28 °C Rethymno, GR
02/10/2022

«ΜΟΧΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου

- Προϋπόθεση οι συνεργασίες για να αποκτήσει το τοπικό προϊόν υπεραξία - Διακρίθηκαν ελαιοπαραγωγοί για τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας στον 4ο παγκρήτιο διαγωνισμό

Η αδιαμφισβήτητη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, η υψηλή διατροφική του αξία αλλά και τα αποδεδειγμένα οφέλη του για την υγεία αποτελούν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το τοπικό μας προϊόν. Ένα προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως ο θησαυρός της Κρήτης, αφού μπορεί μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αυτό όμως απαιτεί προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την τυποποίηση μέχρι και τη μεταποίηση του. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης το απόγευμα του Σαββάτου με θέμα «Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» με αφορμή και τον 4ο παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιολάδου που ακολούθησε την Κυριακή, όπου βραβεύτηκαν παραγωγοί συμβατικού και βιολογικού ελαιολάδου της Κρήτης.
Στις διήμερες εκδηλώσεις που συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε τη σημασία που δίδει το υπουργείο στο ποιοτικό ελαιόλαδο επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η υπεραξία του. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης για την επίτευξη του στόχου απαιτεί οργάνωση των παραγωγών, εκπαίδευση και πιστοποίηση. Ειδικότερα ανέφερε:
«Μεταβαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο στο οποίο κυριαρχεί ο συνεργατισμός. Σκοπίμως δεν αναφέρω τη λέξη συνδικαλισμός. Τα κίνητρα μέχρι στιγμής είναι ότι αυτές οι υγιείς ομάδες 10 ατόμων έχουν προτεραιότητα στα σχέδια βελτίωσης. Αυτές οι ομάδες στο μέτρο 9 επιδοτούνται έως 100.000 για τα λειτουργικά τους έξοδα. Αυτές οι ομάδες έχουν προτεραιότητα στα προγράμματα ΠΑΑ 2014-2020. Αργότερα, εφόσον το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, θα υπάρξει μια φορολογική ελάφρυνση όσων συνεργάζονται και συναλλάσσονται σε ομάδες παραγωγών. Προωθούμε το μοντέλο αυτό διότι ο καθένας μπορεί να παράγει καλό λάδι. Αρκετοί όμως μαζί θα παράγουν πολλοί καλύτερο. Οι πολλοί μαζί θα παράγουν καλύτερο από εκείνο που θα παρήγαγε κάποιος μόνος του. Το ζητούμενο συνεπώς είναι η ποιότητα. Η περιφέρεια Κρήτης έχει αποδείξει ότι έχει ποιοτικό ελαιόλαδο. Εμείς ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είμαστε δίπλα σε υγιείς συνέργειες, όλη η ουσία από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, διότι μόνο έτσι ο παραγωγός και ο αγρότης θα αποκτήσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Ο ίδιος θα εξελιχθεί σε έναν επιχειρηματία, παύοντας είναι απλά ένας εργάτης γης. Ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούμε την υγιή συνεργασία και συνέργεια».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης που παρακολούθησε τις διήμερες εκδηλώσεις στον χαιρετισμό του τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει το νέο παραγωγικό πρότυπο, με τον αγρότη έναν σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος οργανωμένος σε ισχυρές ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, επιτυγχάνει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και αξιώνει για το ποιοτικό προϊόν του, την πιστοποίηση, τη διερεύνηση των ισχυρισμών υγείας που αυτό μπορεί να έχει (ο όρος στα αγγλικά είναι Health Claim), την τυποποίηση και την έρευνα αγοράς, ώστε να φτάσει στον καταναλωτή, ο οποίος είναι διατεθειμένος να πληρώσει premium τιμή για ένα premium προϊόν.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πρόσθεσε, υπάρχουν εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις τις οποίες καλούνται να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τον τρόπο εργασίας τους, να οργανωθούν σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και να εγκαταλείψουν πρακτικές του παρελθόντος που, όπως τόνισε στην ομιλία του, οδήγησαν το χρυσάφι των ελληνικών ελαιόδεντρων να πωλείται χύμα σε ξένους εμπόρους για να επωφεληθούν εκείνοι από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Πράγματι το ζητούμενο είναι να παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Η Κρήτη όντως παράγει ποιοτικό ελαιόλαδο. Μπορεί μάλιστα να παράγει ακόμα καλύτερο μέσω συνεργειών. Εμείς ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούμε τη συνέργεια, η οποία σχετίζεται με τον άξονα: υπουργείο, αγρότης, ομάδα παραγωγών. Τρεις είναι οι άξονες που χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο. Ο οργανωμένος παραγωγός, ο εκπαιδευμένος και ο πιστοποιημένος. Πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος, εκπαίδευση και οργάνωση του αγρότη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το brand name πολλών προϊόντων. Ένα από αυτά αποτελεί και το ελαιόλαδο. Ώστε να μην πωλείται χύμα και να εκμεταλλεύονται την αξία του άλλες χώρες».

Χρηματιστήριο ελαιολάδου για τη διασφάλιση τιμής και ποιότητας
Ένας από τους τρόπους να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου αλλά κυρίως η τιμή του είναι το χρηματιστήριο ελαιολάδου. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του στις διεθνείς αγορές, όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Φλώρος, ερευνητής καθηγητής χρηματοοικονομικής, ΤΕΙ Κρήτης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο χρηματιστήριο ελαιολάδου στο πρότυπο των εμπορευμάτων που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για σύγχρονες συναλλαγές, έτσι ώστε να προωθήσουμε το ελαιόλαδο στο διεθνές εμπόριο, να αυξήσουμε τις αγορές και φυσικά να κερδίσουμε τις καλύτερες τιμές και από την πλευρά του παραγωγού αλλά και να υπάρξει η καλύτερη προώθηση του ελαιολάδου. Άρα, σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι η τιμή του κρητικού ελαιολάδου δεν μπορεί να εξαρτάται από τιμές άλλων χωρών, όπως Ιταλία και Ισπανία. Το χρηματιστήριο έχει σχεδιαστεί σε θεωρητικό επίπεδο. Χρειάζεται μια καλύτερη οργάνωση μεταξύ των συνεταιρισμών των παραγωγών έτσι ώστε να οργανωθεί καλύτερα η τυποποίηση του ελαιολάδου σε σύγχρονες αποθήκες. Αυτό με τη σειρά του θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα χρηματιστήριο που όλοι αυτοί οι παραγωγοί θα συνδέονται με μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο καθένας θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει το ελαιόλαδο και έτσι θα μπορούμε να δεχόμαστε επενδυτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν το κρητικό ελαιόλαδο. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι η τιμή θα αυξάνεται και δεν θα εξαρτάται από άλλες χώρες τις οποίες ανέφερα προηγουμένως και θα είμαστε πρωτοπόροι στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου».
«Η ποιότητα δίδει υπεραξία στο κρητικό ελαιόλαδο»
 Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου είναι αδιαμφισβήτητη και πολυεπίπεδη αφού αφορά όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι και την τυποποίηση του. Τα κριτήρια για τη διασφάλιση της είναι αυστηρά και πλέον οι Κρητικοί παραγωγοί έχοντας στα χέρια τους αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, που δίδει υπεραξία στο τοπικό μας προϊόν, μπορούν να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και μέσα από συνεργασίες να προωθήσουν το κρητικό ελαιόλαδο στις ξένες αγορές.
Στα πολλαπλά οφέλη της ποιότητας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μετζιδάκης, γεωπόνος ερευνητής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΛΓΟ-ΕΘΙΑΓΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η λέξη ποιότητα την οποία συνηθίζαμε να αναφέρουμε πριν κάποιες δεκαετίες δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό όρο ποιότητα. Δηλαδή, στην αγορά του καταναλωτή κυρίως για να προτιμήσει να αγοράσει ένα ποιοτικό λάδι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετή η οξύτητα. Πρέπει το ελαιόλαδο να είναι βιο-ενεργό προϊόν, δηλαδή να παρέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και να προστατεύει το καρδιοαγγειακό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ελαιοπαραγωγός πρέπει να παράγει ένα προϊόν που να έχει όλα αυτά τα συστατικά και στη συνέχεια μέχρι να φτάσει στο ελαιοτριβείο όπου θα γίνει η εξαγωγή, να τηρηθούν αυστηρά κάποιοι κανόνες ώστε το ελαιουργείο να πάρει αυτό το προϊόν χωρίς να το υποβαθμίσει. Άρα αν δεν παραχθεί αυτό το προϊόν, αυτός ο καρπός που να παρέχει αυτά τα συστατικά, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο το ελαιουργείο μονάχα να διατηρήσει την ποιότητα. Στη συνέχεια μέσω της τυποποίησης και διαχείρισης του marketing του ελαιολάδου πρέπει να είναι διασφαλισμένο. Συνεπώς η ποιότητα σήμερα είναι υπεραξία στο λάδι εφόσον συμπεριλαμβάνει συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα να ξεκινήσουν από το χωράφι. Δηλαδή, ναι μεν η ποικιλία είναι καθοριστική, αλλά όλο το πακέτο ολιστική μεταχείριση που σημαίνει διάφορες πρακτικές, όπως θρέψη, προστασία, συγκομιδή, ο κατάλληλος χρόνος συγκέντρωσης του καρπού και η μεταφορά στο ελαιουργείο, καθορίζουν τι θα προκύψει. Συνεπώς πρέπει να επιμορφωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και να παράγουν ένα προϊόν με όλα τα παραπάνω. Η διαδικασία αυτή αξίζει γιατί το λάδι που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, πληρώνονται πολλαπλάσια συγκριτικά της σημερινή υπάρχουσας τιμής. Συνεπώς πρόκειται για υπεραξία. Επειδή το κόστος παραγωγής είναι ήδη υψηλό ειδικά για την Κρήτη αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μηχανοποίηση, πρέπει να παράγουμε ένα προϊόν με υπεραξία, γεγονός που απαιτεί γνώση και τήρηση κάποιων κανόνων».
 Ο κ. Μετζάκης τόνισε ότι σταδιακά υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση σε παραγωγούς αλλά και καταναλωτές για το κρητικό ελαιόλαδο και τη σημασία του, όμως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και απαιτεί συνεργασίες σε όλα τα στάδια από τον παραγωγό μέχρι τον τυποποιητή και τον πωλητή για να μπορέσει το κρητικό λάδι να κατακτήσει μια υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών. «Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και πωλούν στη μισή τιμή το λάδι, ούσες βιώσιμες. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στην Κρήτη που πωλούν αυτή τη στιγμή 20 και 40 ευρώ το λίτρο το λάδι. Πρέπει όμως να αλλάξουν πολλά στο σύστημα. Από τον αγρότη, έπειτα στον τυποποιητή. Το ελαιουργείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για να μην υποβαθμίσει το λάδι. Αυτά τα συστατικά προσδιορίζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχοντας ταυτόχρονα τη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου, από εκεί και πέρα έρχεται η χημική ανάλυση, η οποία ελέγχει και πιστοποιεί. Όλα αυτά όμως απαιτούν γνώση και μεταφορά στο πρωτογενή τομέα, δηλαδή στον παραγωγό και στη συνέχεια στον τυποποιητή και μετά στη διακίνηση. Όλοι οι φορείς του ελαιολάδου οφείλουν να επιμορφώνονται και να ενημερώνονται συνεχώς (ελαιουργοί, μεταποιητές). Όλοι, λοιπόν, που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής του ελαιολάδου οφείλουν να έχουν ενημερωθεί και να αποφασίσουν αν θέλουν».
Ο Φίλιππος Βερβερίδηςς κοσμήτορας Γεωπονικής σχολής του ΤΕΙ Κρήτης μίλησε για τη σημασία της τυποποίησης του ελαιολάδου τονίζοντας μεταξύ άλλων. «Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μετρήσεις το λάδι μας είναι πολύ πλούσιο, στοιχείο το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε το οποίο συμβάλλει στην προώθηση αλλά και στο marketing των συγκεκριμένων προϊόντων. Η τυποποίηση πρέπει να είναι συνολική για όλο το λάδι. Δεν πρέπει να υπάρχει ατυποποίητο προϊόν. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσον αφορά στη συσκευασία, γιατί όλα αυτά προσιδιάζουν σε ένα καλύτερο και ανταγωνιστικό προϊόν, όχι μονάχα στην τοπική αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές, κάτι που άμεσα μας ενδιαφέρει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει καθυστέρηση σε πολλούς τομείς όπως και σε αυτόν. Η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερη είναι η ενημέρωση του κόσμου, που αφορά στην παραγωγή σε τέτοια θέματα, τόσο πιο αργή είναι η εξέλιξη».

Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης για τη «Xylella fastidiosa»
Αναγκαία χαρακτηρίζονται τα μέτρα πρόληψης για το βακτήριο «Xylella fastidiosa», το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα φυτά. Το συγκεκριμένο βακτήριο δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως απαγορεύεται η έλευση φυτών από το εξωτερικό χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος, αφού η εμφάνιση του θα καταστεί καταστροφική για την παραγωγή του νησιού.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, ερευνητής Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, τμήμα Αμπέλου Λαχανοκομίας Ανθοκομίας και Φυτοπροστασίας που ανέπτυξε το θέμα στην εκδήλωση του Σαββάτου, στο πλαίσιο του παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου: «Συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα της περιφέρειας που μελετά το συγκεκριμένο έντομο Xylella fastidiosa. Προσωπικά με αφορά το εντομολογικό κομμάτι που είναι το βακτήριο που μεταδίδεται με έντομα. Άρα ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνεται σε μια περιοχή είναι μέσω των εντόμων. Το γεγονός αυτό δεν μας αφορά τη στιγμή αυτή καθώς το βακτήριο αυτό δεν βρίσκεται στη χώρα. Άρα δικός μου ο ρόλος χαρακτηρίζεται προληπτικός. Η περιφέρεια χρηματοδοτεί κάτι με το οποίο προσπαθεί να προετοιμάσει για το ενδεχόμενο κακό. Το βακτήριο έχει εντοπιστεί σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία. Δεν μας επηρεάζει άμεσα καθώς δεν υπάρχει. Αν κάποια στιγμή εντοπιστεί από εξειδικευμένα εργαστήρια όπως είναι ο Γκούμας, τότε θα ληφθούν μέτρα από το κράτος. Αυτό που μπορούν να κάνει οι ελαιοπαραγωγοί είναι να μην εισάγονται φυτά που δεν έχουν υποστεί έλεγχο στη χώρα. Αυτό αφορά και τους μη παραγωγούς. Δηλαδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει κάποιο φυτό μέσα στη χώρα που δεν είναι ασφαλές. Αυτό θα αποτελέσει και την πηγή του κακού. Αυτό που πρέπει να κάνουν άπαντες είναι να ενημερωθούν για τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο του βακτηρίου αυτού. Μπορεί να ξηράνει περιοχές όπως π.χ. ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου. Εάν και εφόσον έρθει το βακτήριο αυτό στη χώρα μπορεί να ανατρέψει την εικόνα των πραγμάτων και της αγροτικής οικονομίας. Οι πολίτες φροντίζουν και το κράτος ελέγχει. Ο πολίτης αν σε κάποιο σημείο παρατηρήσει κάτι ύποπτο μπορεί να γίνει δειγματοληψία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας που υπάρχει στην εκάστοτε περιοχή. Χρησιμοποιώντας το δείγμα αυτό γίνεται ένας επίσημος έλεγχος. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν απαντήσεις. Σε περίπτωση που το δείγμα είναι θετικό οφείλουμε να δράσουμε άμεσα μέσα στο χρονικό διάστημα 3-4 ημερών. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο βακτήριο για το οποίο πρέπει όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για να είναι προσεκτικοί και να μην εισάγουν μη ελεγμένα φυτά. Στην περίπτωση των επαγγελματιών ελαιοπαραγωγών, γεωπόνων, οι οποίοι πρέπει να φέρουν από κάπου φυτά, τότε αυτά να είναι ελεγμένα με υγειονομικό διαβατήριο. Δεν έχει σημασία τι θα φέρει ο κάθε επαγγελματίας. Σημασία έχει ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος βάσει μιας λίστας. Υπάρχουν φυτά που ανήκουν σε αυτή τη λίστα και χρήζουν ανάγκη ελέγχου, όπως είναι τα αμπέλια ελιά, ξινά, όλα. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα αν δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος».
Βραβεύτηκαν συμβατικά και βιολογικά, ποιοτικά ελαιόλαδα του νησιού
Περισσότερα από 100 δείγματα συμβατικού και βιολογικού ελαιολάδου αξιολογήθηκαν στη διάρκεια του 4ου παγκρήτιου διαγωνισμού, τα οποία αξιολογήθηκαν στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».
Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές στον διαγωνισμό και φέτος η ποσοστιαία αύξηση ξεπέρασε 20%, εδραιώνοντας τον θεσμό στην ανάδειξη του κρητικού ποιοτικού ελαιολάδου. Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή στο πλαίσιο του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν συνολικά 100 δείγματα ελαιολάδου, 25 βιολογικής καλλιέργειας και 75 συμβατικής καλλιέργειας.
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Στην εκδήλωση για τα αποτελέσματα του παγκρήτιου διαγωνισμού αλλά και για το ποιοτικό προφίλ των δειγμάτων μίλησε η Έφη Χριστοπούλου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας και ο δεύτερος επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης ο Guiseppe Antonio Laouro από τη νότια Ιταλία με πολυετή εμπειρία στην προώθηση ελαιολάδου.
Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου.
Στον χώρο του ξενοδοχείου Sentido Pearl Beach στο Ρέθυμνο που δόθηκαν τα βραβεία υπήρξε πλούσιος μπουφές με εδέσματα-προϊόντα με το σήμα «Κρήτη», τα οποία πρόσφεραν πιστοποιημένες επιχειρήσεις και ετοίμασαν οι chef του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής.

Βραβεία-Διακρίσεις ανά κατηγορία
*Βιολογικά Ελαιόλαδα 2018
Χρυσή Ελαία ΒΙΟ – Ανδρουλάκης Ευτύχιος, τυποποίηση ελαιολάδου
Αργυρή Ελαία ΒΙΟ – Βιολογικά κρητικά ελαιόλαδα Μον. ΕΠΕ
Χάλκινη Ελαία ΒΙΟ – Honest Olive Group ΕΠΕ
Τιμητικές Διακρίσεις
1. Honest Olive Group ΕΠΕ
2. Ανώσκελη Αγροτική Εταιρεία ΑΒΕΕ  
3. Ορέστης Μαθιουδάκης
4. Cretan Tree  
5 Kouses Estate
6. Τσουδερός ΕΠΕ
*Συμβατικά ελαιόλαδα 2018
Χρυσή Ελαία – Ασμαργιαννάκη Μαρία
Αργυρή Ελαία – Ανδρουλάκης Ευτύχιος, τυποποίηση ελαιολάδου
Χάλκινη Ελαία – Terra Creta SA
Τιμητικές Διακρίσεις
1. Ασμαργιαννάκη Μαρία  
2. Βιολογικά Κρητικά Ελαιόλαδα Μoν. ΕΠΕ  
3. Μιχελάκης Ι. ΑΕ
4. Νικόλαος Αιλαμάκης και σία ΟΕΕ
5. Cretan Taste OE
6. Creta Eleon – Ψαρουδάκης ΑΕ
7. Ellis Farm – Τιτάκη Ελισάβετ
8. Νικόλαος Αιλαμάκης και σία ΟΕΕ
9. Μποτζάκης ΑΕ
10. Creta Eleon – Ψαρουδάκης ΑΕ
Έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δακοκτονία υποσχέθηκε ο Β. Κόκκαλης
 Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί και τα προβλήματα που ο δάκος δημιουργεί στα ελαιόδεντρα της Κρήτης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι στο κομμάτι των κονδυλίων η κατανομή αφορά τις περιφέρειας και όχι το υπουργείο ενώ στον χαιρετισμό του μετά από σχετική αναφορά του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μ. Χνάρη για το πρόβλημα ο κ. Κόκκαλης υποσχέθηκε ότι οι διαδικασίες φέτος θα είναι έγκαιρες.
Ειδικότερα ο κ. Κόκκαλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Όσον αφορά στη δακοκτονία, ο μερισμός των κονδυλίων ανήκει αποκλειστικά στην περιφέρεια. Η Ένωση Περιφερειών εγκρίνει το κονδύλι. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετίζεται μονάχα με τον καταμερισμό. Συμβαίνει το εξής παράδοξο για τη δακοκτονία, η οικονομική δυνατότητα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε υπεύθυνοι για τον διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος μέχρι και τον Μάιο. Ήδη προκηρύχτηκαν και οι θέσεις για τους συμβασιούχους. Όσον φορά στη χρηματική ποσόστωση για τη δακοκτονία ανήκει αποκλειστικά στην περιφέρεια, δηλαδή πόσα χρήματα θα πάρει ο κάθε νομός. Εμείς ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζουμε τη δακοκτονία και στηρίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Η κατανομή χρημάτων αποτελεί αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών.