρώνεται ένας ακόμη χρυσός κρίκος στην μακρά αλυσίδα των προκαθημένων της εν Κρήτη Ολκάδος του Χριστού, την οποία ως δεξιός οιακοστρόφος θα οδηγήσετε πρωθιεραρχικώς στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε «εις νομάς σωτηρίους».

 Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ευλαβώς, ότι σύμπας ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως μας θα δέεται αδιαλείπτως, όπως ο Δομήτωρ της Εκκλησίας σας διατηρεί σώο, έντιμο, υγιή, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα το λόγο «της αληθείας» Του, υποσχόμενοι ότι θα επιδιώξουμε να αναδειχθούμε συγκυρηναίοι στο έργο σας, συνδεδεμένοι μαζί σας αρμονικώς και αρραγώς «ως χορδαί κιθάρα» μέσω του νέου ποιμενάρχου μας, με τον οποίο και τους λοιπούς αδελφούς σας συνεπισκόπους και Μητροπολίτες θα συγκροτείτε και ως πρόεδρος θα διευθύνετε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Είησαν τα έτη σας πλείστα, ευφρόσυνα και καρποφόρα σεπτέ πρωθιεράρχα!».

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, αναφέρει: «Στο άκουσμα του ονόματος σας σεβαστέ μας πατέρα και ποιμενάρχη, ως ο νέος μας Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πλημμυρίσαμε από συναισθήματα χαράς και πνευματικής εγρήγορσης. , σύσσωμη η δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, κλήρος και λαός του ιστορικού Δήμου των Ανωγείων, ως βέβαιοι για την επάξια εκλογή σας, αλλά και ως πνευματικά σας τέκνα που παρακολουθήσαμε το ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό σας έργο κατά το χρόνο που υπηρετήσατε την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αισθανόμαστε σίγουροι για την Ανάταση της Εκκλησίας της Κρήτης κατά τη ευλογημένη θητεία σας, στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Το σύνολο των κατοίκων του δήμου μας, αισθανόμαστε παράλληλα περηφάνια, διότι ο Μητροπολίτης μας, ο άνθρωπος που κράτησε ψηλά τα ιδεώδη της ενότητας στην κοινωνία, της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων, της λογικής και ορθής διαχείρισης κατά τις κρίσιμες στιγμές που βίωσε όχι μόνο ο τόπος μας, ο νομός μας, η Κρήτη μας αλλά και η χώρα μας, θα βρεθεί στην πρωτοκαθεδρία της Εκκλησίας της Κρήτης. Επιμένοντας να προασπίζεται ως θεματοφύλακας της πίστης, της ορθόδοξης ταυτότητας και της αγάπης προς τον άνθρωπο, τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης. Πάντα ευλογημένος, πάντα φέρων τη θεία χάρη, πάντα με μία μεγάλη αγκαλιά όπως τόσα χρόνια μας μάθατε, μας διδάξατε. Ευχόμαστε από τα βάθη της ψυχής μας, πάντα άξιος με ευλογημένα βήματα επί τη άρση του Αρχιεπισκοπικού έργου σας το οποίο θα ευαρεστήσει Θεό, Κλήρο και Λαό».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, απέστειλε προς Αυτόν την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή:

«Σεβασμιότατε, το χαρμόσυνο άγγελμα της Απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία, επάξια, εκλέγεστε στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, έγινε δεκτό με χαρά και ενθουσιασμό από την επιχειρηματική κοινότητα και, γενικότερα, την κοινωνία του Ρεθύμνου.

Γνωρίζοντας, την πολύχρονη, απόλυτα επιτυχή, διακονία σας στη θέση του Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αλλά και, γενικότερα, το έργο που μέχρι σήμερα έχετε επιτελέσει, την άοκνη παρουσία και δράση σας στις θέσεις που, πριν από αυτήν, κληθήκατε να υπηρετήσετε, την αγάπη για το ποίμνιο και τον κλήρο της Κρήτης, τον πλούτο των γνώσεων, το μεγαλείο της ψυχής, την εμπειρία στα εκκλησιαστικά θέματα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι και στη νέα σας αρχιερατική θητεία, ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Κρήτης, θα έχετε μια, απόλυτα, επιτυχημένη διαδρομή.

Για την επάξια εκλογή σας, σας απευθύνουμε τα θερμότατά μας συγχαρητήρια, ευχόμαστε ο Θεός να σας ευλογεί, να σας δίνει δύναμη και υγεία για να ανταπεξέρθετε με επιτυχία και στο δύσκολο, αλλά σημαντικό έργο που καλείστε να επιτελέσετε, ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης».

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο την παρακάτω επιστολή:

«Μακαριότατε, για το χαρμόσυνο γεγονός της εκλογής σας στη θέση του Προκαθήμενου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, επιθυμώ να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και σας εύχομαι εγκάρδια, καλή και επιτυχημένη πορεία στη νέα υψηλή αποστολή σας, με οδηγό πάντα την αγάπη και τη φιλευσπλαχνία προς τον άνθρωπο.

Με τη βεβαιότητα ότι θα επιτελέσετε ένα λαμπρό έργο και θα συνδράμετε τα μέγιστα για το καλό της Ορθοδοξίας και του τόπου μας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση του κρατικού φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να αποτελέσει συνοδοιπόρο και συνεργάτη στη δραστηριότητα για την ευόδωση των υψηλών στόχων σας».

Ο Συντονιστής Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρής Δουλουμπέκης, σε δήλωση του σημειώνει:

«Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιος με οδηγό τις πανανθρώπινες αξίες της Εκκλησίας μας, αγκάλιασε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις ρεθεμνιώτισσες και τους ρεθυμνιώτες, νέες και νέους, ανθρώπους κάθε πίστης, που βρέθηκαν στον τόπο μας. Η πραότητα, η σύνεση, η ενωτική στάση του, ο ανθρωπισμός μα και ο προοδευτικός λόγος του μπορεί να μας λείψουν, αλλά ταυτόχρονα κάνουν όλους εμάς, που βρεθήκαμε στο ποίμνιό του, να συγκινούμαστε, να εκφράζουμε τις προσρήσεις μας και να αναγνωρίζουμε ως φωτισμένη την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου στην Υψηλή θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Σήμερα το Ρέθυμνο ευχαριστεί τον Μητροπολίτη του και η Κρήτη πανηγυρίζει για τον Αρχιεπίσκοπό της».

 Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού συλλόγου των Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ, σε ευχετήρια επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αναφέρουν:

«Πολυσεβαστέ Αγαπημένε Ποιμενάρχα μας. Μεγάλη χαράν εδοκιμάσαμεν μαθόντες την ευχάριστον είδησιν , ότι η Μήτηρ ημών Μεγάλη και Αγία του Χριστού Εκκλησία, εκτιμώσα Υμάς, και αμείβουσα επαξίως τους υπέρ της ευσεβείας κόπους Υμών, κατέστησε Υμάς εις τον ευκλεή και ιστορικόν και ιερώτατον αξίωμα, αναδείξασα Υμάς Αρχιεπίσκοπον Κρήτης.

«Μέγας εί Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων Σου». Είναι ο γνωστός στίχος της Ευχής του Μεγάλου Αγιασμού, που ταιριάζει απόλυτα νομίζω Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κε Ευγένιε, τόσο στην ατμόσφαιρα αυτής της θείας Επιφανείας, όσο και στην περίπτωση της αναρρήσεως Σας σε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Ναι! Το Φανάρι, προ του υπερόχου και ανταξίου του παρελθόντος της παρόντος της θεοσώστου Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μετά της πολυθρυλήτου Μονής Αρκαδίου, για τα οποία πολλά εκοπίασατε ως αφοσιωμένος στον Πανίερο θρόνο Επίσκοπος της , τον ανυψώνει σε Αρχιεπίσκοπον Κρήτης.

Τη σημαίνουσα και ιστορική και ηγεμονική ώρα αυτή , κατά την οποία «εν φόβω και χαρά» συνταράσσεται ο ψυχικός μας κόσμος και συγκλονίζεται από την μυσταγωγία των επουρανίων η σφαίρα των ιδεών μας, όχι μόνον από τα συντελούμενα, αλλά και από τα συμμαρτυρούντα θειότατα και συμπαρόντα υπερούσια και ακατάληπτα, καθ’ ην ανακαθαίρεται το σύμπαν και αναβιβάζεται προς το ύψος το ανθρώπινον. Τι χορός των Αγγέλων, τι μνήμες Δικαίων σήμερα μετ’ εγκωμίων τελούμενες , τι σκηνικά θεία δόξης γύρω μας και εντός μας.

Τα απόδημα Ρεθεμνιωτικα τέκνα Σας, θα έπρεπε τούτη τη στιγμή να θλίβονται που χάνουν τον ανεκτίμητο θησαυρό τους , τον Ποιμένα τους. Αλλά υπακούοντας στις επιταγές της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και για το καλό της Εκκλησίας της Κρήτης ,σφίγγουμε την καρδιά μας και αποδεχόμαστε αυτήν την μεγάλη στιγμή, προς δόξαν Θεού.

Χαιρόμαστε επι τούτω χαράν μεγάλην και συγχαίρομεν εγκαρδίως, ευχόμενοι ταπεινώς, όπως «ο καλέσας Υμάς εις το υπάτον Αξίωμα» Κύριος παρέχη Υμίν εις τον νέον αγώνα Υμών υγείαν κατ’ αμφω σταθηράν και δύναμιν και κραταίωσιν «από θρόνου δόξης αυτού» προς πλουσίαν και δαψιλή καρποφορίαν εν τη Αγία Εκκλησία της Κρήτης.

Τα απόδημα εκ Ρεθύμνου τέκνα σας, που εγκαταβιούν στην Αττική, θα συνεχίζουν να προσεύχονται και να αγαπούν τον Ποιμενάρχη τους, αναπολώντας κάθε στιγμή και λεπτό που βίωσαν μαζί σας, έχοντας την σιγουριά ότι ανά πάσα στιγμή θα καταφύγουμε στο ιερόν ωμοφόριο σας, προσφέροντας μας απλόχερα το γλυκό χαμόγελο, το πηγαίο χιούμορ ,τη σοφή και θεολογική ρήση, την πατρική αγάπη.

Η άνοδος εις την περίοπτον και πολυεύθυνη θέσιν του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, πέραν της αίγλης και μεγαλοπρεπείας, συνεπάγεται βαρυτάτας ευθύνας, εγκοσμίους και πνευματικάς, προβληματισμούς κόπους και θυσίας, πολλάκις δε και πατρικάς απογοητεύσεις. Είμεθα όλοι βέβαιοι ότι η κεκοσμημένη δια πλείστων αρετών και ικανοτήτων Υμετέρα Σεβασμιότητα, τη ευλογία αφενός του προστάτου αυτής Αγίου Ευγενίου, αφετέρου της Θεοτιμήτου Κορυφής, θα αμβλύνουν τα δυσχερή, θα επιλέγη τα κρείττω, θα αποτάσση τα φαύλα και θα αναβαθμίζη με τας αρετάς και πνευματικάς αξίας του άπασα την Κρήτη.

Εκ βαθεων δεόμεθα η Αρχιεπισκοπική Σας διακονία, να είναι πάντοτε γεμάτη ασκητική ιεραποστολική εγρήγορση, κόπο αγάπης , υπομονής, ελπίδος, γεμάτη από το πνεύμα του Σταυρού και της Αναστάσεως, μεστή καρπών Αγίου Πνεύματος. Άξιος!».

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο, τον συγχαίρει θερμά για την εκλογή του, σημειώνοντας:

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. κ. Ευγένιος, φωτισμένος και άξιος Ιεράρχης, θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα.

Ευχόμαστε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. κ. Ευγένιο Υγεία και Δύναμη στο σημαντικό έργο που έχει μπροστά του, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο του προκατόχου του, κ. κ. Ειρηναίου για Ειρήνη και Ενότητα.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και εγώ προσωπικά, θα είμαστε δίπλα Σας όπου και όποτε μας το ζητήσετε, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς, με τον τρόπο μας, στο σπουδαίο έργο σας.

Ευχόμαστε από καρδιάς στο Νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Υγεία, μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο ποιμαντορικό του έργο».

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, σημειώνει σε ανακοίνωση της για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου:

«Θεωρούμε ότι όπως έχει ήδη αποδείξει με το Πνευματικό του έργο στην μέχρι τώρα πορεία του, θα συνδράμει τα μέγιστα στον Τόπο και το Ποίμνιό του και θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά Άξιος.

Του ευχόμαστε ολόψυχα υγεία, δύναμη και καλή και επιτυχημένη πορεία στο δύσκολο έργο του και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα του».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ευγένιος, εκ των νεότερων που έχουν εκλεγεί ποτέ στο Ανώτατο αυτό αξίωμα, σηματοδοτεί την «Δύναμη», την «Ανανέωση» και την «Ελπίδα», για την επόμενη ημέρα, στην εκκλησία της Κρήτης, μετά από μια μακρά και απολύτως επιτυχημένη θητεία του μέχρι πρότινος Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, ο οποίος τοποθέτησε τον πήχη ψηλά με την φωτισμένη ποιμαντορία του.

Εύχομαι στο νέο Άξιο ιεράρχη της τοπικής μας εκκλησίας, υγεία και μακροημέρευση, στα νέα σπουδαία για το κοινωνικό σύνολο, καθήκοντα του».