29 °C Rethymno, GR
10/08/2022

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ RTL

Η Κρήτη ως περιβαλλοντικός προορισμός και τόπος πράσινης ανάπτυξης

-Προβολή και ανάδειξη της ελιάς και της ελαιοκαλλιέργειας - Ιδέα για υιοθεσία αιωνόβιων ελαιόδεντρων

Προβολή της Κρήτης, όχι μόνο ως παραθεριστικού προορισμού που διαθέτει ήλιο κι θάλασσα, αλλά και ως τόπος πράσινης ανάπτυξης και παραγωγής ποιοτικών πρώτων υλών ως περιβαλλοντικός προορισμός δηλαδή, θα γίνει από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL συνεργείο του οποίου βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί και πραγματοποιεί γυρίσματα τα οποία είναι εστιασμένα σε μεγάλο βαθμό στην ελιά, στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς και στα αιωνόβια ή μνημειακά ελαιόδεντρα.

Η γερμανική δημοσιογραφική αποστολή, που αποτελείται από τον δημοσιογράφο, Andrea Langheim και τον κάμεραμαν Von Wilmsdorff, ξεκίνησαν τα γυρίσματα το Σάββατο από την Αργυρούπολη Ρεθύμνου και άλλες περιοχές του νομού που εμφανίζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, συζητώντας με ντόπιους κατοίκους και με φορείς για τις επιπτώσεις, την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων πρακτικών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που εντέλει αφήνουν στην κοινωνία.

«Ένα νησί μπορεί να πρωτοπορήσει και να δείξει πράγματα» τόνισε η κ. Αγάπη Μανουσουδάκη, κάτοικος Αργυρούπολης και φίλη της δημοσιογραφικής ομάδας, η οποία έχει και τον ρόλο μεταφράστριας μεταξύ δημοσιογράφου και ντόπιων. Όπως προσθέτει: «Το τηλεοπτικό συνεργείο του γερμανικού καναλιού RTL, θέλει να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα της Κρήτης, πέρα από αυτήν που είναι ήδη γνωστή δηλαδή του τουριστικού προορισμού που διαθέτει ήλιο, θάλασσα κλπ. Ακολουθούν οτιδήποτε έχει «πράσινο» ενδιαφέρον, όπως ποταμούς, φράγματα, αιολικά πάρκα. Αύριο ο κ. Θεοδωράκης θα υποδεχτεί την δημοσιογραφική ομάδα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΡ, ενώ θα επισκεφθεί το συνεργείο και τον δήμο Αγίου Βασιλείου και θα συναντήσει τον δήμαρχο κ. Ταταράκη».

Ειδική παρουσίαση από το γερμανικό κανάλι θα γίνει για το θέμα της ελαιοκαλλιέργειας και των μνημειακών ελαιόδεντρων. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την κ. Μανουσουδάκη, η δημοσιογραφική αποστολή επισκέφθηκε τις Βούβες στον δήμο Πλατανιά Χανίων όπου βρίσκεται το αρχαιότερο ελαιόδενδρο στον κόσμο, περίπου 4.500 ετών, το οποίο είναι ακόμη καρποφόρο. Για τον ίδιο λόγο χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν γυρίσματα και στον Βατόλακκο Χανίων όπου επίσης υπάρχει μνημειακό ελαιόδεντρο και η δημοσιογραφική ομάδα θα έχει συνάντηση με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκη.

Μια ιδέα για υιοθεσία παλιών ελαιόδενδρων

Στο πλαίσιο των γυρισμάτων που πραγματοποιούνται για τις ανάγκες εκπομπής του γερμανικού RTL, έγινε χθες γνωστή και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ένας άλλος γερμανός, λάτρης της Κρήτης όπως λέει ο ίδιος και ειδικά του Ρεθύμνου όπου πλέον ζει με την σύζυγό του, ο Karl Roeske, που είναι κατά το ήμισυ Ρεθύμνιος αφού η μητέρα του ήταν από την Γεωργιούπολη (Ελευθερία Θεοδωράκη).

Ο κ. Roeske, λοιπόν, είχε την ιδέα υλοποίησης ενός προγράμματος υιοθεσίας από πολίτες όλου του κόσμου, παλιών ελαιόδενδρων της Κρήτης, προκειμένου να διασωθούν καθώς πολλά χάνονται χρόνο με τον χρόνο λόγω εκμετάλλευσης του ξύλου τους για θέρμανση από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Γερμανός φίλος της Κρήτης και φυσιολάτρης, παρατηρώντας την εξαφάνιση των αιωνόβιων ελαιόδεντρων σκέφτηκε να απευθυνθεί σε όποιον ασπάζεται την ιδέα του και να υιοθετήσει ένα δέντρο με την προϋπόθεση ότι ο ανάδοχος θα προσφέρει το ποσόν των 7,94 ευρώ ανά μήνα στον ιδιοκτήτη του ελαιοδέντρου για να το φροντίζει και να το προστατεύει ώστε να μην διαβρωθεί στο μέλλον.

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο Karl Roeske, η ιδέα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αφού αυτή την περίοδο ενημερώνονται σχετικά οι ιδιοκτήτες και καλλιεργητές ελιάς. Ήδη όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα του έχει βρει ανταπόκριση σε Γερμανία και Αμερική και έχουν βρεθεί οι πρώτοι ανάδοχοι αιωνόβιων ελαιοδέντρων, αναφέροντάς μας μάλιστα ότι το Σάββατο υιοθετήθηκε μια ελιά στην Αργυρούπολη από τον διάσημο ηθοποιό, Αrnold Schwarzenegger.

Ως αντάλλαγμα, ο ιδιοκτήτης της κάθε ελιάς που θα υιοθετείται θα δωρίζει στον ανάδοχο κάθε χρόνο κάποια μικρή ποσότητα κρητικού ελαιολάδου ή καλλυντικά προϊόντα τα οποία ως βάση θα έχουν το κρητικό ελαιόλαδο. «Ουσιαστικά επιθυμώ να γίνει κάτι το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά παράλληλα να προωθείται και το εξαιρετικό λάδι της Κρήτης» μας επεσήμανε ο κ. Roeske.

Την παραπάνω πρωτοβουλία-ιδέα, βρήκε εξαιρετική ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη στο τηλεοπτικό συνεργείο του RTL και μίλησε για το κρητικό ελαιόλαδο, την ελιά και την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Ο κ. Μαρινάκης στην συνέντευξή του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΕΔΗΚ θα στηρίξει την ιδέα του κ. Roeske.