Θετική έκβαση έχει κατ’ όπως φαίνεται το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού του Ρεθύμνου, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, ο φάκελος της μελέτης του έργου, που είχε κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος και κατά τις πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Πέμπτη και έτσι να λάβει επίσημα πλέον το πράσινο φως για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 10.5 εκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνου με την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί τεράστια «ανάσα» για τον μητροπολιτικό Δήμο του νομού, καθώς το συγκεκριμένο έργο κρίνεται ζωτικής σημασίας για να είναι πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός σε θέση να δεχτεί τα λύματα των Δημοτικών Ενοτήτων Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου.
Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Βιολογικό Καθαρισμό, ο οποίος έχει κορεστεί και δεν μπορεί να επιβαρύνεται άλλο από λύματα αλλά και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της κωλυσιεργίας που υπήρξε λόγω της τεράστιας δυσκολίας στη ροή χρηματοδότησης του έργου, που αρχικά είχε ενταχτεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ευρωπαϊκά κονδύλια φαντάζουν μονόδρομος για την υλοποίησή του, ώστε ο καλλικρατικός Δήμος του Ρεθύμνου να έχει μια γερή και ουσιαστική ασπίδα προστασίας για τα λύματά του.
Υπενθυμίζεται ότι το ένα υποέργο αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, που σε μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την τοποθέτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και την προμήθεια υλικών, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ περίπου και το δεύτερο υποέργο αφορά τη διαχείριση της λυματολάσπης, που έχει προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ.
Ένα έργο το οποίο θα αυξήσει τη δυναμικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Βιολογικού, θα επιτρέψει τη διαχείριση της λυματολάσπης και θα διασφαλίσει τη διαχείριση μεγάλου μέρους της εκροής νερού, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της άρδευσης.
Το έργο αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών, με ουσιαστική σημασία για την περιβαλλοντική θωράκιση του μητροπολιτικού Δήμου.
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το σύστημα τηλεμετρίας
Εν τω μεταξύ υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης η ένταξη του έργου προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας, που στόχο έχει τον περιορισμό των διαρροών από τα υδρόμετρα του Ρεθύμνου. Το σύστημα τηλεμετρίας χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με συνολικό προϋπολογισμό 1.580.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΡ η απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού από το δίκτυο ύδρευσης, αποτελεί ζήτημα προς διερεύνηση, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί αν η διαρροή οφείλεται σε βλάβες του δικτύου, σε ζημιές στους αγωγούς ή σε περιπτώσεις κλοπής νερού από παράνομες συνδέσεις.
Με την εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες, αφού θα μπορεί να εντοπιστεί άμεσα οποιαδήποτε βλάβη, ζημιά ή παρέμβαση στο δίκτυο ύδρευσης.
Πάντως, ο έλεγχος διαρροών νερού θα εφαρμοστεί μόνο στον πρώην Δήμο Ρεθύμνου, καθώς η διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ είχε ξεκινήσει πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωση των Δήμων. Έτσι, θα καλύπτεται το δίκτυο ύδρευσης σε 12 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ρεθύμνου: Αρμένων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Μαρουλά, Όρους, Πρασσών, Ρεθύμνης, Ρουσσοσπιτίου, Σελλίου και Χρωμοναστηρίου.
Την ικανοποίησή του για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο χρειάζεται ο Δήμος Ρεθύμνου. Οι διαρροές είναι δεδομένες, η ανάγκη να παρακολουθούμε το πολύτιμο αγαθό του νερού είναι επιτακτική, αφού με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε οικονομία και για το σύστημα και για τους καταναλωτές. Είναι πολύ σημαντικό την άσκοπη σπατάλη νερού να την περιορίζει κανείς, αφού το φυσικό αγαθό είναι πολύτιμο και θα πρέπει από τώρα να το εκτιμούμε, διότι θα έρθουν εποχές που δεν θα το έχουμε. Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και όταν λέμε αειφόρα διαχείριση, εννοούμε αυτό ακριβώς το πράγμα. Η τηλεμετρία είναι προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα πρέπει να την επεκτείνουμε σε όλα τα επίπεδα δράσης και διαχείρισης του νερού είτε είναι για την ύδρευση είτε για την άρδευση και αυτή είναι επιδίωξή μας και δέσμευσή μας».