29 °C Rethymno, GR
29/09/2022

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑΝΟ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου διερευνά τα αίτια θανάτου του 58 χρονου Ρεθεμνιώτη,το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε σε βαρέλι

Ταυτοποιήθηκε ο ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε στις όχθες του Πλατανιανού ποταμού σε κατάσταση μουμιοποίησης μέσα σε πλαστικό βαρέλι, στις 27 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρεθεμνιώτικων Νέων», ανήκει σε 58χρονο Ρεθεμνιώτη του οποίου η εξαφάνιση είχε δηλωθεί στις τοπικές αστυνομικές αρχές τον Μάρτιο του 2018 από μέλος της οικογένειας του.

Η αναγνώριση έγινε μέσω ταυτοποίησης DNA από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ. Η ανάλυση και η σύγκριση με γενετικό υλικό μέλους της οικογένειας του, από το οποίο είχε ληφθεί δείγμα τότε που έκανε τη δήλωση εξαφάνισης και υπήρχε στη βάση δεδομένων έδωσε την ταυτότητα της σορού.

Οι άνδρες της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου είχαν ούτως ή άλλως καταλήξει στο συγκεκριμένο άτομο, πατέρα δύο παιδιών, καθώς από τις πρώτες μέρες που βρέθηκε η σορός, υπήρξε αναγνώριση αντικειμένων του, που βρέθηκαν μέσα στο βαρέλι, από πρόσωπο του περιβάλλοντος του 58χρονου, όπως επί παραδείγματι το ρολόι του.

Ωστόσο ήταν υποχρεωτική η επιστημονική ταυτοποίηση του θύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ταυτότητα του.

Σε ότι αφορά τα αίτια θανάτου του 58χρονου δεν έχουν εξακριβωθεί. Θα ληφθούν καταθέσεις από άτομα του περιβάλλοντός του, όμως υπάρχουν δεδομένα τα οποία μέχρι στιγμή οδηγούν στον ασφυκτικό θάνατο. Οι ιατροδικαστές δεν βρήκαν καμία κάκωση από πυροβολισμό ή μαχαίρι που θα ήταν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, ενώ το σκηνικό εντός του οποίου βρέθηκε ο σκελετός σε κατάσταση μουμιοποίησης, δηλαδή δύο γκαζάκια, ιμάντες εντός του βαρελιού που φέρονται ως βοηθητικοί μηχανισμοί για την περιστροφή του καπακιού του βαρελιού εκ των έσω, προκειμένου να κλείσει αεροστεγώς, οδηγεί στο συμπέρασμα της αυτοχειρίας και της ασφυξίας του θύματος που επέφερε το τέλος της ζωής του, αν και παρόμοια μέθοδος δεν έχει καταγραφεί ποτέ και πουθενά. Τρόποι αυτοκτονίας διά ασφυξίας πολλοί αλλά όχι στήνοντας οι αυτόχειρες ένα τέτοιο σκηνικό.

Αν όντως πρόκειται για αυτοχειρία ήταν μεθοδικά προσχεδιασμένη και σκηνοθετημένη από τον 58χρονο. Ακόμα και το αυτοκίνητο του είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο θανάτου του. Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τη δήλωση εξαφάνισης του, το αυτοκίνητο βρέθηκε σταθμευμένο στον περιφερειακό δρόμο της πόλης του Ρεθύμνου, κάτω από τη Φορτέτσα, απόσταση 7 και πλέον χιλιομέτρων από το σημείο του Πλατανιανού ποταμού στις όχθες του οποίου βρέθηκε το βαρέλι εντός του οποίου ήταν σε κατάσταση μουμιοποίησης η σορός του.

Η εγκατάλειψη του οχήματος μακριά από τον τόπο θανάτου και όλο το υπόλοιπο σκηνικό, δηλαδή ο εγκλεισμός εντός του βαρελιού και όσα βρέθηκαν εντός αυτού, το αεροστεγές σφράγισμα του και το χαώδες από καλάμια σημείο στο οποίο ήταν δείχνει πως εάν ο άνδρας αυτοκτόνησε ήθελε να μην βρεθεί ποτέ η σορός του και επίσης είχε σκεφτεί να αποπροσανατολίσει κάθε ένα που επρόκειτο να τον αναζητήσει. Αφού τόσο η οικογένεια όσο και οι αστυνομικές αρχές ήταν λογικό να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση όπου βρέθηκε το όχημα του. Η έμπνευση και υλοποίηση μιας τέτοιας μεθόδου αυτοκτονίας θα είναι καινοφανής στα παγκόσμια χρονικά. Μια υπόθεση λες και έχει αντιγραφεί από ταινία θρίλερ.

Βέβαια, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν κλείσει την υπόθεση καθώς η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου συνεχίζει να τη διερευνά και προς την κατεύθυνση του εγκλήματος. Αν γίνονται εκτιμήσεις για καλά σχεδιασμένη αυτοκτονία γιατί να μην ερευνάται και η περίπτωση μιας πολύ καλά σχεδιασμένης εγκληματικής ενέργειας; Ή εν τέλει και της πιθανότητας της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όσο κι αν αυτό φαντάζει παράλογο.

Άνθρωποι πάντως που γνώριζαν καλά τον 58χρονο κάνουν λόγο για πολύ φιλήσυχο άτομο που δεν είχε διαφορές με κανέναν, ωστόσο λέγεται πως ήταν μοναχικός άνθρωπος και ειδικά τον τελευταίο χρόνο φαινόταν προβληματισμένος, αλλά δεν εκμυστηρευόταν σε κανέναν τις σκέψεις του. Από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, όπως λένε πληροφορίες των «Ρεθεμνιώτικων Νέων», παλιοί φίλοι και συνεργάτες του άρχισαν να τον αναζητούν καθώς δεν είχαν μάθει για την εξαφάνιση του, αλλά δεν μπόρεσαν να μάθουν κάτι για την τύχη του, ούτε για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες εξαφανίστηκε. Είναι αλήθεια βέβαια ότι στην εξαφάνιση του 58χρονου δεν δόθηκε τότε καμία δημοσιότητα, ούτε ζητήθηκε από τις αρχές η έκδοση Silver Alert.

Υπενθυμίζουμε ότι η σορός σε κατάσταση μουμιοποίησης εντοπίστηκε τυχαία το πρωί της 27ης Ιουλίου, τρία χρόνια δηλαδή μετά την εξαφάνιση του 58χρονου Ρεθεμνιώτη. Στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού του ποταμού και των παρόχθιων τμημάτων του, στο πλαίσιο έργου της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, σε μια δασώδη από καλάμια έκταση η σκαπάνη σκαπτικού μηχανήματος ακούμπησε ένα μπλε πλαστικό βαρέλι, το οποίο έπεσε στο έδαφος και άνοιξε. Από το στόμιο του εμφανίστηκε ένα ανθρώπινο κεφάλι σε κατάσταση μουμιοποίησης. Έκπληκτος και σοκαρισμένος ο χειριστής του μηχανήματος από τη μακάβρια εικόνα τηλεφώνησε στον εργολάβο του έργου κ. Μανώλη Σφακιανάκη που έφτασε επί τόπου διαπιστώνοντας και ο ίδιος ότι πρόκειται για σορό ανθρώπου. Ενημέρωσαν την Αστυνομία που πήγε στο σημείο, ενώ αργότερα έφτασε και ιατροδικαστής. Οι εικασίες ότι το βαρέλι ξεβράστηκε από τα νερά του ποταμού σε χειμερινή περίοδο έχουν αποκλειστεί. Χαρακτηριστικά ήταν αυτά που ανέφερε τότε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο εργολάβος κ. Σφακιανάκης: «Στο σημείο που ήταν το βαρέλι μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν το κατέβασε ο ποταμός αλλά κάποιος ή κάποιοι το είχαν έντεχνα κρύψει μέσα στον καλαμιώνα. Σας μιλώ για ένα δάσος από καλάμια, που αν δεν κάναμε τις εργασίες καθαρισμού δεν θα βρισκόταν ποτέ».