26 °C Rethymno, GR
20/09/2021

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ

Η ζωή τιμωρεί όσους ξεπερνούν τα όρια;

Το ερώτημα του τίτλου ας το θεωρήσουμε ρητορικό. Δηλαδή η ζωή, η φύση των πραγμάτων, οι άνθρωποι, τιμωρούν την αυθαιρεσία, την υπερβαλλόντως υπερβολική συμπεριφορά. Οι αρχαίοι τραγικοί το είχαν διατυπώσει: «Ζευς κάμπους γλώσσης υπερχθαίρει».

Αλλά και εμείς πολύ πρόσφατα το είδαμε, το έζησε όλη η ανθρωπότητα στην περίπτωση του Τραμπ, Προέδρου της υπερδύναμης ΗΠΑ: θυμούμαστε ότι με τα διατάγματά του αναστάτωσε την υφήλιο. Θυμούμαστε την εκλεκτική συγγένεια με τον τύραννο της Βόρειας Κορέας και τη φιλική διάθεση προς τον Ερντογάν… θυμούμαστε ότι στις παραμονές των εκλογών και με χιλιάδες φέρετρα κάθε μέρα, τόνιζε και επέμενε ότι «οι Κινέζοι φταίνε» (που δεν αποκλείεται, αλλά ήταν ανώφελο τότε). Επίσης, αντί για εμβόλιο, που συνιστούσαν οι γιατροί, αυτός συνιστούσε τη λήψη… χλωρίνης από όσους αρρώστησαν από κορωνοϊό.

Εκτιμώ ότι αυτό ήταν «ο κόμπος της γλώσσης» για τον οποίο έχασε την προεδρική εκλογή. Με άλλα, απλά λόγια: το παράκαμε, βγήκε τελείως έξω από τα όποια όρια.

Ας έρθουμε τώρα στον κακό μας γείτονα, Ερντογάν. Το βλέπομε καθαρά ότι με συμπεριφορά του κοροϊδεύει τους πάντες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, για να πετύχει ό,τι επιδίωξε και ο Τραμπ: την επανεκλογή του.

Κοροϊδεύει ο Ερντογάν τη Δύση υποσχόμενος στην Ανατολή αλάνθαστο φρενάρισμα των ΗΠΑ και Ε.Ε.

Κοροϊδεύει την Ανατολή, ότι αυτός είναι ο μοναδικός ικανός να ανακόψει την επιρροή της Δύσης.

Κοροϊδεύει ασύστολα τον μουσουλμανικό κόσμο, επιδιώκοντας να γίνει ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, χαλίφης.

Με λαϊκισμό αποπροσανατολίζει τους συμπατριώτες του.

Αχρηστεύει μεθοδικά το έργο του Κεμάλ και την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι τον λατρεύει.

Στοχεύει να βάλει φυλακή τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επειδή πήρε το Δήμο από τον εκλεκτό του, πρώην πρωθυπουργό.

Πριν από λίγες μέρες διακήρυξε σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς της γης να προσέλθουν στη θαλπωρή της Μεγάλης Τουρκίας για να σωθούν, τη στιγμή που οι φυλακές της Τουρκίας είναι γεμάτες από όσους θεωρεί αντίπαλούς του. «Της ύβρεως έπεται η Νέμεσις» το έλεγαν αλλιώς οι αρχαίοι τραγικοί. Αυτό συνέβη με τον Χίτλερ και στοίχισε πολύ ακριβά, 55 εκατομμύρια νεκρούς.

Η περίπτωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τα σημερινά εγκαίνια τεράστιου τζαμιού στην καρδιά των Κεμαλιστών στην Πόλη, αλλά και οι καταγγελίες για κοκαΐνη με στενούς συνεργάτες του νομίζω ότι προλέγουν το τέλος, δηλαδή την τιμωρία του από τη ζωή. Η λαθραία πώληση όπλων στον ISIS που αιματοκύλισε την Ευρώπη, ξεσκεπάζεται. Από χρόνια ακουγόταν το αλισβερίσι με την τρομοκρατία, η οποία έβαψε με πολύ αίμα το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, αλλά ο μπαμπούλας της τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ το σκέπασε.

Άλλωστε, ήδη ενισχύονται με αμερικανικά όπλα ο ημιανεξάρτητος κουρδικός λαός. Νάναι αυτό προάγγελος της δημιουργίας Κουρδικού κράτους και διαμελισμού της Τουρκίας, όπως σχεδιαζόταν και το 1918;

Προσωπικά δεν το αποκλείω και μάλιστα να γίνει σύντομα. Ξέρω ότι αυτό θα έφερνε σεισμό παγκόσμιο. Όσο κι αν στοιχίσει, θα είναι καλύτερο από τη σημερινή ζούγκλα που ζούμε (άσχετη με τον covid-19).

Ρέθυμνο, 29 Μαΐου 2021, 568 χρόνια από το 1453, άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.