23 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

«Παγωμένη» παραμένει η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει να μην ξεπερνούν το 30% κατά μέσο όρο και τους επιχειρηματίες του κλάδου να εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τη δεύτερη σεζόν covid, όπως την αποκαλούν.
Αν και τα δεδομένα είναι σχετικά καλύτερα από πέρυσι, όπου τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, εν τούτοις η κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα να εξακολουθούν να είναι σε ισχύ ταξιδιωτικοί περιορισμοί και απαγορεύσεις που κρατούν καθηλωμένες τις κρατήσεις.
Βασικές αγορές του νησιού, όπως η Σκανδιναβία, η Βρετανία και η Ρωσία, παραμένουν κλειστές βάζοντας ουσιαστικά πάγο στην ενίσχυση του τουρισμού σίγουρα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Οι όποιες κρατήσεις υπάρχουν αυτή την περίοδο από Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία και Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κενό που έχουν δημιουργήσει οι πρώτες τρεις αγορές που αποτελούν τις σημαντικότερες τουριστικές δεξαμενές του Ρεθύμνου.
Η Βρετανία, μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα και κυρίως για την Κρήτη, από την οποία είχαν προέλθει περίπου 3,5 εκατ. αφίξεις το 2019, έχει θέσει, τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου τους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς στο «πορτοκαλί», δηλαδή οι Βρετανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα. Στον αντίποδα, από τις 20 Ιουνίου ενδεχομένως να επανέλθουν οι πτήσεις τσάρτερ από και προς τη Ρωσία, ενώ αρχές Ιουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δειλά-δειλά θα ξεκινήσουν πτήσεις από τις σκανδιναβικές αγορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Ρεθύμνου, Στράτο Μπερέτη, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου και τον επόμενο μήνα θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τον Αύγουστο οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής και σε αυτές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαγορεύσεων από Αγγλία και Σκανδιναβία. Θετικά, όμως, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι υψηλές.
Το πλήγμα είναι ήδη πολύ μεγάλο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ οι φόβοι και η ανησυχία κυριαρχούν για το μέλλον της τουριστικής περιόδου.
Το τουριστικό τοπίο παραμένει θολό για τη φετινή σεζόν και η κατάσταση ρευστή, καθώς καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, καθώς ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Aναλυτικά,

Περιορισμένες παραμένουν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στον νομό Ρεθύμνου, ενώ υποτονικός είναι και ο ρυθμός των κρατήσεων και είναι άγνωστο αν αυτές τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις.

Μόλις το 40-50%των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν επανεκκίνηση τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, ενώ οι πληρότητές τους παραμένουν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα θέτοντας ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις. Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου αν και καλύτερο από πέρυσι, που ουσιαστικά οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, με τα στατιστικά δεδομένα των τουριστικών αφίξεων φτάνει για το μήνα Μάιο το 20% του αντιστοίχου μήνα του 2019 και για τον Ιούνιο το 35%. Η εικόνα όμως είναι διαφορετική για την Κρήτη και δη για τον νομό Ρεθύμνου, όπου τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα, αφού βασικές τουριστικές δεξαμενές του τόπου παραμένουν κλειστές.

Ρωσία, Αγγλία και Σκανδιναβία που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής πίτας του νομού είναι αγορές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει βάζοντας επί της ουσίας στον «πάγο» την τουριστική κίνηση. Το πλήγμα είναι ήδη πολύ μεγάλο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ οι φόβοι και η ανησυχία κυριαρχούν για το μέλλον της τουριστικής περιόδου.

Το τουριστικό τοπίο παραμένει θολό για την φετινή σεζόν και η κατάσταση ρευστή, καθώς καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση του τουρισμού και φέτος να έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της ΤUI Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ακύρωση πακέτων διακοπών σε διάφορους προορισμούς, και στην Ελλάδα ακόμα και μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει. Όσον αφορά τη χώρα μας, η TUI ακυρώνει τα πακέτα που είχε μέχρι τις 28 Ιουνίου, που αναμένεται νέα απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης για τους πράσινους προορισμούς, για τη Ζάκυνθο, και μέχρι τις 4 Ιουλίου για Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Θεσσαλονίκη. «Επανεξετάζουμε το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις της κυβέρνησης κάθε τρεις εβδομάδες, με την ερχόμενη να αναμένεται στις 24 Ιουνίου», αναφέρει η TUI.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Ρεθύμνου, Στράτο Μπερέτη, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου και τον επόμενο μήνα θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τον Αύγουστο οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής και σε αυτές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαγορεύσεων από Αγγλία και Σκανδιναβία. Θετικά, όμως, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι υψηλές.

«Φέτος τον μήνα Μάιο καταγράφηκαν 70.000 διεθνείς αφίξεις στη χώρα. Πέρυσι το νούμερο αυτό ήταν 0, ενώ πρόπερσι 550.000, άρα ουσιαστικά φέτος είχαμε περίπου το 20% των αφίξεων του 2019. Ο Ιούνιος πέρυσι ήταν κλειστός και φέτος θα φτάσουμε το 35% των πτήσεων του 2019. Τα νούμερα είναι και όπως δείχνουν θα παραμείνουν χαμηλά. Είναι κλειστή η βρετανική αγορά, οι Ρώσοι θα ξεκινήσουν δειλά δειλά μετά τις 20 Ιουνίου, Νορβηγοί και Φιλανδοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με λίγες πτήσεις, επομένως, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν θα είναι ούτε ο Ιούλιος ένας συνηθισμένος Ιούλιος, σίγουρα όμως τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Εγώ υπολογίζω ότι αν πάνε τα πράγματα καλά και έχει γίνει η Κρήτη ένας «πράσινος» προορισμός θα μπορέσουμε να φτάσουμε για τον μήνα Ιούλιο το 50-55% της κίνησης του Ιουλίου του 2019. Η αλήθεια είναι ότι το Ρέθυμνο υστερεί σε πληρότητες εξαιτίας της απουσίας των Σκανδιναβών και των Βρετανών. Ακόμα τα μισά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και ακόμα και όταν ανοίξουν οι πληρότητες θα είναι χαμηλές, δεν θα ξεπερνούν το 30%. Στο Ρέθυμνο δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες από τα Χανιά. Από Αγγλία και Σκανδιναβία που δε έχουν ακόμα ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι σε διεθνείς αφίξεις τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου έχουν πολύ λιγότερες πληρότητες από ότι τα ανατολικά της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο φαίνεται πολύ καλή εικόνα όπως και τον Οκτώβριο με βάση τις κρατήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής. Τα πράγματα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα κανονικό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Βέβαια όλες οι κρατήσεις που μπαίνουν είναι με προσφορές» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «δυστυχώς η εικόνα δεν έχει αλλάξει και τα μηνύματα είναι αρνητικά, ο κρατήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καλά. Η Αγγλία εξακολουθεί να είναι κλειστή μέχρι τις 11 του επόμενου μήνα, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι κλειστή, Φιλανδοί και Νορβηγοί δεν έχουν λάβει απόφαση για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, από τη Σουηδία έχουμε μια πτήση την εβδομάδα και οι Δανοί λένε ότι θα ξεκινήσουν με μια πτήση την εβδομάδα με rapid test. Αυτή είναι η κατάσταση. Ουσιαστικά, κρατήσεις μπαίνουν μόνο από Γερμανία και Πολωνία και λίγο από τη Γαλλία. Όμως οι αγορές αυτές δεν επαρκούν. Είμαστε ανήσυχοι, είμαστε προβληματισμένοι, παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις, ακούμε και για νέο κύμα πανδημίας και όλο αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα. Ευελπιστούμε να αναστραφεί η αρνητική αυτή εικόνα. Μέχρι στιγμής το ποσοστό των ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει κατά μέσο όρο δεν ξεπέρνα το 50%. Εκτιμούσαμε ότι στο τέλος αυτού του μήνα θα άνοιγαν στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακές μονάδες. Όμως πλέον είναι αμφίβολο με τα δεδομένα που υπάρχουν. Άλλωστε και όσες μονάδες είναι ανοιχτές επί της ουσίας υπολειτουργούν, καθώς οι πληρότητες είναι πάρα πολύ χαμηλές».

Άνοιξε η πλατφόρμα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον Τουρισμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης στη δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού». Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις και η δράση στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021 υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Η στήριξη των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Πρόσκληση. Η επιδότηση ανέρχεται έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Ωστόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που μπορείς να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.