23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΣΤΟ 80% ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Καλές οι προοπτικές για αυξημένη τουριστική κίνηση και τον Οκτώβριο

Με υψηλές πληρότητες που ξεπερνούν το 80% κατά μέσο όρο θα κλείσει ο Σεπτέμβριος για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, ενώ με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με τις προοπτικές για επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου να είναι καλές. Η κινητικότητα που υπάρχει και ο προγραμματισμός των πτήσεων που φτάνει μέχρι και το δεύτερο δεκαημέρου του Νοεμβρίου έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα ξενοδοχεία να παραμένουν ανοιχτά εφόσον έχουν ένα αριθμό κρατήσεων που τα καθιστά βιώσιμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευκαιρίες και για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με απρόσμενα καλή ροή γεμίζει ικανοποίηση τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, που εκτιμά ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί και η τουριστική κίνηση στον νομό θα ξεπεράσει το 60% της κίνησης του 2019.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης ανέφερε: «η κίνηση είναι πολύ καλή καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Κάθε δεκαήμερο εξέλισσε το επόμενο και θα κλείσει καλά και επίσης ξεκινά καλά και ο Οκτώβριος, σε αυτό παίζουν ρόλο τόσο κάποιες εκδηλώσεις – διοργανώσεις, που γίνονται στην πόλη μας, όσο και το γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες δίνουν κρατήσεις για το φθινόπωρο. Το σίγουρο είναι, από ότι βλέπω, ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ένα ελάχιστο ποσοστό κρατήσεων, κάτι που τους επιτρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ίσως κάποιοι παραμείνουν και τον Νοέμβριο, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν πτήσεις μέχρι τότε. Ήδη οι Σκανδιναβοί θα έχουν πτήσεις μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Όταν μένουν τα ξενοδοχεία ανοιχτά ενδυναμώνεται η κίνηση τον Οκτώβριο. Όσο νωρίτερα κλείνουν τόσο αποδυναμώνεται τουριστικά η κίνηση το τελευταίο διάστημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσουν το 80%».

Σημειώνεται ότι φέτος οι επισκέπτες είναι κατά κύριο λόγο Γερμανοί, Πολωνοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι. Ελάχιστη είναι η κίνηση από την Αγγλία, ενώ περιορισμένη είναι η κίνηση και από την Σκανδιναβία.

Κάνοντας ένα πρώτο απολογισμό της φετινής σεζόν ο κ. Μπιρλιράκης, ανέφερε: «γενικά τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ καλύτερα από ότι φοβόμασταν ότι θα πάνε. Η χρονιά ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου, γιατί όσοι ανοίξαμε τον Ιούνιο ήταν δραματικά. Όμως από τον Ιούλιο που ξεκίνησε να τρέχει η τουριστική χρονιά τα πράγματα πήγανε αρκετά καλά, παρότι είχαμε αρκετές αμφιβολίες για την υγειονομική διαχείριση τόσο της χώρας μας όσο και των χωρών προέλευσης επισκεπτών. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι τα πράγματα πήγαν καλά και ήταν καλή χρονιά. Απομονώνοντας πάντα τους μήνες που δουλέψαμε και όχι τους προηγούμενους. Σε σύνολο χρονιάς νομίζω ότι αυτό που είχε αρχικά προβλέψει και ο ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ, που ήταν το 50-60% του 2019 εκτιμώ ότι σε επίπεδο Ρεθύμνου και Κρήτης θα ξεπεράσουμε αυτό το ποσοστό και σε διανυκτερεύσεις και σε τζίρο».

Αυξημένη κατά 20% η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας φέτος

Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να «φτάσουμε» και τα 12 δισ. ευρώ έσοδα φέτος από τον τουρισμό, όπως άλλωστε σημειώνουν οι θεσμικοί τουριστικοί παράγοντες, δημοσιοποίησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταγράφεται 20% αύξηση στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα.

Παραμένοντας στην πορεία της τουριστικής κίνησης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «προσδοκία είναι να μπορέσουμε αυτή την εξαιρετική τουριστική εμπειρία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας, να την έχουμε σε υψηλά επίπεδα για το φθινόπωρο και τον Οκτώβριο, ίσως και για τις αρχές του Νοεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στο 61% αυτών του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ καθ’ όλο το επτάμηνο φέτος τα έσοδα διαμορφώθηκαν στο 37,1% των εσόδων του αντίστοιχου διαστήματος του τελευταίου πριν από την πανδημία έτους. Έτσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε αύξηση, η οποία αποδίδεται από την ΤτΕ «πρωτίστως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου». Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, ενώ οι αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 αυξήθηκαν κατά 51,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Ο υπερδιπλασιασμός των εισπράξεων και μάλιστα με δυσανάλογα των αφίξεων υψηλό εύρος, καταδεικνύει τόσο το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής των ταξιδιωτών στη χώρα όσο και την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη που αναφέρεται από πολλές διαφορετικές πηγές ότι καταγράφεται φέτος.