Στα πλαίσια της έκθεσης «Συνομιλώντας με τον Μινωικό πολιτισμό» που πραγματοποιείται στο «Σπίτι του Πολιτισμού», διάλεξη με θέμα την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού, έδωσε ο διακεκριμένος Βρετανός ακαδημαϊκός Gareth Owens. O κ. Owens, γλωσσολόγος, καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του Ιδρύματος, με μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων, στη διάρκεια της ομιλίας του προσπάθησε να ρίξει φως στο εδώ και αιώνες άλυτο μυστήριο του περιεχομένου του πιο γνωστού μινωικού κειμένου, του δίσκου της Φαιστού. Εξέθεσε στο κοινό και στοιχειοθέτησε τα αποτελέσματα της ερευνάς του πάνω στο ζήτημα, έρευνα που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια σε συνεργασία με τον επίσης γλωσσολόγο καθηγητή της Οξφόρδης John Coleman.
Στις δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός εστίασε στην εκτίμησή του σχετικά με το περιεχόμενο των όσων αναγράφονται στον δίσκο και στο θρησκευτικό περιεχόμενό αυτού. Υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι πρόκειται για θρησκευτικό κείμενο. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Υπάρχουν οι ίδιες λέξεις τόσο στον δίσκο της Φαιστού όσο και σε άλλα παράλληλα κείμενα, στο Γιούχτα- το ιερό βουνό των Μινωιτών- αλλά και στο βουνό Βρύσινα του Ρέθυμνου», υποστήριξε. Μάλιστα, ο Βρύσινας, όπως ανέφερε, είναι το δυτικότερο σημείο της Κρήτης στο οποίο έχει ανακαλυφθεί επιγραφή με μινωική γραφή. Υπερθεμάτισε, προσθέτοντας ότι «αφού έχουν βρεθεί οι ίδιες λέξεις σε διαφορετικές επιγραφές σημαίνει ότι είναι θρησκευτικές, δεν είναι μια θεωρία, είναι δεδομένο. Σύμφωνα με τον συνάδελφό μου υπολογιστικής γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης η πιθανότητα λάθους είναι μια στα δεκατέσσερα εκατομμύρια».
Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ της ανάγνωσης του Δίσκου και της κατανόησής του. Σε ό,τι αφορά το πρώτο απαραίτητο στάδιο, αυτό της ανάγνωσης, οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και ο ερευνητής δηλώνει πολύ ικανοποιημένος. Αναφορικά, με την κατανόηση όμως, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Συγκεκριμένα ο κύριος Owens δήλωσε: «Έχουμε δουλέψει συστηματικά για την ανάγνωση και πρέπει τώρα το ίδιο να κάνουμε και με την κατανόηση. Αυτό για να επιτευχτεί προϋποθέτει συνεργατικό πνεύμα και ομαδική δουλεία. Μέσα από διάλογο, συμφωνίες και διαφωνίες είναι που θα καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Παρότι το επίπεδο κατανόησης δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει την εξαγωγή σαφών και εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων, όπως υπογραμμίστηκε σε κάθε τόνο, εντούτοις στην ομιλία του αποτόλμησε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η σπειροειδής ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού, απροσπέλαστου σε ανάγνωση μέχρι στιγμής, είναι μία μια σπονδή στη Μητέρα Φύση, την Λαμπρή Μητέρα. Ειδικότερα διατύπωσε την πιθανότητα το περιεχόμενο του Δίσκου να σχετίζεται με την απεικόνιση των σκηνών αρχαιολογικού ευρήματος από την περιοχή «Τσούτσουρος» στην ανατολική Κρήτη. Η παράσταση αυτή διαδοχικά αποτελείται από τέσσερις σκηνές, ξεκινώντας από την απεικόνιση ενός ζευγαριού, συνεχίζοντας στην απεικόνιση της εγκυμοσύνης, της γέννησης και καταλήγοντας στην τροφό που στην αγκαλιά της κρατά ένα μικρό παιδί.
Η παραπάνω εκδοχή συνηγορεί με την εκδοχή των λατρευτικών προσευχών προς την Μητέρα Φύση, ενώ ο καθηγητής Owens έκλεισε την ομιλία του με ένα κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα για διάλογο επί του θέματος.