26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΡΩΦΙΛΗ» ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Η πόλη γεννιέται»: Παράσταση εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο

«Πόλη, γένους θηλυκού, η πόλη είναι η τελειότερη μορφή κοινωνίας, που υπάρχει εκ φύσεως και αποβλέπει στο ανώτερο από όλα τα αγαθά, αφού συγκροτήθηκε για να εξασφαλίζει την καλή ζωή των ανθρώπων, πετυχαίνοντας την ύψιστη αυτάρκεια, που είναι κάτι το άριστο» Αριστοτέλης.

Η καλλιτεχνική ομάδα «nomades artcore» θα παρουσιάσει στο θέατρο Ερωφίλη την παράσταση «Η πόλη γεννιέται» την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30.

Μια παράσταση με τη μορφή δήλωσης, για ενήλικο, νεανικό και εφηβικό κοινό, άνω των 14 ετών.

Πόλη – Πολίτης – Πολιτική Θέση

Ποια είναι η έννοια της πόλης σήμερα; Ποια άτομα θεωρούνται πολίτες μιας χώρας; Τι είναι εκείνο που μας κληροδοτήθηκε και τι είναι αυτό που παραδίδουμε; Ποια είναι τα κατακερματισμένα κομμάτια της πόλης μας; Πώς είναι να ζεις και να μεγαλώνεις στο Ρέθυμνο του 2021, τι άλλαξε απ’ την δική μας εφηβεία, την εφηβεία των γονιών και των παππούδων μας;

Μια «κατακερματισμένη» παράσταση, εμπνευσμένη από τις ανώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα. Φωνές σημερινών γονιών, νέων, μαθητών. Ένα συνονθύλευμα καθημερινού λόγου, ακαδημαϊκής γνώσης, σωματικότητας, ποίησης και ζωντανής μουσικής.

Παράσταση βασισμένη εξολοκλήρου στις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης / devised theater (ή συνεργατική δημιουργία). Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου, στην οποία το κείμενο δεν γράφεται από κάποιον συγγραφέα, αλλά δημιουργείται από ολόκληρη την ομάδα. Η διαδικασία της επινόησης σχετίζεται με την αποσπασματική εμπειρία για την κατανόηση του εαυτού μας, του πολιτισμού μας και του κόσμου που ζούμε. Αντανακλά ένα πολλαπλό όραμα, που απαρτίζεται από την ατομική αντίληψη του κάθε μέλους της ομάδας για αυτόν τον κόσμο. Είναι ένα είδος θεάτρου που προέρχεται από τον ελεύθερο σκηνικό πειραματισμό με κύρια χαρακτηριστικά εργαλεία: τον αυτοσχεδιασμό -σωματικό και λεκτικό- το παιχνίδι και την έρευνα, ως μέσα δημιουργίας παραστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει την έννοια της συλλογικής δημιουργίας.

Μήπως τελικά η τέχνη του θεάτρου μέσα σε μια «αφιλόξενη» πόλη για τέχνη, είναι μια πράξη ίασης, μια θεραπεία της πόλης, με στόχο την επανένωσή της με εκείνο που την απελευθερώνει; Και οι έφηβες / έφηβοι; Τι σχέση έχουν με όλα αυτά;

Ταυτότητα Παράστασης

Ιδέα: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Μαρία Κώτη

Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Ευαγγελία Δανίλη, Μιχάλης Ζέγας, Μαρία Κώτη

Voice over: Ελεάννα Αποστολάκη

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Ζέγας, Μαρία Κώτη

Εκτέλεση Μουσικής: Μιχάλης Ζέγας

Επιμέλεια Κοστουμιών: Μαριάννα Τζιράκη

Παραγωγή: nomades artcore

Οι [nomades artcore], είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ερευνά τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες, όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει μέσα από εργαστήρια και παραστάσεις στο εφηβικό και νεανικό κοινό και τις ανάγκες του. Στο Ρέθυμνο έχει συσπειρώσει τοπικούς καλλιτέχνες και συνδημιουργούν παραστάσεις deviced theater και site specific performances.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης / Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ.

Είσοδος: Ελεύθερη*, με υποχρεωτική προκράτηση θέσης: https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-poli-genniete-fortetza-theatro-erofili/

H παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.