14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΥΠΕ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ζητούμενο η εξεύρεση χώρων για τη ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας

• Μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα η λειτουργία μονάδων για ψυχικά πάσχοντες στο Ρέθυμνο

Το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας του Ρεθύμνου τόσο από πλευράς κτιριακών υποδομών όσο και με την ενίσχυσή τους με προσωπικό παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, η αρμοδία υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η κυρία Ράπτη στη διήμερη παραμονή της στο Ρέθυμνο είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το ΚΕΦΙΑΠ, όπου συστεγάζονται το κέντρο ψυχικής υγείας, το κοινοτικό κέντρο παιδιών και εφήβων, αλλά και ο σύλλογος γονέων ατόμων φίλων με αυτισμό. Παράλληλα χθες επισκέφτηκε τον ΟΚΑΝΑ και την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στη συνέχεια συνομίλησε με όλους τους αρμοδίους φορείς για τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπάρχουσες δομές, τα οποία αφορούν κυρίως ζητήματα στέγασής τους αλλά και προσωπικού.

Όπως είπε η κυρία Ράπτη σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου υπάρχει σκέψη για απελευθέρωση του χώρου που ανήκει στην Αντιπεριφέρεια και βρίσκεται επί της οδού Ζαμπελίου, που σήμερα στεγάζει την ΤΟΜΥ, ώστε εκεί να μεταφερθεί μια δομή ψυχικής υγείας και κατά πάσα πιθανότητα το κοινοτικό κέντρο παιδιών και εφήβων. Η ΤΟΜΥ σχεδιάζεται να συστεγαστεί με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου σε άλλο κτίριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα μπορούν να αναπτυχθούν οι λειτουργίες όλων των δομών χωρίς να υπάρχει η πίεση που κυριαρχεί σήμερα. Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου να εντάξει σε προγράμματα το κτίριο που θα στεγάσει το σύλλογο γονέων φίλων ατόμων με αυτισμό για το οποίο η μελέτη είναι έτοιμη, αλλά και μια νέα δομή για την άνοια και το αλτσχάιμερ, καθώς και ένα οικοτροφείο 16 κλινών, που θα φιλοξενεί ψυχικά πάσχοντες.

Σε σχετικές δηλώσεις της η υφυπουργός Ζωή Ράπτη ανέφερε: σε ό,τι αφορά τις δομές ψυχικής υγείας για τις οποίες βρίσκομαι εδώ, εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η ενίσχυσή τους. Είδαμε χθες και στο κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων παιδιά τα οποία ξέρουμε όλοι ότι πιεστήκαν στην περίοδο της πανδημίας. Πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του, είναι πολύ πιθανό με βάση το σχεδιασμό να μεταστεγαστεί το κέντρο αυτό για να πάει σε χώρο ο οποίος θα είναι βελτιωμένος και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στο ΚΨΥ και στο ΚΕΦΙΑΠ να λειτουργήσουν σε μεγαλύτερο χώρο. Όμως πέραν αυτών των δομών έχουμε εντάξει και τη δημιουργία χώρου για παιδιά με αυτισμό σε σχέση και με το έργο που έχει γίνει από τον σύλλογο γονέων φίλων παιδιών με αυτισμό και πέρα από αυτό και δομή που αφορά την άνοια και το αλτσχάιμερ, η οποία λείπει από τον νομό, δομή η οποία θα δώσει τη δυνατότητα ως κέντρο ημέρας να λειτουργήσει και να αποφορτίσει τις οικογένειες που έχουν ένα τέτοιο ασθενή. Πέραν αυτών να υπογραμμίσω ότι οι δομές χρειάζονται ενίσχυση και σε υποστηρικτικό προσωπικό. Μέριμνα λοιπόν του υπουργείου είναι να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να υπάρξει στήριξη και σε προσωπικό το οποίο το επόμενο διάστημα θα κοιτάξουμε να υλοποιήσουμε. Στο σχεδιασμό του υπουργείου για την επόμενη διετία είναι η δημιουργία στέγης ουσιαστικά που θα στεγάσει ψυχικά ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν έχουν υποστηρικτικό πλαίσιο για να πάνε. Θα είναι μια δομή 16 κλινών και με την συνεργασία την άριστη που έχουμε με την Περιφέρεια Κρήτης και την αντιπεριφερειάρχη Λιονή θα μπορέσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση τέτοιων δομών και παράλληλα να λειτουργήσουμε και κινητές μονάδες που είναι πολύ σημαντικές για να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές που πρέπει να εξυπηρετηθούν στον τόπο κατοικίας τους και όχι να αναζητούν υποστήριξη στο κέντρο του Ρεθύμνου».

Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε παιδοψυχίατρους, καθώς η μια και μοναδική παιδοψυχίατρος του κοινοτικού κέντρου παιδιών και εφήβων Ρεθύμνου εξυπηρετεί και περιστατικά, η υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται νέα κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων τονίζοντας πως: «Σε σχέση τώρα με την παροχή κινήτρων μελετώνται από το υπουργείο ώστε να έρθουν και να υπηρετήσουν εδώ παιδοψυχίατροι. Όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχει έλλειψη σε παιδοψυχίατρους λόγω της απασχόλησης κάποιων στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται όμως προσπάθεια της υπερκινητροδότησης».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου του Νομού, Γιάννης Kεφαλογιάννης ανέφερε: «Όσον αφορά στο κομμάτι της ψυχικής υγείας έχει γίνει μια πρόταση και είμαστε σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ προκείμενου να υπάρξει μια συστέγαση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου με αποτέλεσμα αυτό να απελευθερώσει χώρο εκεί που στεγάζεται σήμερα το ΤΟΜΥ, όπου εκεί θα μπορεί να μεταφερθεί μια από τις δομές ψυχικής υγείας, ώστε να υπάρξει μια αποσυμφόρηση όπως διαπιστώσαμε και κατά την επίσκεψή μας στο χώρο. Αυτό βεβαίως θα ‘ναι το πρώτο άμεσο βήμα και θα ακολουθήσουν τα επόμενα όπου πρέπει να δούμε πως μπορεί να υπάρξουν σύγχρονες δομές στεγαστικές όσον αφορά το κέντρο ψυχικής υγείας που πράγματι επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και βεβαίως όπως είπαμε και στην σύσκεψη πρέπει να δούμε και το κομμάτι του στεγαστικού ζητήματος που αφορά τους γονείς και τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Όλα αυτά εντάσσονται στο συνολικό πλέγμα πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει σε τοπικό επίπεδο και τους επόμενος μήνες, αφού προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα και οι δράσεις του ΚΕΦΙΑΠ που πραγματικά είναι πρωτοποριακές θα μπορέσουν να έχουν ένα περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν, έτσι ώστε και οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται σήμερα, να μπορούν να γίνονται με πιο άνετο τρόπο».

 Συνεργασία ΥΠΕ -Αντιπεριφέρειας για την εξεύρεση χώρου για στέγαση δομής ψυχικής υγείας

Η εξεύρεση χώρου για την στέγαση τουλάχιστον μιας δομής ψυχικής υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ και να μπορέσουν συνολικά οι δομές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να αναπτύξουν το σύνολο των δράσεών τους αποτελεί βασικό ζητούμενο για υπουργείο, υγειονομική περιφέρεια και Περιφέρεια Κρήτης που συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή λύση.

Ειδικότερα, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, τόνισε: «από την πρώτη στιγμή εξετάζουμε ένα λειτουργικό χωροταξικό σχέδιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες, οι οποίες παρουσιάζονται στην πρωτοβάθμια και να διασυνδεθούν με την νοσοκομειακή δομή και να έχουμε και μια απελευθέρωση χώρων προκείμενου να υπάρξει μια ανάπτυξη των δομών ψυχικής υγείας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην πόλη του Ρεθύμνου σε κτιριακές υποδομές, κάτι το οποίο δυσχεραίνει την ανεύρεση κτιρίων για να στεγάσουμε τις δομές. Η συστέγαση όμως σε ένα χώρο, ο οποίος θα μπορεί με ασφάλεια και με κάλυψη των αναγκών να στεγάσει το κέντρο υγείας μαζί με την ΤΟΜΥ, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αποδεσμευτεί ο χώρος που σήμερα στεγάζει την ΤΟΜΥ και να μεταφερθεί εκεί μια δομή ψυχικής υγείας, ώστε να βελτιώσουμε παρεχόμενες υπηρεσίες και να αυξήσουμε την ποιότητα αυτών. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο και με τους ίδιους τους υγειονομικούς. Το μέλημά μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές που θα καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των υγειονομικών για να περνά αυτό και στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, πάντως, από την πλευρά της ξεκαθάρισε πως η περιφέρεια συνεργάζεται με το υπουργείο και την ΥΠΕ Κρήτης, ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου και εφόσον ο χώρος που σήμερα στεγάζεται η ΤΟΜΥ αποδεσμευτεί και δεν είναι αναγκαίος για τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας θα παραχωρηθεί για την φιλοξενία μιας δομής ψυχικής υγείας που θα συνάδει όπως είπε με τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

«Εμείς στο κτίριό μας, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχουμε παραχωρήσει χώρο για τη στέγαση της ΤΟΜΥ και αυτό χωρίς χρήματα φυσικά για να εξυπηρετήσουμε υγειονομικά τους πολίτες μας εδώ στο Ρέθυμνο, γιατί πραγματικά υπάρχει στενότητα χώρου για δομές προς εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ακούσαμε ότι έχει σκοπό η 7η ΥΠΕ Κρήτης να προχωρήσει μια συστέγαση του Κέντρου Υγείας με την ΤΟΜΥ προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι και να μαζευτούν οι ιατρικές και νοσηλευτικές δυνάμεις για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν γίνει αυτό και -στο βαθμό που θα γίνει αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που σχεδιάζεται- απελευθερώνεται ένας χώρος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Θα δούμε τότε και τις ανάγκες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και θα συζητήσουμε με το Νοσοκομείο ή τον αρμόδιο φορέα τι χώρος μας περισσεύει και ποια δομή ενδεχομένως θα μπορούσαμε να στεγάσουμε φυσικά με παραχώρηση του χώρου. Μια ωστόσο υπηρεσία και δομή που να συνάδει και με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Η Διεύθυνσή μας είναι μια υπηρεσία ανοιχτή στον κόσμο, έρχονται όλοι οι πολίτες, επομένως δεν μπορεί να στεγαστεί στο ίδιο κτίριο η υπηρεσία που είναι ειδική, απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Άρα αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε και ασφαλώς αν μας περισσεύει χώρος να βοηθήσουμε να υπάρξει μια δομή για τον τόπο μας» ανέφερε.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνης, Λευτέρης Μαρκάκης, τόνισε: «Η Υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συζητήσαμε με τους επιστημονικά υπεύθυνους και τη Διεύθυνση όλους τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη δράση της, η οποία είναι ήδη πάρα πολύ σημαντική για τον νομό μας. Ακολούθησε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τους φορείς ψυχικής υγείας του Νομού και του Νοσοκομείου. Το παραγόμενο έργο από πλευράς δομών του Νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλο και σημαντικά υπολογίσιμο για το κοινωνικό σύνολο του Νομού. Ακούστηκαν οι απόψεις, επικοινωνήθηκε η δουλειά και κοινοποιήθηκαν τα προβλήματά μας, προκειμένου να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, να αναπτυχθούμε.

Αυτό που θέσαμε ως ζήτημα είναι η μετεγκατάσταση των δομών μας, οι οποίες είναι συστεγασμένες στο ΚΕΦΙΑΠ και επιθυμούμε την ανάπτυξή τους, η οποία δεν είναι εφικτή όσο συμπιέζονται. Επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε. Είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης κτιρίων, συζητάμε προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και προδιαγραφές για να μεταστεγαστούν οι δομές μας».

«Αναγκαία η ενίσχυση του κέντρου ψυχικής υγείας με προσωπικό»

Ο διευθυντής του κέντρου ψυχικής υγείας, Αντώνης Λιοδάκης, σε δηλώσεις του τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του κέντρου με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των δράσεών του. Όπως είπε είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση του οργανισμού, ώστε να μπορέσει το κέντρο ψυχικής υγείας να αυξήσει τη δυναμικότητά του. «Στο κέντρο ψυχικής υγείας είμαστε τρεις γιατροί, ικανοποιητικός αριθμός σχετικά αλλά συνολικά το προσωπικό που πρέπει να απασχοληθεί εκεί πρέπει να είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο. Έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις για αναμόρφωση του οργανισμού του Κέντρου εδώ και χρόνια και έχουμε πάρει θέσεις από τον πρώην οργανισμό του Ψυχιατρείου Χανίων, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι ασθενείς που εξυπηρετούμε είναι αυξανόμενοι. Ειδικά με αφορμή την πανδημία και τα μέτρα τα οποία την ακολούθησαν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται αύξηση των ψυχικών παθήσεων, οι καταθλίψεις, οι φοβίες, οι αυτοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά τα οποία όλα σηματοδοτούν ότι πρέπει να διαμορφώσουμε υπηρεσίες και δομές για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που έρχεται στην ψυχική υγεία. Η σύσκεψη που έγινε στο Ρέθυμνο με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού για θέματα ψυχικής υγείας, είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το τι θα γίνει, πότε, πού, πώς και από ποιον. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας συγκεκριμένα εδώ και τρία χρόνια φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να βρεθεί ένας χώρος δικός του, γύρω στα 500τ.μ. στο Ρέθυμνο για να αναπτύξει όλες τις δράσεις που έχουμε στους στόχους και στο πρόγραμμά μας στα πλαίσια της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής για πρόληψη ψυχικής υγείας. Τώρα έχουμε αναστείλει σχεδόν το 50% των δραστηριοτήτων μας και στα ζητήματα της πρόληψης και τις παρεμβάσεις στα σχολεία, την κινητή μονάδα που δουλεύαμε χρόνια τώρα. Επομένως ας είναι αυτή τη φορά μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε, να τοποθετήσουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών δράσεων.

Οι δραστηριότητες του κέντρο μας αφορούν τον ενήλικο πληθυσμό, υπάρχει όμως ένα κέντρο για παιδιά και εφήβους το οποίο παλέψαμε χρόνια να δημιουργήσουμε και αυτό το κέντρο αντιμετωπίζει παιδιά έως 17 ετών. Και αυτό φιλοξενείται και αυτό επίσης δεν έχει χώρους».