26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«Η Δρύμισκος του χθες και του σήμερα»

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, πολλές εκ των οποίων είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή εκδήλωση στο χωριό Δρύμισκος με τίτλο «Η Δρύμισκος του χθες και του σήμερα».

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης Σιβρύτου και Σφακίων Αθανάσιος Καραχάλιος, ο εφημέριος του χωριού, η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Σαρτζετάκη, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Αγγελική Πελαντάκη, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Θανάσης Χαριτάκης, ο πρόεδρος των Κεραμέ Γεώργιος Αλεβυζάκης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κεραμέ Ελένη Γαραντωνάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ατσιποπούλου, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκος Καλιτσουνάκης κ.α.

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο του χωριού και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησαν τα εγκαίνια του δημοτικού καφενείου από τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη. Το καφενείο βρίσκεται στην πλατεία της Δρυμίσκου, κάτω από ένα αιωνόβιο πλάτανο, με διαχειριστή τον Κλήτονα και την σύζυγό του, που με πολύ μεράκι και με την οικονομική βοήθεια του Δήμου στην αναπαλαίωση και ανακαίνιση του δημιούργησαν ένα χώρο που διαθέτει μεγάλη συλλογή εκθεμάτων λαογραφίας και θα αποτελεί πλέον χώρο συνάντησης των κατοίκων για την καθημερινή τους ψυχαγωγία, ενώ έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει επισκέπτες, γεγονός που θα βοηθήσει στο ζωντάνεμα του χωριού, όπως τόνισε ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε στην συνέχεια το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου κ. Εύας Λαδιά με τίτλο «Δρύμισκος: Στον ίσκιο της ιστορίας και του θρύλου», που αναδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του χωριού. Ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της περιόδου της Τουρκοκρατίας, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Νεκτάριο Χαραλαμπάκη και από τον πρόεδρο του χωριού Ελευθέριο Κυριακάκη.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για το δήμο μας να ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές που αναδεικνύουν και την ενδοχώρα της περιοχής ευθύνης μας.

Όπως φαίνεται και από τις εσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουμε στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην προβολή ενός σημαντικού κεφαλαίου της σύγχρονης ιστορίας.

Είναι τα γεγονότα που βεβαιώνουν ότι η επαρχία Αγίου Βασιλείου όχι απλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά είχε το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας στις πρώτες νίκες που ανύψωσαν το ηθικό των σκλάβων και τους εμψύχωσαν να συνεχίσουν.

Οι Δρυμισκιανοί ήταν από τους πρώτους πάντα στο κάλεσμα της πατρίδας και αυτό αποδεικνύεται με γεγονότα που υπογραμμίζουν το γενναίο φρόνημα των κατοίκων.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Δρυμίσκου, Ελευθέριο Κυριακάκη, τους κατοίκους του χωριού που με τον οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν για την άψογη οργάνωση αλλά και την ζεστή τους φιλοξενία» σημειώνει ο Τομέας Πολιτισμού Δήμου Αγ. Βασιλείου.

Προσεχείς εκδηλώσεις στον Δήμο Αγ. Βασιλείου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου Αγίου Βασιλείου γι’ αυτήν την εβδομάδα έχει ως εξής:

  • Τρίτη 10 Αυγούστου-Ακούμια, ώρα 20.30 (στην πλατεία)

Θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους « Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία»

Είσοδος ελεύθερη.

  • Τρίτη 10 Αυγούστου- Κρύα Βρύση (πλατεία), ώρα 20.00

Ιστορική εκδήλωση: «Η Κρύα Βρύση στην Επανάσταση του 1821-1830»

20.00: Χαιρετισμοί – Καλωσόρισμα

20.15: Θεόδωρος Πελαντακης, φιλόλογος – ερευνητής: «Η Μάχη στο Κακό Ρυάκι και ο Γιάννης Ασουμανής».

20.45: Νίκος Βαβουράκης «Η καταστροφή των Αμπαδιωτών Τούρκων- Η μάχη του Φραγκοκάστελου».

21.00: Γεώργιος Μαυροτσουπάκης, φιλόλογος: «Επαναστατικά γεγονότα του 1821 στην περιοχή μας και η ποιητική αποτύπωσή τους».

Παραδοσιακό κέρασμα.

  • Τετάρτη 11 Αυγούστου – Μέλαμπες (αυλή Δημοτικού σχολείου) ώρα 20:00

Εκδήλωση: «Η Μάχη στο Κακό Ρυάκι Μελάμπων το Πάσχα του 1822»

– Παρουσίαση των νέων στοιχείων, όπως αυτά διασώθηκαν από το Νικόλαο Γ. Φωτάκη (Καπετανάκη) (1848-1916), Οπλαρχηγό Α’ Τάξης επ. Αγίου Βασιλείου – νομικό – συγγραφέα, γιο , του Αρχηγού της Μάχης Φουτοδασκαλου.

– Απόδοση από χορωδία και όργανα, του μελοποιημένου, παλαιού ποιήματος αφιερωμένο στη Μάχη.

– Εικονική επίσκεψη στο σημείο ανέγερσης του μνημείου της Μάχης.

Παρουσίαση υλικού: Αντώνης Ε. Τσουρδαλάκης – Καθηγητής Β/θμιας Ρεθύμνου.

Ανάγνωση κειμένων: Νίκος Μαργαρίτης – καθηγητής, π. Γυμνασιάρχης Μελάμπων.

Συντονισμός εκδήλωσης: Γιώργος Π.Φραντζεσκάκης – π. Πρ. Συλλόγου Μελαμπιανών Αθήνας.

Τα μουσεία Μελάμπων, Σχολικό και Υφαντικής, θα δέχονται επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο, 18.00 – 20.00.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα.

  • Παρασκευή 13 Αυγούστου- Μιξόρρουμα (χώρο Πολιτιστικού συλλόγου), ώρα 20.30

Θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους αλλά και για όλη την οικογένεια «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία».

Είσοδος ελεύθερη.