10 °C Rethymno, GR
19/01/2022

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Καινοτόμα εργαλεία για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων του Ρεθύμνου

• Τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα σε όλους του πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες • Στόχος η αντιμετώπιση της ηχορρύπανσης, η πρόγνωση του καιρού και η έγκαιρη ενημέρωση

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα δύο καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στον δήμο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 371.382,98€, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους του προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» και περιλαμβάνει συστήματα που θα λειτουργούν ως εργαλεία παρακολούθησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο Ρέθυμνο.

Το έργο περιλαμβάνει τρία υποέργα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

Το ένα υποέργο, προϋπολογισμού 70.335€, το οποίο αφορά την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο» και το δεύτερο αφορά στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών» με προϋπολογισμό 91.125€. με αντικείμενο την παροχή ενός ευρέως φάσματος πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής, προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης.

Χθες με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε το σχέδιο της δανειακής σύμβασης του επενδυτικού δανείου.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, έχουν ήδη υπογραφεί οι δυο προγραμματικές συμβάσεις του δήμου με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το Εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτικοακουστικής, του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, για το έργο που θα αφορά την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, καθώς και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών».

Για τις μετρήσεις του θορύβου, όπως είπε ο κ. Κρεβετζάκης αισθητήρες θα εγκατασταθούν στις οδούς Αρκαδίου, Τίτου Πετυχάκη, Βερνάδου στην Σοχωρα και στη κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.

Με το καινοτόμο αυτό σύστημα και την συνδρομή των επιστημόνων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Δήμος Ρεθύμνης θ’ αποκτήσει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των εκπομπών θορύβου στην παλιά πόλη, το οποίο θα εμπλουτίσει τις υφιστάμενες δράσεις του Δήμου για την προστασία του Ιστορικού Κέντρου, θα αποκαταστήσει τις αδικίες και τις αμφισβητήσεις για τις πραγματικές εστίες εκπομπής θορύβου και θα αξιοποιηθεί στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής που εδράζεται στην ενίσχυση της κατοικίας στην παλιά πόλη και την παροχή ελκυστικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες οικιών για να παραμείνουν ως κάτοικοι ή/και να αναβαθμίσουν τις ιδιοκτησίες τους, μέρος των οποίων σήμερα παρουσιάζει στατικά προβλήματα από την εγκατάλειψη.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του δεύτερου υποέργου μετεωρολογικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν σε ακτίνα από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από την Ελεύθερνα έως και τα Μυριοκέφαλα, ενώ οι μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση θα τοποθετηθούν πέριξ του αστικού ιστού της πόλης.

Παράλληλα, ο κ. Κρεβετζάκης τόνισε ότι στην εφαρμογή του Αστεροσκοπείου περιλαμβάνονται και δεδομένα για τις προσβάσιμες παραλίες ΑμεΑ σε όλο τον νομό.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι τόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου θα τοποθετηθούν οθόνες προβολής όλων των δεδομένων τόσο των αισθητήρων, όσο και οι μετρήσεις για νερό και ξηρότητα ατμόσφαιρας.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία των συστημάτων που θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τον δήμο και την τοπική κοινωνία: «Όλα τα μοντέλα των προγνώσεων των μετεωρολογικών δέχονται πληροφορίες από συγκεκριμένα σημεία. Ένας από τους λόγους που δεν είχαμε καλές προγνώσεις την τελευταία διετία ήταν ότι δεν πετούσαν τα αεροπλάνα που έχουν ειδικά συστήματα και μοντέλα. Το να έχουμε μετεωρολογικούς σταθμούς από την Ελεύθερνα μέχρι και τα Μυριοκέφαλα και να έχουμε πραγματική πρόγνωση καιρού με τοπικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε που θα καταγραφούν πλημμύρες, καταιγίδες. Αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Παράλληλα το άλλο σύστημα που έχει να κάνει με την καταμέτρηση του θορύβου είναι ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής μας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γνώση για τις περιβαλλοντικές συνθήκες τους ρύπους και τους θορύβους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, στην τοποθέτησή του τόνισε τη σημασία για τα δεδομένα των μετρήσεων να είναι ανοιχτά προς τους πολίτες τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες προσθέτοντας ότι: «Είναι σημαντικό όλες οι παράμετροι να είναι διαθέσιμες προς όλους. Να είναι προσβάσιμα τα δεδομένα προς τον μόνιμο κάτοικο και τον επισκέπτη και να μπορούν να βοηθήσουν και να δείχνουν την πράσινη πλευρά του Ρεθύμνου. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι τα στοιχεία που καταγράφονται θα είναι θετικά. Πρέπει να υπάρχει παράλληλο αντανακλαστικό, έτσι ώστε όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα να κάνουμε τις ανάλογες επεμβάσεις, τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις όσων δεδομένων δεν είναι προς την πλευρά που θέλουμε γιατί τόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και η ηχορρύπανση είναι σημαντικές παράμετροι».