23 °C Rethymno, GR
23/09/2021

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Η δύναμη της μητρότητας στην εποχή του Covid-19»

Mια συγκινητική εκδήλωση φόρο τιμής στη «Δύναμη της Μητρότητας στην εποχή του Covid-19» διοργάνωσαν το Σωματείο «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μητέρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένωσαν διαδικτυακά τις φωνές τους και μίλησαν από καρδιάς για τη συγκλονιστική δύναμη της μητρότητας που κρατά τις κοινωνίες μας όρθιες μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Για τη μοναδική δύναμη της μητρότητας που αποτελεί «το πιο ασφαλές καταφύγιο στις πιο σκοτεινές ώρες» μίλησε με συγκίνηση η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» και του ομώνυμου Ιδρύματός της και τιμηθείσα με το Βραβείο Nelson Mandela 2020 των Ηνωμένων Εθνών, κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Η φετινή Ημέρα της Μητέρας είναι διαφορετική, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τις ζωές και τις κοινωνίες μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης κρίσης νιώσαμε όμως πως η δύναμη της μητρότητας μπορεί να υπερβεί ακόμα και τους νόμους της φύσης. Γιατί χάρη σε αυτή τη μαγική δύναμη οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιες τις κοινωνίες μας και να προστατεύσουν τα παιδιά τους ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Δεν είναι εύκολο. Κάθε μητέρα που βρίσκεται είτε στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ ή στο πιο απομονωμένο νησί της Ελλάδας αγωνίζεται για να κρατήσει τα παιδιά της ασφαλή. Κοιτάζοντας όμως προς τα πίσω στην ανθρώπινη ιστορία συνειδητοποιεί κανείς πως οι μητέρες πάντοτε είχαν τον ίδιο ρόλο κατά τη διάρκεια πολέμων, φυσικών καταστροφών, πανδημιών. Μέσα στις πιο σκοτεινές ώρες, η μητρική αγκαλιά αποτελεί το πιο παρήγορο και ασφαλές καταφύγιο, όχι απλά για το παιδί, αλλά για τη συνέχιση της ανθρωπότητας».

Για το βαρύ φορτίο που σήκωσαν και σηκώνουν οι μητέρες στην περίοδο της πανδημίας μίλησε η Α. Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Οι συνθήκες της πανδημίας κατέστησαν ακόμα πιο σύνθετο τον ρόλο της μητέρας και πιο βαρύ το φορτίο της. Σκέφτομαι τις εργαζόμενες μητέρες, που πασχίζουν να συνδυάσουν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις έχοντας μικρά παιδιά στο σπίτι· τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε μια απαιτητική καθημερινότητα, έχοντας αποκλειστικά την ευθύνη των αποφάσεων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης· τις ευπαθείς ή ηλικιωμένες μητέρες και γιαγιάδες που βιώνουν, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, την επώδυνη αποκοπή από τα παιδιά και τους οικείους τους· τις μητέρες των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σκέφτομαι τις γυναίκες που έγιναν μητέρες την περίοδο της πανδημίας, τις αγωνίες, τους φόβους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι οποίες, μολονότι δεν μπορούν να μετριάσουν τη χαρά από την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, ωστόσο την σκιάζουν και την βαραίνουν. Μα περισσότερο απ’ όλα, σκέφτομαι τον εσωτερικό αγώνα των μητέρων που προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες αυτή την δύσκολη περίοδο».

Η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη μίλησε για τη σημασία της έμπρακτης στήριξης της μητρότητας, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας: «Σε μια εποχή που οι μεταβολές συντελούνται με ραγδαίους ρυθμούς, ο τίτλος της μητέρας μεταβάλλεται στον ανώτερο, τον ωραιότερο και τον σπουδαιότερο ρόλο και ταυτόχρονα στον δυσκολότερο και τον πιο απαιτητικό για την οικογενειακή και την κοινωνική συνοχή και ευρυθμία. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που η έμπρακτη στήριξη της μητέρας καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Ως Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε μητέρα στη σύγχρονη εποχή, θέσαμε ως προτεραιότητα την εναρμόνιση του οικογενειακού και επαγγελματικού της βίου. Όπως ακριβώς ανέφερα και στην αρχή, η πανδημία και οι συνθήκες που διαμόρφωσε, υπήρξαν για τον κάθε άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος. Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία για τον καθένα μας, να αναθεωρήσουμε συνήθειες και τακτικές, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ουσία βρίσκεται στα μικρά, να νιώσουμε ευγνώμονες για τα όσα έχουμε και να επενδύσουμε στην αγάπη, την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Η μητέρα, ως ένας δεσμός αίματος με το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα, προικισμένη με τη δύναμη της αγάπης και της ομορφιάς, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της οικογένειας αλλά και της κοινωνικής δομής γενικότερα, συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, πρωτοστάτης για μια ακόμη φορά στη διατήρηση των ισορροπιών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Εκπροσωπώντας τη γενική διευθύντρια της Unesco κυρία Audrey Azoulay, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η διευθύντρια του Τμήματος Ισότητας των Φύλων της UNESCO κυρία Jamila Seftaoui, η οποία μίλησε αναλυτικά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας και τόνισε πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των γυναικών και της μητρότητας.

Για τους τρόπους, τις πολιτικές και τις λύσεις με τις οποίες μπορεί να στηριχθεί η μητρότητα μίλησε η πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy.

Η διευθύντρια Clearance Groupe, Groupe ETAM Claire Giscard d’ Estaing ευχαρίστησε με θερμά λόγια την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την οποία αποκάλεσε «Ελληνίδα μητέρα της» και μίλησε από καρδιάς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια ως μητέρα που προσπάθησε να στηρίξει τα τρία της παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως σύζυγος που έπρεπε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της που πενθούσε για την απώλεια του πατέρα του και πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Valery Giscard d’Estaing.

Η Ιδρύτρια του Ιδρύματος «Artflyer» κυρία Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη μίλησε για τη μητρότητα ως πηγή έμπνευσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου: «Το θαύμα όσων έχει επιτύχει το Σωματείο «Ελπίδα» υπό την καθοδήγηση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, καθώς και το παράδειγμα της μητέρας μου η οποία είναι φωτογράφος, με ενέπνεαν πάντοτε και με δίδαξαν πως μητρότητα δεν είναι μόνο η ευθύνη ανατροφής των παιδιών μας, αλλά είναι συγχρόνως και το να ακολουθείς τα όνειρα σου για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου έτσι ώστε να αποτελείς παράδειγμα για τα παιδιά σου. Αυτό το πολύτιμο μάθημα της διπλής αυτής ευθύνης με καθοδήγησε στην προσπάθειά μου να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη μητέρα και μου έδωσε τη δύναμη να ακολουθήσω τα όνειρα μου με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να διδάξω στα παιδιά μου πως το καλό υπάρχει μέσα σε κάθε έναν από εμάς. Επέλεξα να εργαστώ μέσα από την τέχνη που είναι, και πάντοτε ήταν, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Σωματείου «Ελπίδα -Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» για την «Ελληνίδα Γυναίκα στην Περίοδο της Πανδημίας» από την εταιρεία MRB. Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB κύριος Δημήτρης Μαύρος.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 554 γυναικών, διαφόρων ηλικιών από 17-64 ετών, με πανελλαδική γεωγραφική κάλυψη, στο διάστημα 16-17 Μαρτίου 2021.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας συνοψίστηκαν στα εξής: Οι Ελληνίδες έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της πανδημίας, τόνισαν τη βελτίωση των σχέσεων τους με τα παιδιά τους, είχαν δυσκολία στο να ισορροπήσουν ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στις προσωπικές του ανάγκες, εξέφρασαν υψηλή ανησυχία για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, δήλωσαν πως στηρίζονται από τους συντρόφους τους, αλλά όχι πάντα επαρκώς, και ανέδειξαν ως ηρωίδες της πανδημίας, ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες γυναικών, τις νοσηλεύτριες, τις γιατρούς αλλά και τις μητέρες με παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο καθώς η κυρία Έλση Δημουλά ανέγνωσε ένα ποίημα της αείμνηστης μητέρας της, κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, με τίτλο «Μητέρα του Κάτω Ορόφου». Πριν από την ανάγνωση του ποιήματος η κυρία Έλση Δημουλά είπε συγκινημένη: «Πώς να διαχειριστώ τη συγκίνηση και πώς να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη που μου επεφύλαξε αυτή την τιμή της διπλής πρόσκλησης για εμένα και την μητέρα μου, γιατί κάποιες απουσίες είναι παρούσες…».