30 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ζητούν την παρέμβαση του δήμου Ρεθύμνης για λόγους δημόσιας υγείας

Από τον συμπολίτη κ. Γιώργη Μελαμπιανάκη, κάτοικο της περιοχής Μισσιρίων, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, με την οποία ζητά την παρέμβαση του δήμου για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται και που όπως τονίζει είναι πρόβλημα όλων των κατοίκων της περιοχής:

«Εδώ και αρκετά χρόνια, οι κάτοικοι της οδού Αχέλη, στην περιοχή του γηροκομείου Μισσιρίων, βιώνουμε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη της έννοιας φιλοζωία. Μια γειτόνισσα, κάθε βράδυ «προσκαλεί» στο ανοιχτό υπόγειό της και αύλειο χώρο της 15-20 αδέσποτες γάτες, βάζοντάς τους τροφή και νερό. Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκαν και ζουρίδες (αλεπούδες της Κρήτης). Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής κάνουμε υπομονή πολλά χρόνια τώρα, κατανοώντας τη φιλοζωία της.

Εδώ και αρκετούς μήνες όμως έχει ξεπεράσει τα όρια, μιας και οι αδέσποτες γάτες πολλαπλασιάζονται αφού η εν λόγω κυρία δε φροντίζει για τη στείρωσή τους, παρά μόνο για την τροφή τους. Επίσης, δε συλλέγει τα περιττώματά τους από τον αύλειο χώρο της και τους γύρω χώρους στους οποίους βρίσκονται οι γάτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και οι κάτοικοι να αναγκαζόμαστε να συνυπάρχουμε όχι μόνο με τις γάτες, αλλά και τις ζουρίδες και τους ψύλλους. Σύμφωνα με τον Ν.4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί από τον Ν.4235/2014 ΦΕΚ 32/τ.Α/11-2-2014, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Οι γάτες, λοιπόν, αυτές μόνο αδέσποτες δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται, αφού γνωρίζουν καλά πως υπάρχει κάποιος σε καθημερινή βάση που θα τους προσφέρει τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, η παραπάνω κυρία τις έχει υιοθετήσει, παρέχοντάς τους όμως μόνο τροφή, νερό και καμιά άλλη περιποίηση και έλεγχο. Με τον καιρό, το πρόβλημα διογκώνεται, αφού οι γάτες πολλαπλασιάζονται και στην προσπάθειά τους να βρουν χώρο για να στεγαστούν, καταλήγουν στους κήπους, τα μπαλκόνια και τα σπίτια μας, προκαλώντας ζημιές στις περιουσίες μας και κυρίως κίνδυνο για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, μιας και οι γάτες αυτές είναι ανεμβολίαστες και πολύ συχνά τραυματισμένες.

Τέλος σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Από πέρσι που απευθυνθήκαμε στον Δήμο, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα μάζευαν τις γάτες μέσα σε 10 μέρες. Από τότε, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μας απαντάει ούτε στο τηλέφωνο. Επίσης, στις 26/6/21 κάναμε ηλεκτρονική καταγγελία-παράπονο στον Δήμο, ακολουθώντας τις εξελίξεις των καιρών, αλλά δυστυχώς, μάλλον είναι ανεπαρκής ο Δήμος, μιας και δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία απάντηση.

Ως πολίτες που έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά μας, περιμένουμε για μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της πολιτείας, η οποία δεν έχει έρθει τόσα χρόνια τώρα. Μήπως τελικά ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η δημοσιοποίησή του στην τηλεόραση και στον τύπο;».