17 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΑΒΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Η Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών Αμφιθέατρο»

-Αύριο αναμένεται η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ)

Σε συνέχεια των επαφών του Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη για τα ζητήματα υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. κ. Ορέστη Καβαλάκη για θέματα των αρμοδιοτήτων του. Αφορμή για την επικοινωνία αποτέλεσε η πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης που αναμένεται να εγκριθεί αύριο μετά από σχετική συζήτηση στην αρμόδια Διυπουργική Κυβερνητική Επιτροπή.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα και προοπτικές που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας όπως η ωρίμανση των διαδικασιών αναφορικά με το έργο ΣΔΙΤ για τα Πειραματικά σχολεία, το Μουσικό σχολείο και τις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και οι ανάγκες του Ρεθύμνου σε υποδομές και η αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρει η γ.γ ΣΔΙΤ για ωρίμανση μελετών και έργων όπως το πρόγραμμα EBRD που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού συνεργασίας και διευκόλυνσης προετοιμασίας έργων στρατηγικής σημασίας.

Σε δήλωση του ο  κ. Κεφαλογιάννης, αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα για την αυριανή συζήτηση της τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποτελεί ένα έργο που πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή, ενώ θεωρώ χρέος μου να αναφέρω ότι ξεκίνησε από την προηγούμενη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την προηγούμενη Κυβέρνηση, και έρχεται να προστεθεί στην ήδη πετυχημένη και βραβευμένη ευρωπαϊκή και εθνική προσέγγιση για την κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος αναμεσά σε αντίστοιχα έργα σε εθνικό επίπεδο, με εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το έργο και ιδιαίτερα το τμήμα που αφορά την τροποποίηση του σχεδιασμού προκειμένου να είναι εφικτή η ανέγερση νέου κτιρίου Αμφιθεάτρου σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα κοινής θεσμικής διεκδίκησης με το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, την τεχνική συμβολή της Ν.Ε Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, φυσικά σε συνεργασία με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. κ. Ορέστη Καβαλάκη που όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργαστήκαμε στενά προκειμένου να λυθούν όλα τα ζητήματα και να είμαστε σε θέση να εισαχθεί αύριο προς έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) η τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πέρα από την κατασκευή συγχρόνων φοιτητικών κατοικιών η Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου και έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να θεμελιωθεί και να αναπτυχθεί ένα πρότυπο αμφιθέατρο – συνεδριακό κέντρο ορόσημο για ολόκληρη την Κρήτη που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των σχολών του Ρεθύμνου και στην ουσιαστικότερη αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία».