Την Κυριακή 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί οριστικά η Ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» που προετοιμάζει από πέρυσι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, στα πλαίσια της 200ετηρίδας από την κήρυξη της επανάστασης. Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών έχει καταρτίσει το πρόγραμμά του με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές της περιόδου εκείνης. Επιδίωξή είναι οι εισηγήσεις που θα λάβουν χώρα να προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να θέσουν νέα προς έρευνα.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την περίοδο διεξαγωγής της, με τον αριθμό συμμετεχόντων και τις αποστάσεις που θα έχει ορίσει η Ελληνική Πολιτεία, στον ανακαινισμένο αύλειο χώρο του Μουσείου. Παράλληλα οι εργασίες θα μεταδίδονται διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο και θα παραμείνουν αναρτημένες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές οποτεδήποτε το επιθυμούν, δηλαδή όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την Ημερίδα «Η Κρητική Διάλεκτος», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εάν η κατάσταση το επιτρέπει, οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους ανανεωμένους χώρους του Μουσείου.
Στους εισηγητές περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος Αντωνόπουλος, ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Στέργιος Μανουράς, ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου και ο ιστορικός ερευνητής δρ Χάρης Στρατιδάκης. Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας το Μουσείο θα τιμήσει τον δρ Γιάννη Γρυντάκη, για την προσφορά του στην αρχειακή έρευνα της ιστορίας του Ρεθύμνου, των περιόδων της Βενετοκρατίας και της Οθωμανικής Κυριαρχίας. Στην προσφορά του αυτή θα αναφερθεί με προσφώνησή της η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Γ. Βογιατζάκη. Ο τιμώμενος θα αντιφωνήσει, με θέμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821 στο Ρέθυμνο.
Υπάρχει η πρόθεση, εφόσον υπάρξουν χορηγοί, οι εισηγήσεις να περιληφθούν σε Τόμο Πρακτικών, όπως άλλωστε το συνηθίζει μέχρι σήμερα το Μουσείο, όχι μόνο για τις ημερίδες που διοργανώνει («Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», «Κρητική Διάλεκτος») αλλά και για τις εκδηλώσεις του (για τους Γιάννη Σπανδάγο, Μαρία Τσιριμονάκη, Μανό Αστρινό και Μανόλη Κούνουπα).
Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας είναι ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσης εκ μέρους του Μουσείου και του Δήμου Ρεθύμνης στα πλαίσια των εορτασμών της 200ετηρίδας δύο ιστορικούς περιπάτους: το Σάββατο 20 Ιουνίου με μεταφορικά μέσα και θέμα «Μου ξανάρχονται ένα ένα: ιστορικός περίπατος στην ενδοχώρα του επαναστατημένου Ρεθύμνου» και την Κυριακή 21 Ιουνίου με τα πόδια και θέμα «Να ’τανε το ’21: ιστορικός περίπατος στην πόλη του Ρεθύμνου».
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης