29 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Α.ΞΑΝΘΟ ΚΑΙ Α.ΧΑΡΙΤΣΗ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διέξοδο της χώρας παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο

 

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία, ήταν τα θέματα πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το βράδυ της Δευτέρας, με ομιλητές τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση και τον τομεάρχη Υγείας, βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό. Παράλληλα, παρουσίασαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Τα δυο στελέχη του κόμματος νωρίτερα συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο με παραγωγικούς αλλά και θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου με τους οποίους συζήτησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι τοπικοί φορείς εξέθεσαν τα προβλήματα, εξέφρασαν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης και ρευστότητας ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προβλήματα που συμμερίστηκαν οι δυο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης: «Οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη ζημία. Υπάρχει πολλή μεγάλη ανησυχία, ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και με δεδομένο ότι η περιοχή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, είναι προφανές ότι συνολικά η οικονομία επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Εμείς από την μεριά μας, παρουσιάσαμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως για την ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, με κούρεμα της βασικής οφειλής και την ανάγκη να υπάρξει επιπλέον ρευστότητα στις επιχειρήσεις όχι μόνο μέσω της περιφέρειας αλλά και κεντρικά από το κράτος. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα, όπως και άλλα επί μέρους ζητήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και αφορούν τις επιταγές, τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.

Με τους τοπικούς φορείς, συζητήσαμε όμως και για το μέλλον της τοπικής οικονομίας, για την επόμενη μέρα της πανδημίας, για το πώς να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο τουρισμού, για το πώς αυτό πρέπει να συνδυαστεί με περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις και με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όχι βεβαίως ερήμην των τοπικών κοινωνιών όπως βλέπουμε στην περιοχή να συμβαίνει με κάποιες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αναφερόμενος ο κ. Χαρίτσης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική διέξοδο της χώρας, το οποίο όπως είπε επικυρώθηκε στη συνδιάσκεψη του κόμματος με συντριπτική πλειοψηφία, επεσήμανε ότι: «Το πρόγραμμα μας επιχειρεί να συνδυάσει το στρατηγικό όραμα για το πώς ξεπερνάμε αυτή την κρίση αλλά και με ζητήματα άμεσα που σήμερα αφορούν την ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις ανισότητες τις οποίες έχουν εκτοξευτεί μέσα στην κρίση, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη αντιμετώπισης της, σε ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών τα οποία πλήττονται αυτή την στιγμή από την πολιτική της κυβέρνησης.

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα της πανδημίας, της υγειονομικής διαχείρισης της, του εμβολιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει κρατήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση σ’ αυτό το ζήτημα, στάση στήριξης της κοινωνίας, ανάδειξης βεβαίως όμως των τεράστιων παλινωδιών της κυβέρνησης για να σπάσει αν θέλετε το τείχος της συναίνεσης που είναι απαραίτητο για να υπάρξει και το τείχος της ανοσίας που χρειαζόμαστε, για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον μεγάλο κίνδυνο. Εμείς καταθέτουμε λοιπόν τις προτάσεις μας, συζητάμε με τις τοπικές κοινωνίες γι αυτό είμαστε και σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο, να συζητήσουμε με τους πολίτες για το πώς προχωράμε παρακάτω, για το πώς οι προγραμματικές μας θέσεις απαντούν στις ανάγκες του σήμερα αλλά και στην προοπτική για την δημοκρατική προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Και αυτό είναι πλέον νομίζω σαφές σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες μετά από δυο χρόνια πανδημίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

 

Α. Ξανθός: Δεοντολογικά και επιστημονικά σωστό να γίνεται από εμβολιασμένους η φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων

Από την πλευρά του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας και στους εμβολιασμούς, τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συναίνεσης με την κοινωνία, με μέτρα πειθούς και όχι μέτρα τετελεσμένα: «Το κρίσιμο θέμα σ’ αυτή την περίοδο είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας. Νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την εξέλιξη και της τουριστικής σεζόν και όλων των επαγγελμάτων των οποίων εξαρτούνται από αυτήν. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια καμπή και υπάρχει μία κρίση εμπιστοσύνης ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας απέναντι στον εμβολιασμό και στα υπόλοιπα μέτρα της προστασίας. Θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται είναι μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, συναίνεσης και πειθούς και όχι μέτρα επιβολής και τετελεσμένα. Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτό το οποίο είχε εισηγηθεί πολύ σωστά νομίζω, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής που μιλούσε για μια κλιμάκωση παρεμβάσεων και ξεκινούσε από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε ειδικά ακροατήρια, μέχρι την ενθάρρυνση και τα θετικά κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε εμβολιασμένους, αλλά επέλεξε να πάει κατευθείαν και μάλιστα χωρίς σοβαρή συζήτηση, κοινωνική και πολιτική διαβούλευση, σε ορισμένα μέτρα που κατά την άποψη μας θα δημιουργήσουν πρόβλημα όπως για παράδειγμα είναι το θέμα του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος, θα μπορούσαν σ’ αυτές τις δραστηριότητες οι εμβολιασμένοι να έχουν ένα προνόμιο με την έννοια του να μην υποχρεούνται να έχουν τίποτα άλλο πέρα από το εμβολιαστικό πιστοποιητικό αλλά θα μπορούσε και ο ανεμβολίαστος να μην αποκλείεται αλλά να του επιβάλλεται να έχει ένα επιπλέον φίλτρο που να είναι για παράδειγμα ένα πρόσφατο αρνητικό rapid test, το οποίο μέσα από πολλαπλασιασμό των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ θα μπορούσε να είναι εύκολο, δωρεάν και προσβάσιμο σε κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα. Νομίζω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο έπρεπε να κινηθεί η κυβέρνηση και όχι με την μορφή ας πούμε των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και απειλών για απόλυση γιατί έχουμε και αυτό το θέμα στους εργαζόμενους».

Σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ο κ. Ξανθός συμφώνησε, λέγοντας: «Θεωρώ ότι κάποιες δραστηριότητες όπως είναι π.χ. η νοσηλεία ασθενών ή η φροντίδα ηλικιωμένων είναι σωστό, δεοντολογικά και επιστημονικά και ηθικά επιβεβλημένο να ασκούνται από εμβολιασμένους. Και αυτό πρέπει να γίνει με δικλείδες ασφαλείας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, με αξιοποίηση ωστόσο αυτού του ανθρώπινου δυναμικού που ενδεχομένως δεν έχει εμβολιαστεί. Ευτυχώς, με τους γιατρούς δεν έχουμε μείζον θέμα, δεν ξέρω την ακριβή εικόνα στους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι λόγω του ότι δεν οργανώθηκε έγκαιρα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός υπάρχει αυτή την στιγμή ένα 30% των υπερηλίκων- των άνω των 80 ετών- το οποίο είναι ανεμβολίαστο και διάβαζα χθες ότι και το 20% των ανθρώπων που είναι σε γηροκομεία επίσης δεν έχει εμβολιαστεί. Άρα αντί να καθίσει η κυβέρνηση να δει την ανθρωπογεωγραφία των ανεμβολίαστων τμημάτων του πληθυσμού και να πάει στοχευμένα εκεί, κινείται πάλι στην λογική των οριζόντιων παρεμβάσεων και της μετακίνησης ας πούμε στην ευθύνη του επιχειρηματία να ελέγξει την ατομική ευθύνη κλπ. Φοβάμαι ότι κάποια από αυτά τα μέτρα θα πυροδοτήσουν περισσότερες αντιδράσεις και δεν θα διευκολύνουν ένα κλίμα συναινέσεων για να υπερβούμε όλοι μαζί αυτή την μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας».

Κληθείς και ο κ. Χαρίτσης να σχολιάσει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού απάντησε ότι: «Αποτελεί το έσχατο μέσο εφόσον δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, δεν έχουν γίνει αποτελεσματικά όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να λάβει μια συντεταγμένη πολιτεία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς στη χώρα μας αυτό δεν συνέβη. Δεν είδαμε μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση του φαινομένου. Είδαμε παλινωδίες, μέτρα προσποίησης τα οποία επέτειναν αν θέλετε και ενίσχυσαν την ανασφάλεια στην κοινωνία και νομίζουμε ότι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε μέχρι σήμερα,, είναι η διαμόρφωση στοιχειώδους κοινωνικής συναίνεσης για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Ο διχασμός και η υποχρεωτικότητα δεν βοηθούν σ αυτή την κατεύθυνση κι αυτό το οποίο χρειάζεται όλοι μαζί να πούμε ναι στον εμβολιασμό, αλλά όχι στον διχασμό της κοινωνίας».