Η ανάγκη διαφάνειας στους καταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης με τη σαφή αναγραφή του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται ιδίως στα τηγανητά, αλλά και η σκοπιμότητα της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το Ελαιόλαδο που προσφέρεται νωπό στα τραπέζια των ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του δικτύου ΔΕΑΧΕ «ΕλαιοΓευσίες» που έγινε στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά.
Τα παραπάνω ζητήματα, όπως επισημάνθηκε, ενώ έχουν αναφερθεί πολλές φορές και ενώ έχουν υποβληθεί με σχετικό υπόμνημα από τον Ιούλιο του 2014 προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Κρήτης, αλλά και στους βουλευτές του νησιού, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν με ενδιαφέρον και έτσι παραμένουν ακόμη άλυτα.
Κι αυτό ενώ αφ’ ενός δεν έχουν κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό και αφ’ ετέρου η επίλυση τους θα αποβεί πολύ θετική για την τοπική και εθνική οικονομία.
Τα μέλη του δικτύου ««ΕλαιοΓευσίες» τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός της μη τήρησης και εφαρμογής, από πλευράς επιχειρήσεων εστίασης, της διάταξης αρ. Α2-861/22-8-2013 η οποία στο άρθρο 91, παρ. 4. προβλέπει ότι στους καταλόγους πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα και «το είδος των χρησιμοποιούμενων ελαίων και η χρήση τους», επισημαίνοντας ότι με την ανοχή των αρχών γίνεται παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις ταβέρνες του δικτύου «ΕλαιοΓευσιες» οι οποίες χρησιμοποιούν αποκλειστικά σε όλα τα φαγητά και τηγανητά ελαιόλαδο.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου και έχει άμεσα σημαντικά συμφέροντα να επιβάλλει την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και πρόσφατα η Κύπρος ήδη θεσμοθέτησαν την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το νωπό ελαιόλαδο που προσφέρεται στα τραπέζια των ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.
Αυτό επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως η προβολή της υγιεινής και γευστικής άξιας του ποιοτικού ελαιολάδου, η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού αλλά και η διασφάλιση της υγείας καταναλωτών.
Στο δίκτυο «Ελαιογευσίες» συμμετέχουν 37 καταστήματα της Κρήτης εκ των οποίων έξι από τον νομό Ρεθύμνου.
Ο νέος αντιπρόεδρος του δικτύου «Ελαιογευσίες» (εξελέγη χθες ) Όθωνας Χριστουλάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται από το δίκτυο «Ελαιογευσίες» ώστε να τηρείται η νομοθεσία στις επιχειρήσεις εστίασης και να ελέγχονται τα καταστήματα για το αν διαθέτουν σήμανση στους καταλόγους του για τη χρήση των ελαίων. Όπως είπε θα γίνει νέο διάβημα σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά και στον περιφερειάρχη Κρήτη τους οποίους θα ενημερώσουν εκ νέου για τις δράσεις του δικτύου αλλά και για τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις .
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Χριστουλάκης τόνισε: «Το υπουργείο αποφάσισε σύμφωνα και με τον νέο υγειονομικό κανονισμό να αναγράφεται στον κατάλογο των καταστημάτων το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούν, ώστε όταν γίνεται έλεγχος να διαπιστώνεται η παράβαση. Εμείς θα διαμαρτυρηθούμε και θα ζητήσουμε για την προστασία των καταστημάτων μας, ώστε να είναι υποχρεωτικό, σε όλες τις ταβέρνες η αναφορά στο να υπάρχει μη επαναγεμιζόμενο φιαλίδιο στα τραπέζια για τη σαλάτα. Να χρησιμοποιείται φιαλίδιο μιας χρήσης, πράγμα το οποίο το έκαναν πρόταση πριν δύο χρόνια στην Κύπρο και μετά από 45 μέρες έγινε νόμος του κράτους εκεί και εμείς εδώ ακόμα κωλυσιεργούμε. Σχετικό διάβημα θα γίνει σε υπηρεσιακούς παράγοντες ή και με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη τις επόμενες ημέρες στα Χανιά. Παράλληλα το σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα μας θα το δώσουμε και στον περιφερειάρχη».
Ο ίδιος μίλησε για τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί το υλικό πρωταγωνιστή για τον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού. «Εμείς οι επιχειρηματίες του νησιού που συμμετέχουμε στο δίκτυο «Ελαιογευσίες» που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη χρήση του ελαιολάδου σε όλων των ειδών τις ανάγκες του καταστήματος πιστεύω μας και ιδέα μας είναι ότι το ελαιόλαδο είναι το υλικό πρωταγωνιστής για την κρητική γαστρονομία και την κρητική γαστρονομική ταυτότητα. Χωρίς το υλικό αυτό δεν θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε γαστρονομικό τουρισμό. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ελαιολάδου πρέπει να προστατευτούν και πρέπει να προστατευθούν γιατί αφενός στηρίζουν το τοπικό προϊόν και αφετέρου έχουν παραπάνω κόστος. Όλοι γνωρίζουν ότι το σπορέλαιο είναι φθηνότερο αλλά και από πλευράς υγείας το πιο επικίνδυνο. Άρα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να το αποφεύγουν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε το δίκτυο και τα καταστήματα μας στους πελάτες μας, να έχουμε σταντ που αναφέρουν τις προϋποθέσεις της πιστοποίησης στα τραπέζια μας, να έχουμε σε ευδιάκριτο σημείο το σήμα της πιστοποίησης που είναι σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και να κάνουμε γνωστές τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Οι προσπάθειες μας θα επεκταθούν με δράσεις και στα παιδιά μαζί με τους γονείς τους σε σχολεία κ.λπ. για να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου που είναι μια απαραίτητη τροφή για τα παιδιά» τόνισε.
Τα πεπραγμένα του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες»
Κατά τη ΓΣ του δικτύου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έγιναν κατά την περασμένη διετία και παράλληλα αποφασίστηκαν και αρκετές άλλες νέες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς
Οι δράσεις που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνοπτικά περιλαμβάνουν:
-Παροχή πιστοποίησης μετά από επιθεώρηση,
-Παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών spots
-Καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο
-Παραγωγή ενημερωτικών έντυπων στα αγγλικά
– Εφοδιασμός των πιστοποιημένων μελών με επιτραπέζια διαφημιστικά stands στα ελληνικά και αγγλικά που τοποθετούνται στα τραπέζια.
-Εφοδιασμός με ειδικές ετικέτες για την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου που τοποθετούνται στους καταλόγους
-Δωρεάν παροχή του βιβλίου παραδοσιακής κρητικής διατροφής του ΣΕΔΗΚ, σε πελάτες που συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.
– Ανάρτηση ιδιαίτερης σελίδας των μελών του δικτύου με φωτο και στοιχεία της θέσης της επιχείρησης στην ιστοσελίδα του δικτύου www.olivetastes.eu.
Προσεχείς δράσεις του δικτύου
Οι δράσεις που θα γίνουν στο μέλλον με διάφορα προγράμματα και δαπάνες των μελών του δικτύου και την υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ είναι.
– Επιθεώρηση των καταστημάτων των μελών και παροχή της ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 2016.
– Οργάνωση ομαδικών διαφημίσεων σε τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς) με συμμετοχή στις δαπάνες των μελών του δικτύου.
– Υποβολή νέου υπομνήματος στα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές για την τήρηση της διάταξης για την αναγραφή του είδους των λαδιών στους καταλόγους και την νομοθέτηση υποχρεωτικής χρήσης επωνύμων συσκευασιών μιας χρήσης στα τραπέζια
– Οργάνωση ημερίδας για τη χρήση του ελαιολάδου και σπορελαίων στα τηγανητά
– Εκτύπωση αφισών με νέο λογότυπο για χρήση εντός και εκτός του καταστήματος.
– Χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιολάδου στα τραπέζια ταβερνών.
– Συμμετοχή των μελών του δικτύου σε προγράμματα εκδηλώσεων για παιδιά που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ η άλλες ομάδες πληθυσμού.
Ανάδειξη νέου Δ.Σ. του δικτύου ΕλαιοΓευσίες
Μετά από τις εκλογές που έγιναν κατά τη γενική συνέλευση του δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» αναδείχτηκε νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα τουλάχιστο μέλος του θα προέρχεται από κάθε Π.Ε. της Κρήτης.
Τακτικά μέλη
-Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος Ταβέρνα «ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ» Π. Ρούματα
-Αντιπρόεδρος: Χριστουλάκης Οθωνας -Ταβέρνα «Οθωνας Ρέθυμνο
-Ταμίας: Κονταξάκης Ευτύχης – Εκπρόσωπος ΣΕΔΗΚ, Ταμίας
-Γραμματέας: Κολυδακης Μάνος -Ταβέρνα «ΓΙΑΝΤΕΣ» -Σητεία-Γραμματέας
– Υπ. δημοσίων σχέσεων: Πατεράκης Εμμανουήλ -Ταβέρνα ΚΡΗΤΕΣ -Γούβες Ηρακλειο
Αναπληρωματικά Μέλη
Νικολακάκης Ματθαίος -Ταβέρνα «ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ» – Αρμένοι Χανίων
Χαλακατεβάκης Νεκτάριος _Ταβέρνα «ΕΥΓΩΝΙΑ» Χανιά
Βάρδα Αργυρώ -Ταβέρνα «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟΣ»- Σκαλάνι Ηρακλείου
Φραγκιαδάκης Γεώργιος Ταβέρνα ΚΟΓΧΥΛΙΑ -Μόχλος Σητεία