27 °C Rethymno, GR
18/09/2021

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ «KATARTI»

Η εικαστική έκθεση «EGO χωρίς Alter» μεταφέρεται στα Χανιά

Η ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης «EGO χωρίς Alter» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καλλιτεχνών για την προώθηση της Τέχνης κατARTι και παρουσιάστηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού, μεταφέρεται στα Χανιά και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τέχνης Match More του Πλατανιά, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και το Εικαστικό Πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT-2021».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα και ώρα 17:00 έως 21:00. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κατασκευών και εγκαταστάσεων και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 18 Ιουλίου 2021.

Οι διοργανωτές της εικαστικής έκθεσης σημειώνουν: «H ομαδική θεματική έκθεση εικαστικών με τίτλο «EGO χωρίς Αlter», μας βρίσκει όλους σε μια πρωτόγνωρη και αθέλητη απομόνωση και ταυτόχρονα αντιμέτωπους τόσο με μια ιδιαίτερα απειλητική κατάσταση, από την εξάπλωση του Covid-19, όσο και αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, κλεισμένους σε ένα πλαίσιο και πολιορκημένους από την επίθεση αναρίθμητων σκέψεων που μας κατακλύζουν εκμεταλλευόμενες τις ατέλειωτες ώρες αναμονής και απραξίας. Η τέχνη, η δημιουργία, υπήρξαν πάντα και ειδικά για εμάς, αντίδοτο, θεραπεία και (αντί)-δράση με σκοπό να βγαίνουμε εκτός πλαισίου και να παρασέρνουμε μαζί μας και άλλους».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η εικαστικός – σκηνογράφος Μαρία Τσουκνάκη μαζί με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Καλφούντζο, που σε σημείωμά τους αναφέρουν: «Οι συμμετέχοντες εικαστικοί κλήθηκαν να εκτεθούν ολοκληρωτικά, αντιμετωπίζοντας το κοινό ως ένα καθρέπτη, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό τους συστήνονται ξανά και θα παρουσιάσουν το ΕΓΩ τους, όπως αυτό έχει καλλιεργηθεί, αναπτυχθεί και διαμορφωθεί με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας, της προσωπικής ηθικής και των αξιών – όχι απαραίτητα των κοινωνικά αποδεκτών, αλλά αυτών που τροφοδοτούνται από το ένστικτο, το υποσυνείδητο, αυτών που οι άνθρωποι συνήθως συζητούν μόνο με τους εαυτούς τους».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγρίου Έρη, Ανδρουλιδάκη Μαρία, Γιατρουδάκη Καλλιόπη, Δουβέρη Αγγελική, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλογεράκης Στέλιος, Καλφούντζος Κωνσταντίνος, Καραδάκη Κάλλη, Καραταράκης Μανόλης, Κουκλινού Καλλιόπη, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Πετσούρα Σύλβια, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σοφικίτης Φοίβος, Σταφυλαράκη Ευδοξία, Τζώτζιου Δήμητρα, Τσουκνάκη Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χριστινάκη Δήμητρα και Ψυχή Ελένη.

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο στον οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα τέχνης μαζί με αναλύσεις, κείμενα τεκμηρίωσης και σχόλια των ίδιων των καλλιτεχνών για το έργο τους μαζί με ενημερωτικά κείμενα για τις δράσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών κατARTι όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνδιοργανωτές:Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης-ν Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Πλατανιά και Δήμος Ρεθύμνης.

Ο Σύλλογος κατARTι

Το κατARTι υψώθηκε πριν 10 χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου από μια παρέα ανθρώπων που αγαπούν και υπηρετούν τις τέχνες και τον πολιτισμό και έκτοτε συνεχίζει αδιάλειπτα το ταξίδι του.

Ιδρύθηκε ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο της προώθηση της τέχνης και την συσπείρωση των καλλιτεχνών που ζουν στο Ρέθυμνο και την Κρήτη. Η δυναμική του πορεία ως σωματείο περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων για τον πολιτισμό, πληθώρα δράσεων για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής, για την εκπαίδευση, για την τέχνη στην εκπαίδευση, για την κοινωνική προσφορά και τοποθέτηση σε καυτά ζητήματα της εποχής μας.

Οι ομαδικές εκθέσεις που προτείνει το κατARTι δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να δράσουν πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την κοινωνία, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων, σε χώρους που ανήκουν στους πολίτες, με γνώμονα πάντα την ανύψωση της αισθητικής ποιότητας, την αναζήτηση και την έρευνα. Οι εκθέσεις αυτές πλαισιώνονται συχνά με εκπαιδευτικές δράσεις, με δρώμενα που προτείνουν καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων, όπως χορευτές, περφόρμερς, αφηγητές, ποιητές, συγγραφείς ή μουσικούς θέλοντας να αναδείξουν την ικανότητα που έχει η τέχνη να «μιλάει» πολλές γλώσσες και να αγγίζει με διαφορετικούς τρόπους τις ψυχές των ανθρώπων.