23 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Καθοριστικό εργαλείο για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ρεθύμνου

-Περιλαμβάνει την εγκατάσταση εννέα μετεωρολογικών σταθμών, μετρητών νερού και αισθητήρων παρακολούθησης ρύπων και σωματιδίων

Το καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης όλων των αναλυτικών μετεωρολογικών δεδομένων που θα εγκατασταθεί στον Δήμο Ρεθύμνου το καλοκαίρι και θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022 παρουσίασε στην διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημοτικό κήπο ο διευθυντής του εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.

Το σύστημα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με δεδομένες τις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και με αφορμή την ακραία συμπεριφορά του καιρού το καλοκαίρι του 2021, η πολιτική προστασία πρέπει να ανασχεδιαστεί. Η διασύνδεση των επιχειρησιακών δράσεων με τις ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες προσφέρουν πλήθος επιχειρησιακών εργαλείων παρατήρησης και πρόγνωσης, θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να οργανωθεί. Έμφαση θα δοθεί σε επικείμενες δράσεις τοπικού επιπέδου, όπως η δράση CLIMAGRID21, την οποία έχει σχεδιάσει και θα ξεκινήσει να υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αναφερόμενος στο καινοτόμο σύστημα και τις δυνατότητες που παρέχει ο κ. Λαγουβάρδος είπε: «ξεκινάμε το πρόγραμμα, μια ιδέα, που άρχισε ουσιαστικά πριν από δυο χρόνια. Ένα σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί τον καιρό και θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτική προστασία και όχι μόνο. Αυτό το σύστημα δεν αφορά μόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά θα έχει μετρήσεις και σε κανονικές συνθήκες. Ο καιρός ενδιαφέρει όλους τους πολίτες, τους τουρίστες και φυσικά τους αγρότες για να ξέρουν πως θα κινηθούν. Είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει αρκετά. Μιλάμε για μια υποδομή η οποία θα μένει στον τόπο. Θα έχουμε καταγραφές σε όλα τα δεδομένα. Ήδη λειτουργούν δυο σταθμοί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα τοποθετηθούν επιπλέον επτά, άρα 9 συνολικά. Θα μετράμε τη στάθμη σε δυο ρέματα σίγουρα, το ένα θα είναι το ρέμα του Πλατανιά και ο άλλος μετρητής θα τοποθετηθεί στα δυτικά (θα δούμε που σε συνεννόηση με την Περιφέρεια) και θα υπάρχει όλο αυτό ολοκληρωμένα σε ένα σύστημα πληροφορικής που θα δίδει ολοκληρωμένα και τις προγνώσεις και τις παρατηρήσεις και κυρίως θα είναι προσβάσιμο σε όλους».

Το σύστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 2022 όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο όπως πρόσθεσε στελέχη του Εθνικού Αστεροσκοπείου θα εκπαιδεύσουν υπάλληλους του δήμου για να μπορούν να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν τις πληροφορίες-δεδομένα που θα παρέχει το σύστημα: «Αυτή την περίοδο θα γίνουν οι προμήθειες των σταθμών, το πρόγραμμα ουσιαστικά ξεκινάει βάσει της σύμβασης την 1η Οκτωβρίου. Οι σταθμοί λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους του δημοσίου θα εγκατασταθούν την άνοιξη, το πληροφοριακό σύστημα που φτιάχνουμε εμείς θα είναι έτοιμο αρχές καλοκαιρού σε συνεργασία πάντα με τον δήμο. Το σύστημα αυτό το έχουμε κάνει πρώτη φορά στο Κιλκίς, εδώ όμως είναι λίγο πιο ευρύ το σύστημα με την έννοια ότι θα έχει αισθητήρες μέσα στην πόλη που θα μετράνε και τα σωματίδια, την υγρασία.

Για μένα το βασικό είναι ότι τα συστήματα αυτά είναι χρήσιμα με την έννοια όμως ότι αυτά θα αξιοποιούνται. Εμείς θα εκπαιδεύσουμε υπάλληλους του δήμου για να κάνουν αυτή τη χρήση, ένα μεγάλο μέρος της πληροφορίας θα είναι ελεύθερη, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι πολίτες και επίσης θα πρέπει να εμπλέξουμε κα εθελοντικές ομάδες. Ο σκοπός είναι να υπάρχει η υποδομή και κυρίως η αξιοποίησή της. Δηλαδή όταν το σύστημα έχει την πληροφορία θα πρέπει κάποιος να τη δει αρχικά ως πρόγνωση και στη συνέχεια όταν ξεκινάει να παρακολουθεί την πληροφορία να γνωρίζει πώς θα τη μεταφέρει» κατέληξε.

Την εκδήλωση που αφορούσε στην κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Οι πολίτες μπροστά», μίλησε και η κυρία Βάσω Κοτρώνη –ερευνήτρια A’, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην ομιλία της με τίτλο «Ακραία καιρικά φαινόμενα: από τις πλημμύρες ως τους καύσωνες και τις δασικές πυρκαγιές» αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα απασχολούν όλο και περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών και απειλούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των ανθρώπων και των υποδομών. Κάνοντας μια ανασκόπηση των έντονων καιρικών φαινομένων που είχαν συνέπειες την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ακραία συμπεριφορά του φετινού καλοκαιριού, κυρίως όσον αφορά στην εμμονή υψηλών θερμοκρασιών, την παρατεταμένη ξηρασία και τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά πυρός.