9 °C Rethymno, GR
16/01/2022

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ALMA LIBRE ΜΕ ΤΟ ΤΗΕ GARAZE

Η τέχνη συνεχίζει να δημιουργεί ακόμα και σε δύσκολες εποχές

-Μαριέλλα Βιτώρου: Οι Aλma λibre έχουν μεγάλη αγάπη και μεράκι για τη μουσική και την δημιουργία νέων προτάσεων

Δύσκολες εποχές για καλλιτεχνικές δημιουργίες. Κάποιοι δέχονται μοιρολατρικά την αναγκαστική σιωπή, άλλοι πάλι επιμένουν με κάθε κόστος. Όπως η εκλεκτή συμπολίτισσα καλλιτέχνις κα Μαριέλλα Βιτώρου. Ακάθεκτη με τους AlmaLibre συνεχίζουν να προγραμματίζουν δράσεις, ξορκίζοντας όλες τις δυσκολίες που δοκιμάζουν τις αντοχές της.

Στο διάλειμμα μιας πρόβας ενόψει της συναυλίας που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Μαριέλλα Βιτώρου, που πιστεύουμε ενδιαφέρει κυρίως όσους θέλουν αλλά διστάζουν να συνεχίσουν την πολιτιστική τους δράση εξαιτίας των συγκυριών.

  • Στον απόηχο των τελευταίων σας εμφανίσεων ποια αισθήματα σας έχει προκαλέσει η αντίδραση του κόσμου;

Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις αντιδράσεις του κόσμου και την απήχηση των παραστάσεων που ανεβάζουμε. Τις αγκαλιάζει πάντα και τα σχόλια είναι παραπάνω από θερμά. Η αλήθεια είναι ότι οι εποχές δεν είναι εύκολες ούτε για τους καλλιτέχνες αλλά ούτε και για το κοινό που συνεχώς αναγκάζεται να προσαρμόζεται σε νέα μέτρα και περιορισμούς. Αυτό δυσκολεύει την παραγωγή της κάθε παράστασης λόγω των αυξημένων εξόδων, καθώς οι παραστάσεις μας είναι πάντα απαιτητικές και οι συνθήκες όχι πάντα ευνοϊκές για την προσέλευση του κόσμου (μάσκες, αποστάσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας κτλ).

  • Καθιερώσατε ένα νέο είδος συναυλίας που απέκτησε εκατοντάδες οπαδούς. Με ποια αφορμή αποφασίσατε να μας συνηθίσετε στην πρόταση αυτή που αποτελεί και καλλιτεχνικό γεγονός;

Το μουσικό σχήμα Aλma λibre αποτελείται από μουσικούς με μεγάλη αγάπη και μεράκι για τη μουσική και την δημιουργία νέων προτάσεων. Δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί, γνωριζόμαστε καλά και έχουμε κοινούς στόχους και όραμα. Τα πράγματα στην Περιφέρεια είναι αρκετά δύσκολα και οι πόροι που έχουν τα μουσικά σχήματα ανύπαρκτοι. Θεωρούμε όμως πως είναι σημαντικό να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε στον τόπο μας.

  • Οι Alma Libre θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Garage;Είστε ικανοποιημένη από τη συνεργασία αυτή;

Η συνεργασία των Aλma λibre με το The Garage και την Ελένη Δάγκα είναι η καλύτερη συνεργασία που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Είναι μια εξαιρετική σκηνοθέτρια, συνεργάτης και άνθρωπος. Αυτός είναι ο λόγος που εκτός από τους Aλma λibre συνεργαστήκαμε και στην παράσταση – αφιέρωμα στην ιστορία του Μιούζικαλ που παρουσίασε στη Φορτέτζα το μουσικό σχήμα Grecanto με τίτλο City of Stars με τον Μιχάλη Βόλακα και εμένα στην ερμηνεία τραγουδιών, τους Γιάννη Κιαγιαδάκη στο πιάνο, Μανώλη Κανακάκη στο ακορντεόν και το κανονάκι, Μιχάλη Αυλωνίτη στο μπάσο και Χρήστο Σαγιέντ στα τύμπανα.

  • Είναι δύσκολες εποχές. Πως εσείς καταφέρνετε όμως να κινητοποιείτε ένα κοινό ιδιαιτέρων απαιτήσεων που είναι και διαφορετικό σε κάθε συναυλία;

Οι εποχές είναι πράγματι δύσκολες από πολλές απόψεις. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε ποτέ τίποτα στην τύχη, ούτε σε ό,τι αφορά την ποιότητα αυτού που θέλουμε να προσφέρουμε, ούτε σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αυτών που μας τιμούν με την παρουσία τους. Σε όλες τις παραστάσεις μας, εθελοντές φροντίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και πιστεύω πως το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις μας αντιλαμβάνεται πως αυτό που του προσφέρουμε είναι αληθινό και είναι προϊόν πολλής δουλειάς και αγάπης γι’ αυτό που κάνουμε.

  • Έχετε και στο παρελθόν συνδυάσει την συναυλία σας με φιλανθρωπικές δράσεις; Πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα καλλιτεχνικό σχήμα να στέκεται δίπλα στον ανθρώπινο πόνο. Τι θα είχατε να προτείνετε;

Από την αρχή που δημιουργήθηκαν οι Aλma λibre συνεργαστήκαμε αρκετές φορές με τους γιατρούς του κόσμου των Χανίων και το κοινωνικό ιατρείο στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και αυτός είναι και ο λόγος που θελήσαμε να σταθούμε δίπλα και στην πυρόπληκτη Εύβοια και να κάνουμε μια συναυλία για τους συνανθρώπους μας που απ’ τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε τόσο δεινή θέση. Έτσι διοργανώνουμε μια τελευταία παράσταση για το καλοκαίρι, στις 18 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά στον πυρόπληκτο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, και προσκαλούμε τους συμπολίτες μας – εάν έχουν τη δυνατότητα – να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης αγοράζοντας ένα εισιτήριο.

  • Είναι άξιο αναφοράς ότι με δικές σας δυνάμεις και πολλές θυσίες προσπαθείτε να παράξετε πολιτισμό. Πόσο επώδυνο είναι αυτό για έναν καλλιτέχνη;

Όπως προανέφερα, τα έξοδα των παραστάσεών μας, είτε των Aλma λibre, είτε και των προσωπικών μου παραστάσεων με το σχήμα Grecanto είναι πολλά και οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε και εγώ και η Ελένη Δάγκα για να γίνει η παραγωγή μιας παράστασης πολλοί. Αξίζει ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην παράσταση City of Stars είχαμε 32 διαφορετικά κουστούμια. Σίγουρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχαμε ως τοπικό σχήμα περισσότερη στήριξη από τους Δήμους ή την Περιφέρεια Κρήτης και ελπίζουμε να συνεργαστούμε σε περισσότερες παραστάσεις στο μέλλον.

  • Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της καλλιτέχνιδας Μαριέλλας Βιτώρου;

Είμαστε ήδη στην αρχή της προετοιμασίας μιας καινούριας δουλειάς και ελπίζουμε όλα να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τον επόμενο χειμώνα έτσι ώστε να προετοιμαστούμε σωστά και να είμαστε ξανά εδώ με μια ολοκαίνουρια μουσική παράσταση το επόμενο καλοκαίρι!