21 °C Rethymno, GR
14/08/2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η όπερα «Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης» ενθουσίασε το κοινό του Ρεθύμνου

Μια ξεχωριστή παράσταση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Ο λόγος για την όπερα του Μότσαρτ «Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης», παραγωγή του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου σε συνεργασία με το λυρικό θέατρο Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ήταν η τρίτη μιας σειράς από επτά παραστάσεις της όπερας αυτής στην Κρήτη (πρεμιέρα 19/7 στο Ηράκλειο, 20/7 στις Αρχάνες, 21/7 στο Ρέθυμνο, 22/7 στα Χανιά, 23/7 στον Άγιο Νικόλαο, 24/7 στη Χερσόνησο και 25/7 ξανά στο Ηράκλειο), οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Η συντομευμένη παρουσίαση του έργου (alle breve), με επιλεγμένα αποσπάσματα, στοχεύει στη μύηση και την εξοικείωση του κοινού με το λυρικό θέατρο, ενώ παράλληλα αποτελεί προπομπό για την παρουσίαση του έργου σε πλήρη μορφή τον ερχόμενο χειμώνα, με συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, κάτι που θα αποτελέσει και ιστορική στιγμή για το ΠΣΚΗ, αφού θα είναι η πρώτη Όπερα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

Στην παράσταση παρευρέθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που αισθανόμαστε σήμερα που βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου του Ρεθύμνου, για να σας παρουσιάσουμε κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και συμβολικό.

Η όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ είναι μια από τις ομορφότερες όπερες που έχει γράψει o Wolfgang Amadeus Mozart. Έκανε πρεμιέρα το 1781 στο Μόναχο και χρειάστηκαν περίπου 2,5 αιώνες για να μπορεί η Κρήτη να έχει την υποδομή να μπορεί να παρουσιάσει μια τέτοια παραγωγή.

Αυτό φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στα τέλη Νοεμβρίου στους χώρους του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου στο Ηράκλειο και θα είναι μεγάλη χαρά να σας έχουμε όλους κοντά μας.

Η μορφή στην οποίαν θα παρακολουθήσετε το έργο σήμερα είναι μια επιλογή –γι’ αυτό λέγεται και alla breve, εν συντομία- από τις πιο όμορφες, κατά την γνώμη μας σκηνές του έργου και προσπαθεί να σας δείξει μέσα σε περίπου 50 λεπτά όλη τη μουσική αλλά και την ποιητική ομορφιά του.

Για τον σκοπό αυτό -επειδή ποτέ δεν φθάνουν οι δυνάμεις μας όταν είμαστε μόνοι μας- συνεργαστήκαμε με το Teatro Grattacielo από την Νέα Υόρκη, το οποίο αυτήν την περίοδο διευθύνει ένας δικός μας άνθρωπος, ένας εξαίρετος Έλληνας καλλιτέχνης, τραγουδιστής και σκηνοθέτης, ο Στέφανος Κορωναίος. Με μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων νέων λυρικών καλλιτεχνών, το λυρικό αυτό θέατρο έχει ως σκοπό να δίνει βήμα και ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες την ώρα που ανοίγουν τα φτερά τους για να εμφανιστούν στα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Τα κοστούμια της παράστασης είναι δημιουργίες του κρητικής καταγωγής Κώστα Τζανιδάκη, ενώ οι βίντεο προβολές είναι του Jon De Gaetano, ο οποίος και είναι σήμερα μαζί μας».

Η υπόθεση του έργου παρουσιάστηκε με συντομία στο κοινό, με τη μορφή προβαλλόμενων υπέρτιτλων, καθώς ο πιανίστας Δημήτρης Βεζύρογλου απέδιδε τη μουσική εισαγωγή του έργου. Κατά τον ίδιο τρόπο προβάλλονταν την ώρα της παράστασης και η ελληνική απόδοση των στίχων του ιταλικού λιμπρέτου.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία μιας μέτζο σοπράνο στην απόδοση ενός από τους ανδρικούς ρόλους. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, «αυτό δεν συνέβη γιατί δεν είχαμε να βάλουμε άνδρα να τραγουδήσει, αλλά γιατί, την εποχή του baroque αλλά και την κλασσική, συνηθιζόταν τέτοιοι ρόλοι τότε να τραγουδιόνται από γυναικεία φωνή μετζοσοπράνο. Έτσι, και στη δική μας παράσταση, τον ρόλο του Ιδαμάντη αποδίδει μια εξαίρετη μετζοσοπράνο από τη Δανία».

Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, ως συνδιοργανωτή της παραγωγής, αλλά και τους μεγάλους χορηγούς, Aegean Αirlines, ως αποκλειστικό μεταφορέα και Μetaxa hospitality group ως χορηγό φιλοξενίας των καλλιτεχνών, ενώ υπογράμμισε «την εξαιρετική φιλοξενία από την πόλη του Ρεθύμνου».

Αναφερόμενος. τέλος, στη ρήση του Καζαντζάκη «το Ρέθυμνο για τα Γράμματα», τόνισε: «Ερχόμενοι στο Ρέθυμνο, αισθανόμαστε πάντοτε ιδιαίτερη τιμή. Είμαι σίγουρος ότι, με τη μεγάλη προθυμία που δείχνει ο δήμαρχός σας, θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να έχετε τη δυνατότητα να έρχεστε με ειδική μεταχείριση ως εκτός νομού Ηρακλείου επισκέπτες στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού. Και δεν θα είναι αποσπασματικό αυτό: επιθυμούμε την υποδομή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου να μην τη θεωρήσει κανείς σαν κάτι που αφορά μόνο το κοινό του Ηρακλείου, αλλά κάτι που αφορά ολόκληρη την Κρήτη».

Την παρουσίαση της πρώτης αυτής λυρικής παραγωγής του ΠΣΚΗ τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι Πέπη Μπριρλιράκη και Θωμάς Κρεβετζάκης και η πρόεδρος του ΔΛΤ Ειρήνη Κουτσαλεδάκη.