19 °C Rethymno, GR
20/05/2022

Ιταμή πρόκληση στον πυρήνα των γυναικείων εργασιακών δικαιωμάτων

Όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της επτά Φλεβάρη για τις άδειες των εργαζομένων και μάλιστα τις άδειες τοκετού των γυναικών, αποτελούν ιταμή πρόκληση για το γυναικείο και το εργατικό λαϊκό κίνημα. Εκφράζουν μια πρωτοφανή σε κυνισμό κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή το ταμειακό υπόλοιπο για την κάλυψη εν γένει δαπανών ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, που μεταφέρεται από το 2021 στο 2022, επισήμανε πως οι ισχυρισμοί του δημάρχου πως δεν υπάρχουν λεφτά για να διατεθούν 200 χιλ. για τον σχολικό καθαρισμό εν μέσω πανδημίας, ήταν καθαρή παραπληροφόρηση προς όλη τη σχολική κοινότητα κι όχι μόνο. Τα τεχνάσματα που επιστράτευσαν να πείσουν πως έλεγαν αλήθεια δεν έπειθαν ούτε τους ίδιους.

Γι’ αυτό άλλαξαν τροπάρι. Αντί να συνεχίσουν όπως έκαναν μέχρι τώρα να αναγνωρίζουν τον μικρό αριθμό των καθαριστριών και έστω στα λόγια να διαμαρτύρονται στο υπουργείο κ.λπ. μόλις αποκαλύφτηκαν και οι δικές τους ευθύνες, έκαναν στροφή 180ο. Ενοχοποίησαν τις καθαρίστριες που δεν είναι δούλες, που παίρνουν άδειες, που τεμπελιάζουν κ.λπ. και γι’ αυτό τάχατες τα σχολεία δεν είναι καθαρά, ακυρώνοντας τις προηγούμενες θέσεις τους. Αλήθεια αν είναι έτσι γιατί για μήνες ολόκληρους ο κ. Μαρινάκης ζητούσε συνάντηση με τον ΥΠΕΣ για να ζητήσει όπως έλεγε περισσότερες καθαρίστριες; Γιατί έλεγαν (ψευδώς) πως δεν έχουν λεφτά να πάρουν περισσότερες και δεν ενημέρωναν πως είναι αρκετές αλλά τεμπελιάζουν; Γιατί δεν έπαιρναν μέτρα για όσες τεμπελιάζουν;

Επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν τις καθαρίστριες για τις δικές τους και τις κυβερνητικές ευθύνες και προσδοκώντας να εντυπωσιάσουν τους αδαείς, διέρρηξαν τα ιμάτιά τους με το πυροτέχνημα των 500 ημερών άδειας αθροιστικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Στην πραγματικότητα είναι απόλυτα λογικός αριθμός (το 5,5% των συνολικών εργατοημερών). Μιλάμε για σχεδόν 100 εργαζόμενες μερικής απασχόλησης, που όλες μαζί δικαιούνται 800 μέρες μόνο για κανονική άδεια (8 μέρες η κάθε μια) και που με τις αναρρωτικές, τις άδειες covid, τοκετού κ.λπ. αντικειμενικά γίνονται πολύ περισσότερες.

Και με την ευκαιρία, ισχύουν άραγε οι πληροφορίες που μιλούν για χαριστικές «άγραφες άδειες» που δίνουν σε εργαζόμενες που «πάνε με τα νερά τους» και  ανοίγουν πόλεμο στο σωματείο τους;

Ύμνησαν το παλιό απάνθρωπο καθεστώς που θεωρούσε τις σχολικές καθαρίστριες εργολάβους του εαυτού τους. Το ίδιο που πήγε να εφαρμόσει η E-FOOD για να φάει τα μούτρα της από την κοινωνική κατακραυγή και τη μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.  Ύμνησαν μάλιστα την πιο τρισάθλια και απάνθρωπη πλευρά του. Το γεγονός  ότι οι σχολικές καθαρίστριες δεν είχαν το δικαίωμα ούτε άρρωστες να λείψουν απ’ τη δουλειά. Δούλες κανονικές τον 21ο αιώνα. Ήταν υποχρεωμένες είτε να δουλεύουν άρρωστες είτε να πληρώνουν κάποιον να τις αντικαθιστά!!! Κι όλα αυτά όχι για να ανακουφίζουν, όπως διατείνονται, το λαό και τους δημότες από τους αβάσταχτους κρατικούς και δημοτικούς φόρους και τέλη, αλλά για τον κοροϊδεύουν με ψίχουλα και να ταΐζουν με τη σέσουλα, όπως έχουμε αποδείξει, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με την ελπίδα ότι θα ανακόψουμε την κατρακύλα τους σε όλο και πιο απάνθρωπες μεσαιωνικές εργασιακές λογικές, τους υπενθυμίσαμε ότι μεγάλος αριθμός αδειών ήταν πέρυσι άδειες εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς όχι μόνο δεν συγκρατήθηκαν, αλλά κυριολεκτικά έσπασαν όλα τα κοντέρ. Ο ίδιος ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος να προσλαμβάνει εγκυμονούσες για συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες!!! Ότι δεν είναι ο δήμος επιδοματικός οργανισμός. Τα έβαλε και με τον νόμο (κατάχτηση του γυναικείου και του εργατικού κινήματος) που τον υποχρεώνει να τις προσλαμβάνει. Αμφιβάλλουμε πολύ αν τέτοιος οπισθοδρομισμός έχει ακουστεί στον δημόσιο λόγο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όποιο σχόλιο και να κάνουμε θα είναι φτωχό μπροστά στον κυνισμό, την αντεργατική ψύχωση και την ανοιχτή πλέον άρνηση του πυρήνα των δικαιωμάτων, που έστω και τυπικά εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη γυναικεία ισοτιμία.

Μόνο ένα περιστατικό για το ποιόν των «κρατικών επιδοματικών οργανισμών» που επικαλέστηκε ο δήμαρχος και που ξαφρίζουν κι αυτοί το βιός των εργαζομένων.

Τον Γενάρη φέτος σχολική καθαρίστρια νεογέννητη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο «επιδοματικός οργανισμός» ΟΑΕΔ, που με λεφτά των εργαζομένων ταΐζει εκατομμύρια τη μεγάλη εργοδοσία, δεν δικαιολογεί στις σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ούτε την εξάμηνη άδεια ανατροφής του νεογέννητου παιδιού. Δεν είχε που να αφήσει το παιδί και αναγκάστηκε να παραιτηθεί!!! Ένας μισθός λιγότερος σ’ ένα εργατικό σπίτι. Και βέβαια κανείς δεν ξέρει αν με την παραίτηση αυτή του χρόνου θα έχει ικανά μόρια για να ξαναδουλέψει… Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό.

Ένα θα πούμε μόνο: Αυτοί που κάθονται σε ψηλές καρέκλες και διαχειρίζονται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο προς όφελος της κυρίαρχης τάξης που εκπροσωπούν, πρέπει να θυμούνται ότι αυτός παράγεται από τον ιδρώτα, το αίμα του εργαζόμενου λαού. Μπορεί να καταφέρνουν να τον εξαπατούν με τις ταχυδακτυλουργίες που έχουν εκπαιδευτεί, αλλά πάει πολύ να του βγάζουν και τη γλώσσα. Αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν.

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου