8 °C Rethymno, GR
22/01/2022

Η Κύπρος κι εμείς

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη εσύ δοξαστική
………………………..
μη λησμονάτε τη χώρα μου
Οδυσσέας Ελύτης

«Γη του ήλιου, του καλοκαιριού γη του πεύκου, του κυπαρισσιού γη της Παναγιάς και της αγάπης χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος»
Στίχοι κύπριου ποιητή
μελοποιημένοι από το Μίκη Θεοδωράκη

Είναι ένα σπουδαίο γεγονός ότι τα κατάφερε εντυπωσιακά η Κύπρος. Για μας τους αδαείς περί τα οικονομικά παραμένει πάντοτε ένα εύγλωττο ερώτημα, ένα πολύπλοκο αίνιγμα πώς επέτυχε η Κύπρος τον απογαλακτισμό και την απαλλαγή από την εξάρτηση. Πώς τα κατάφερε ένα «κουτσουρεμένο» νησί ή καλύτερα ένα «ρετάλι» νησιού με περιορισμένη έκταση, να αναδυθεί από την τέφρα και μετά από ένα κατακτητικό πόλεμο, να ανακάμψει οικονομικά, να ορθοποδήσει, να συνέλθει, να προκόψει και να διακριθεί σε όλους τους τομείς.
Οι οικονομικοί παράγοντες και οι εμπορικοί κύκλοι προτάσσουν αξιολογικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα, το οικονομικά θαύμα, που συντελέστηκε εντός ολίγων ετών, με αποτέλεσμα να βγει η Κύπρος και να αποδεσμευτεί από τα μνημόνια και να απαλλαγεί από το γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Όμως πέραν των αποδοτικών παραγωγικών και επωφελών επενδύσεων, η Κύπρος έχει επενδύσει και σ’ ένα διαφορετικό κεφάλαιο, όπως είναι εκείνο της παιδείας. Η ανάκαμψη της οικονομίας επέφερε παράλληλα και μιαν ζηλευτή ανόρθωση της παιδείας.
Σήμερα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου συναγωνίζονται εκείνα του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, έχουν την οικονομική ευχέρεια, να προσφέρουν τα οφέλη μιας Ανώτατης Παιδείας, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του νησιού και μπορεί να προσφέρει γνώσεις ακόμα και εντός και εκτός Ευρώπης. Και πού; Σε ένα περιβάλλον όπως εκείνο των καλυτέρων πανεπιστημίων της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου, Υψηλή ποιότητα σπουδών, δίγλωσση εκπαίδευση, διεξοδική, επισταμένη έρευνα. 4.000 νέοι σπουδάζουν σήμερα στα τρία δημόσια και στα πέντε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και άλλο στη Λεμεσό. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Napolis Πάφου, το Universal of Cent στη Λάρνακα.
Τα ελληνικά και τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών έχουν προσελκύσει σπουδαστές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και από χώρες εκτός αυτής όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σπουδαστές επιλέγουν Πανεπιστήμια της Κύπρου αφού τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο σπουδών, και η αγγλική γλώσσα παράλληλα με την ελληνική, συνιστούν δέλεαρ για να φοιτήσουν σε μια χώρα με ποιότητα ζωής, μεσογειακό κλίμα και ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές η Κύπρος προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα, να επιλέξουν ανάμεσα στις Ανθρωπιστικές είτε στις Οικονομικές, στις Θετικές και Εφαρμοσμένες Επιστήμες, αλλά και στις Κλασικές και Πολυτεχνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής. Υπάρχουν βοηθήματα για τους άπορους φοιτητές, χρηματοδότηση των σπουδών με αντάλλαγμα μιαν άμισθη χειρωνακτική εργασία για την κάλυψη των καθημερινών, στοιχειωδών αναγκών του τμήματος στο οποίο φοιτούν, Ας σημειωθεί ότι τα Πανεπιστήμια έχουν και δύο Κέντρα Υγείας για τους φοιτητές.
Εξάλλου όλοι οι φοιτητές σέβονται το χώρο των Πανεπιστημίων και θεωρούν αδιανόητο, να ρυπάνουν τους τοίχους με το ακατονόμαστο αίσχος των graffiti. Δεν ανέχονται αυτή την διανοητική διαστροφή των «καλλιτεχνών» της μουτζούρας. Είναι επίσης άγνωστος στα Πανεπιστήμια της Κύπρου ο αδικαιολόγητος «ντόρος» των καταλήψεων.
Θυμάμαι στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, όταν στην Κύπρο δεν υπήρχε ούτε ένα Πανεπιστήμιο, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν τα δύο ελληνικά Πανεπιστήμια δέχονταν τους Ελληνοκύπριους φοιτητές, κατ’ εξαίρεσιν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, πολλοί Έλληνες φοιτητές επιλέγουν να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, τα οποία προσφέρουν υψηλή ποιότητα σπουδών, δίγλωσση εκπαίδευση, επισταμένη έρευνα κ.λπ, κ.λπ
Αυτά και άλλα ακούσαμε και επισημάναμε από καθηγητές κυπριακών Πανεπιστημίων σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου (Μορφωτικό Τμήμα).
Ας έρθουμε τώρα σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς. Ο πεπαιδευμένος, έμπειρος και διαπρεπής οικονομολόγος, διοικητής της Τράπεζας; Της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισείει τον κίνδυνο της φυγής από τη Χώρα πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, νέων ανθρώπων και επιχειρήσεων.
Κατά το διοικητή της Τ.τ.Ε. τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα 427.000! νέοι, κεφάλαιο παραγωγικό και πολύτιμο, με συνέπεια το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό καθώς ο ρυθμός της φυγής αυτής συνεχίζεται αμείωτος. Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει τον κίνδυνο της ολέθριας πορείας μιας αποτυχημένης πολιτικής με τις καταστροφικές συνέπειες και τη ζημιά την οποία υπέστη από την απώλεια 86 δισ. ευρώ ενώ αλλά 60 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες.
Αυτή η εξοντωτική οικονομική πολιτική, όπως τονίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Πωλ Γιούνκερ, έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Τούτο διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας. Οι τράπεζες φυτοζωούν, οι επενδύσεις είναι ανεπαρκέστατες, δυναμικές επιχειρήσεις φεύγουν λόγω της ληστρικής εξοντωτικής φορολογίας, οι αποταμιευτές διστάζουν να εμπιστευθούν καταθέσεις στις Τράπεζες.
Πέρα όμως από αυτή την ασφυκτική, συγκεχυμένη κατάσταση της οικονομίας δραματικό φαινόμενο είναι η φυγή πολύτιμού ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα ταλαντούχων νέων. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα ‘ρθει να επενδύσει όταν γνωρίζει, εκτός των άλλων, ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η σοβαρή μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κεφαλαίου, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επάνδρωση επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια αποθαρρύνονται οι επενδυτές, διστάζουν και φεύγουν μπροστά στους κινδύνους από φόβο είτε αμφιβολία. Ότι χειρότερο δηλαδή για μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής εκτεταμένης κατάρρευσης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά είναι και η πρόσφατη εγκληματική αβελτηρία, που σημαίνει την νωθρότητα στη σκέψη, την αδιαφορία, την απερισκεψία, είναι η αδικαιολόγητη απουσία ενδιαφέροντος, που είχαν αποτέλεσμα τα γεγονότα της Μάνδρας.
Είναι τώρα ένας μήνας που θρηνούμε τα θύματα εκείνης της φρικιαστικής βιβλικής καταστροφής και ανθρώπινης τραγωδίας που συνέβη μέσα σε λίγα λεπτά. Γιατί δεν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, για να εμποδίσουν το χείμαρρο, που ξεκίνησε από τα βουνά, έπνιξε 23 ανθρώπους και βούλιαξε στην κόκκινη λάσπη σπίτια και επιχειρήσεις μιας ολόκληρης πόλης; Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει άστεγοι, χωρίς ρούχα για να αλλάξουν, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Πόνος, δάκρυα, απόγνωση, πένθος σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, που έχει μείνει άναυδη και παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις αυτού του δράματος που συνέβη εν έτει σωτηρίω 2017 κοντά σε μια περίοπτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Υποσημείωση: Σε εκδρομή προ ετών στην Κύπρο του Ελληνοκυπριακού Συνδέσμου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκ του σύνεγγυς έναν ελληνισμό με υψηλό επίπεδο λόγου και σκέψης, ένα λαό που χαρακτηρίζεται από υψηλό δυναμισμό, δραστηριότητα και δημιουργικότητα, με ευρωπαϊκή, προηγμένη κουλτούρα, με μόρφωση, με παιδεία και με εγκάρδια συμπεριφορά. Με αισθήματα αγνά, αληθινά και διάχυτα. Κύπρος! Μια Ελλάδα που χάθηκε από την μωρία και τη βλακεία μερικών ανεγκέφαλων.