Η διαφύλαξη του θεσμού του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ο εμπλουτισμός του με νέες εκδηλώσεις στις οποίες θα υπάρχει συνεργασία ακόμα περισσότερων φορέων του, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή του σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που αυτός μπορεί να μεταδώσει, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την προχτεσινή απολογιστική συνάντηση των διοργανωτών που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχο Τουρισμού, η πρώτη αποτίμηση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ήταν θετική από άποψη προσέλευσης κόσμου και επιτυχίας των παράλληλων εκδηλώσεων, μιας και όπως υποστήριξε οι προσπάθειες τόσο της επιτροπής όσο και των ίδιων των καρναβαλικών ομάδων, επιβραβεύτηκαν και εμπράκτως με τη διάκριση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στα βραβεία Τουρισμού, όπου παρέλαβαν το βραβείο σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η κυρία Μπιρλιράκη σε σχετικές δηλώσεις της αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε ό,τι αφορά την επέκταση της σεζόν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι έχει φτάσει πια η στιγμή που οι Ρεθεμνιώτες όλοι συνειδητοποιούν ότι το καρναβάλι πρέπει να διαφυλαχτεί σαν θεσμός, ο οποίος συγκεντρώνει όλο το Ρέθυμνο κι όλη την Κρήτη και ο οποίος μπορεί να αποδώσει καρπούς, όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Ένας θεσμός ο οποίος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώνει την κοινωνία και μέσα από μία ψυχαγωγία να περνά μηνύματα κοινωνικά, μηνύματα αθλητικά, πολιτιστικά κ.ά., ο οποίος έχει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, ο οποίος ήδη έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στους υπόλοιπους θεσμούς της Ελλάδος γιατί και το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού τον έχουν αναδείξει και τον έχουν ξεχωρίσει, έχουν έρθει σ’ επαφή μαζί μας, έχουμε πάρει τις αιγίδες του και έχουμε μάλιστα επιβραβευτεί με το ασημένιο και μοναδικό βραβείο για την προσπάθεια -μέσω του καρναβαλιού- επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».
Σχεδιασμός με εμπλουτισμό εκδηλώσεων και περαιτέρω συνεργασίες φορέων
Η κυρία Μπιρλιράκη ωστόσο πρόσθεσε πως οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν ήδη από την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να είναι προσεγμένες και ενωτικές για να μπορέσει το Ρέθυμνο αφενός να διατηρήσει το θεσμό αυτό, να τον διαφυλάξει αλλά και να τον διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο που θα είναι προς όφελος της πολύπλευρης ανάπτυξης της πόλης.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Αυτό που χρειάζεται όμως είναι μία μεγάλη προσοχή στο πώς θα το διαχειριστούμε στο μέλλον, γιατί το καρναβάλι του Ρεθύμνου έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που θα πρέπει να δούμε πλέον τις τάξεις μεγέθους και στις εκδηλώσεις και στις φιλοξενίες και στην ασφάλειά του. Γι’ αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ, μέσα σ’ αυτή την ελληνική οικονομική κρίση -και ευρωπαϊκού επιπέδου όμως- αλλά και μέσα στην όλη κατήφεια της εποχής και των καιρών, βλέπουμε ότι αυτό που παίρνουμε όλοι μας από αυτόν τον θεσμό είναι η ανάταση ψυχής και η οικονομική ανάταση του τόπου. Για να το διατηρήσουμε αυτό, δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο σε αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα. Εάν κοιτάξουμε προσεκτικά το παρελθόν, θα δούμε ότι βήμα με βήμα τις τελευταίες δεκαετίες, το καρναβάλι μας έχει προσπαθήσει να κατακτήσει μέσα στο χειμώνα μία θέση, η οποία και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς να εκφραστούν, στη λαϊκή παράδοση και στην ταυτότητα την κρητική να εκφραστεί και να περαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό και βέβαια, τα τελευταία χρόνια μέσω διαδικτύου να προσπαθήσουμε να περάσουμε την κρητική ταυτότητα σε όλη την υφήλιο. Η οργανωτική, λοιπόν, επιτροπή έχει τη μεγάλη ευθύνη να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Η ευθύνη όμως δεν είναι μόνο της οργανωτικής, που αποτελείται από τον Δήμο και τις καρναβαλικές ομάδες, αλλά έρχεται σε ολόκληρη την κοινωνία πια. Εμείς σήμερα εδώ, παραδίδουμε για άλλη μια φορά στο τέλος της διοργάνωσης την σκυτάλη στο Ρέθυμνο, στους Ρεθεμνιώτες, στους επιχειρηματίες αλλά και σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς για να βοηθήσουν και όλοι μαζί να σχεδιάσουμε τι θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.
Η ασφάλεια στη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν είναι το μοναδικό μας μέλημα. Είναι η ενότητα που αποτελεί πολύ κεντρικό άξονα της διοργάνωσης, γιατί μέσα από τη διοργάνωση του καρναβαλιού, ενώνεται, όπως είπαμε, ολόκληρη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία».
Στους στόχους της επόμενης χρονιάς είναι οι συνεργασίες τόσο με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου τους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ώστε κάθε ένας από την πλευρά του να μπορέσει να συμβάλλει στην αναβάθμιση του θεσμού: «Ο στόχος μας λοιπόν για το 2016 θα είναι να εμπλέξουμε ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες, φορείς και όσους μπορούμε περισσότερους σε επίπεδο παιδείας, όπως είναι η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια, το Πανεπιστήμιό μας και άλλους φορείς, κρητικούς κι όχι μόνο, για να μπορέσουμε να πλέξουμε για άλλη μια φορά αυτό που μόνο μέσα από ένα αγαπημένο θεσμό μπορεί να γίνει, να πλέξουμε την ενότητα, τη συμπόρευση και το δόσιμο του ενός προς τον άλλον και τελικά το δόσιμο όλο αυτό προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ μεγάλο τελικά το καθήκον που έχουμε αναλάβει και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η διοργάνωση και η διαφύλαξη του θεσμού μας αυτού και πιστεύω ότι έχουμε καθήκον όλοι όσοι το ξέρουμε από μέσα και το ζούμε και το διοργανώνουμε και έχουμε έστω περάσει από μία διοργάνωση, να συνεχίσουμε να δίνουμε την τεχνογνωσία μας στους επόμενους για να μπορέσει αυτό να περάσει από γενιά σε γενιά και έτσι τα οφέλη του να τα απολαύσουν πολλές γενιές στο μέλλον.
Πιστεύω ότι όλα τα πράγματα έχουν έναν κύκλο: κύκλο ωρίμανσης και κύκλο φθοράς. Για εμάς, υπάρχουν πολλές από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, οι οποίες δείχνουν από μόνες τους ότι έχουν πολύ περισσότερο μέλλον να ωριμάσουν και να εμπλουτιστούν, όπως επίσης υπάρχουν άλλες που έχουν αρχίσει και φθείρονται και θέλουν ανανέωση από την αρχή.
Εμείς, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους ανεξαιρέτως, οι οποίοι κοντά ή μακριά, εμφανείς ή αφανείς είναι όλοι συντελεστές της διοργάνωσης αυτής και οι οποίοι για εμάς είναι απεριόριστης σημασίας και πολυτιμότητας ανεξαιρέτως του τι δίνει ο καθένας, αν είναι λίγο ή πολύ. Γιατί όλο αυτό το παζλ συνθέτει όλο αυτό το μεγάλο θεσμό, αυτόν τον πελώριο μηχανισμό που για μήνες και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα στήνεται και ο οποίος είναι τόσο ευαίσθητος που στην παραμικρή στραβοτιμονιά και στραβοπάτημα μπορεί να καταρρεύσει. Γι’ αυτό και το «ευχαριστώ» δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, μόνο με μία ζεστή συνύπαρξη αυτή τη βραδιά εδώ και με μία δουλειά και πάλι δουλειά για να συνεχίσουμε να κάνουμε που όλοι μαζί ξέρουμε να κάνουμε».
«Σοβαρές προοπτικές εξωστρέφειας για το καρναβάλι»
Για την προβολή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού μίλησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Βίκυ Βαμιεδάκη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απολογιστικά, φέτος για πρώτη φορά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι πέρασε στη δεύτερη θέση ως το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι στη χώρα μετά την Πάτρα, που ήταν μία επιδίωξή μας πολύ σοβαρή, που σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαστε εύκολα προσβάσιμος προορισμός γιατί θέλουμε θάλασσα, αλλά για την κλίμακα της πόλης και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιο άλμα. Η δημοφιλία πλέον του καρναβαλιού, υπολογίζουμε ότι έχει περάσει το 85% σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ανταπόκριση από τα μέσα φέτος κορυφώθηκε. Πέρα από τους κλασικούς μας χορηγούς που ήταν τα μεγάλα κανάλια τα αθηναϊκά και όλα τα μέσα της Κρήτης, φέτος είδαμε ανταπόκριση από επιπλέον τέσσερα κανάλια τηλεοπτικά, είχαμε πάνω από 20 ζωντανές συνδέσεις, πάνω από 60 τηλεοπτικά ρεπορτάζ σε εθνικά και τοπικά δίκτυα. Δεν υπήρξε ουσιαστικά μέσο ενημέρωσης ελληνικό, το οποίο δεν είχε τουλάχιστον μία αναφορά στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, μαζί με το ότι με τα επαναλαμβανόμενα δημοσιογραφικά ταξίδια-αποστολές που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, πλέον οι δημοσιογράφοι αυτοί θεωρούνται σε έναν βαθμό ambassadors, πρεσβευτές όλης αυτής της ιδέας και βεβαίως δεν «πουλάμε» μόνο το καρναβάλι, «πουλάμε» το Ρέθυμνο.
Φέτος για πρώτη φορά με αφορμή τη νέα γενιά είπαμε να δείξουμε τη νεανική ματιά του Ρεθύμνου και γι’ αυτό οι αποστολές είχαν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας νέος σήμερα, όχι μόνο την τουριστική περίοδο να κάνει μπάνια, και γι’ αυτό και έγινε και μια εξωστρέφεια, βγήκαμε πολύ έξω από την πόλη, πήγαμε σε χωριά, συναντήσαμε κόσμο που μένει εκεί, πολιτιστικούς συλλόγους και δείξαμε πώς περνάνε τα Σαββατοκύριακά τους οι ντόπιοι το χειμώνα, που μαζεύονται και κάνουν το γλέντι τους, την παρέα τους και παίζουν τις λύρες τους, τρώνε κ.λπ.
Ο απολογισμός δημοσιότητας, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Θεωρώ ότι πλέον, το 2015 το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως ένα πολύ μεγάλο καρναβάλι, το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας».