30 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Η χρήση μάσκας είναι πράξη ευθύνης και σεβασμού 

Έκκληση στους αρνητές της χρήσης μάσκας απευθύνει ο Ιατρικός  Σύλλογος Ρεθύμνου,καλώντας τους να απορρίψουν τις ανεύθυνες και ψευδείς  θεωρίες που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο. «Κανείς δεν κινδυνεύει από την χρήση μάσκας.Το να φοράμε τη  μάσκα σε κλειστούς χώρους είναι πράξη ευθύνης και σεβασμού  για τον συνάνθρωπό μας εκτός από την αποδεδειγμένη ατομική μας προστασία.Επισκεφθείτε μονάδες COVID19 στα νοσοκομεία με νοσηλευόμενους για να ξεχωρίσετε το ψέμα από την αλήθεια» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανκοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας για τη χρήση μάσκας και στην πόλη μας  θέλουμε να στείλουμε  το δικό μας μήνυμα σε αυτούς τους  συμπολίτες μας με την ελπίδα ότι θα καταλάβουν  κάποια στιγμή το νόημα και τον σκοπό των συνεχών παραινέσεων των γιατρών   για την σημασία των  μέτρων  ατομικής προστασίας και  ιδιαίτερα της μάσκας.

Με την επιδεινούμενη διασπορά της νόσου του Κορωνοϊού, μπροστά σε ένα δύσκολο εξάμηνο λόγω και της εμφάνισης των εποχικών λοιμώξεων,το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι να δημιουργούμε αντιπαλότητες και αχρείαστες   εστίες μετάδοσης   αντί να σχεδιάζουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί.  

Μετά από 10  μήνες οδυνηρής  εμπειρίας με σχεδόν ένα εκατομμύριο απώλειες ανθρώπινων  ζωών και ανυπολόγιστες συνέπειες σε κάθε  κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη,από μια ασθένεια που ακόμη δεν ελέγχεται, δεν δείχνει να περιορίζεται και δεν κάνει διακρίσεις, λογικά αυτή η επιστολή δεν θα είχε κανένα νόημα.

Όμως φαίνεται ότι εχει.Και αφορά  τις θεωρίες  που χρησιμεύουν συχνά ως επιχειρήματα στις διαδηλώσεις «εναντίον της μάσκας»οι οποίες ουσιαστικά στρέφονται εναντίον των μέτρων για τη μάχη κατά της πανδημίας.

 Θεωρίες και ψευδείς πληροφορίες που αποδομούνται  από πολυάριθμους επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.Ας δουμε τις πιο «δημοφιλείς».

 –Έλλειψη οξυγόνου …

 Η λανθασμένη ιδέα ότι υπάρχει κίνδυνος «υποξίας» δηλαδή   έλλειψη οξυγόνου σε επικίνδυνο βαθμό.Η μάσκα δεν προκαλεί ανεπάρκεια οξυγόνου, δεν είναι κλειστό κύκλωμα, αφήνει το οξυγόνο να περνάει.

-Κίνδυνος επειδή αναπνέουμε το διοξείδιο του άνθρακα  ( CO2 )  που οι ίδιοι εκπνέουμε

 Στην πραγματικότητα σχεδόν όλος ο αέρας που εκπνέεται διαφεύγει από τη μάσκα συνεπώς δεν εισπνέουμε   το δικό μας CO2

Φωλιές» για βακτήρια  και μύκητες…

Στις συνιστώμενες συνθήκες χρήσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναπτυχθούν μύκητες στο εσωτερικό μιας μάσκας.

Οσο για τα βακτήρια,όλοι έχουμε  φυσιολογικά βακτήρια στο στόμα και στις ρινικές κοιλότητες  που δεν προκαλούν ασθένεια άρα αποβάλλουμε σταγονίδια σάλιου που δεν είναι επικίνδυνα για εμάς τους ίδιους

– Αφήνουν τον ιό να περάσει…

Το μέγεθος του ιικού σωματιδίου δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό, σταγονίδια που σε μεγάλο βαθμό φιλτράρονται από τη μάσκα.

Η  χειρουργική μάσκα δεν λειτουργεί σαν σουρωτήρι, αλλά σαν φίλτρο !

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές ,  οι μάσκες που πωλούνται στο ευρύ κοινό πρέπει να φιλτράρουν τουλάχιστον το 70% των σωματιδίων όλων των μεγεθών και   δεν είναι ανάγκη να είναι 100% αποτελεσματικές για να έχουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της επιδημίας.

Η  χρήση μάσκας είναι αποτελεσματικό μέτρο για να περιορισθεί η διάδοση του ιού, επιπλέον της φυσικής αποστασιοποίησης και του πλυσίματος των χεριών.

 Είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό αν ένας πληθυσμός φοράει μαζικά μάσκες, διότι έτσι αυτοί που τις φορούν προστατεύουν ο ένας τον άλλον.

Αγαπητοί συμπολίτες, οι απόψεις  σας είναι λανθασμένες γιατί δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά.

Έχετε παρασυρθεί από ανεύθυνες και  ανυπόστατες επιστημονικά  θεωρίες που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Κανείς δεν κινδυνεύει από την  χρήση μάσκας.Παραδείγματα πολλά.Εμείς οι ίδιοι οι επαγγελματίες  υγείας.Και τόσοι άλλοι. Εργαζόμενοι σε  κάθε είδους  Βιομηχανίες.

Άρρωστα παιδιά στα Νοσοκομεία. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις με μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Είμαστε στην διάθεση σας  για να λύσουμε τις απορίες σας και να διώξουμε τους φόβους σας που είναι τελείως αβάσιμοι.

Όμως μέχρι τότε  φοράτε τις μάσκες σας με τον σωστό τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Είναι οι ίδιοι που παλεύουν νύχτα μέρα για αυτόν τον αόρατο εχθρό,προσπαθώντας να βρουν θεραπείες αντιμετώπισης του, ώστε οσο το δυνατόν  περισσότεροι  άνθρωποι να βγουν αλώβητοι από την πανδημία .

Το να φοράμε τη  μάσκα σε κλειστούς χώρους είναι πράξη ευθύνης και σεβασμού  για τον συνάνθρωπό μας εκτός από την αποδεδειγμένη ατομική μας προστασία.

Σας καλούμε και εμείς, όπως έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοι μας,αν αμφιβάλετε ακόμη,να επισκεφθείτε μονάδες COVID19 στα νοσοκομεία με νοσηλευόμενους για να ξεχωρίσετε το ψέμα από την αλήθεια».