27 °C Rethymno, GR
17/05/2022

Κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία αύριο και μεθαύριο στο Ρέθυμνο

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, ο σύλλογος Γενικών – Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνης και ο σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου, θα πραγματοποιήσουν αύριο  Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου, στο πλαίσιο πανελλαδικής ημέρας δράσης για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για την κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Ιανουαρίου αλλά αναβλήθηκε εξ αιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.

Για τη συμμετοχή των εργαζομένων του δημοσίου στην κινητοποίηση, η εκτελεστική επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής.

Επίσης, την  Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για να αναδείξουν τα προβλήματα των κλάδων τους, να διεκδικήσουν τα εργασιακά δικαιώματα τους και να καθορίσουν το πλαίσιο περαιτέρω δράσεων.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο σύλλογος Γενικών – Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνης και ο σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου, καλούν όλα τα Σωματεία, τους συλλόγους Εργαζομένων και τους κοινωνικούς Φορείς του νομού Ρεθύμνης, να δώσουν το παρόν.

Σε σχετική ανακοίνωση τους αναφέρουν:

« Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση είναι η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι σε βάρβαρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που απειλούν να καταργήσουν πλήρως κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας Περίθαλψης, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα στα ερείπια του ΕΣΥ που οι ίδιες κατεδάφισαν και στα συντρίμμια των στοιχειωδών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Εντείνουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις, στην αλλαγή του υγειονομικού χάρτη και την προώθηση του «Νέου ΕΣΥ», στις απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Να παλέψουμε για να ενισχυθεί η διαλυμένη δημόσια υγεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τους δεκάδες νεκρούς, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού, με τις εικόνες ντροπής από τις ουρές για ένα test, με την ανυπαρξία μέτρων στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και στα Πανεπιστήμια, με ανύπαρκτη πρόληψη και την Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποστελεχωμένη και ανίσχυρη.

Να μην επιτρέψουμε την αξιοποίηση του εμβολιασμού από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και διχασμού της κοινωνίας.

Να μη δεχτούμε ως κανονικότητα τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, την εντατικοποίηση, τις αναγκαστικές μετακινήσεις, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, την απλήρωτη εργασία.

Να μην επιτρέψουμε να απολυθούν δεκάδες συνάδελφοί συμβασιούχοι στα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο γιατί κανείς δεν περισσεύει. Να παλέψουμε για την εξάλειψη του φαινομένου των εργαζομένων ομήρων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και να αποτρέψουμε την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας που θα απογειώσουν την εκμετάλλευση.

Να διεκδικήσουμε νέους σύγχρονους Οργανισμούς στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες, την ίδια ώρα που σχεδιάζουν την αλλαγή του υγειονομικού χάρτη ανά περιφέρεια στα πλαίσια του «Νέου ΕΣΥ» χωρίς δημόσιας διαβούλευση και θα περιλαμβάνει νέες περικοπές οργανικών θέσεων με συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και κλινικών και αλλαγή χρήσης νοσοκομείων.

Να μην παρακολουθούμε παθητικά και αμέτοχοι να δίνονται δις ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους για τις δήθεν «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις τους που αφορούν μόνο την αύξηση των κερδών τους και όχι φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, όταν την ίδια ώρα η κρατική Χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία μειώνεται κατά 139 εκ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την δημόσια ΠΦΥ.

Να μην καταδεχτούμε να μας κοροϊδεύουν και να πανηγυρίζουν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ (των επιχειρηματικών κερδών) ενώ στον κρατικό Προϋπολογισμό να μην «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για την εναρμόνιση των μισθών μας προ της οικονομικής κρίσεως (σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ), για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για την ένταξή μας στα ΒΑΕ, για κρατική ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης των ιατρών.

Να μη συμβιβαστούμε με την ακρίβεια, με τα πανάκριβα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, με τη φορολόγηση των χαμηλών στρωμάτων.

Να απαιτήσουμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, την «ανακούφιση» από την ακρίβεια.

Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η απογοήτευση, το «…τίποτα δεν γίνεται», η παραίτηση.

Απαιτείται, όχι μόνοι μας αλλά όλοι μαζί, μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τους κοινωνικούς φορείς μας να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα μας.

Απαιτείται να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Διεκδικούμε:

– Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης.

– Προσλήψεις στο σύνολο των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού σε Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ.

– Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

– Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά test (ράπιντ και μοριακά) σε όλους.

– Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

– Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας,στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία.

– Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απλοποίηση της διαδικασίας του προγραμματισμού εμβολιασμού των πολιτών (προσέλευση στα Εμβολιαστικά Κέντρα με ΑΜΚΑ και αστυνομική ταυτότητα).

– Εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

– Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική αστική ευθύνη των ιατρών ΕΣΥ και αναγνώριση του θανάτου από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα.

– Κατάργηση των νόμων εκτρώματα Χατζηδάκη και Χουλιαράκη.

– Επαναφορά των μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ.

– Καμία απόλυση υγειονομικού. Όχι σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των Δημόσιων Μονάδων Υγείας. Όχι στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Όχι στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης και στη στοχοποίηση των υγειονομικών.

– Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Πιο αναγκαίες από ποτέ:

– Άμεση προκήρυξη – ενίσχυση κενών οργανικών θέσεων νευραλγικών τμημάτων ΓΝ Ρεθύμνου με παροχή κινήτρων προσέλκυσης (οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, προϋπηρεσίας, εκπαιδευτικά κ.ά.).

– Λειτουργία της δεύτερης χειρουργικής αίθουσας του ΓΝ Ρεθύμνου.

– Διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ του ΓΝ Ρεθύμνου με τις αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο – εξειδικευμένο προσωπικό.

– Συνεχής λειτουργία τακτικών ιατρείων και χειρουργείων ΓΝ Ρεθύμνου.

– Ενίσχυση και οργάνωση ΕΚΑΒ για ασφαλείς διακομιδές προνοσοκομειακά και διανοσοκομειακά.

– Απεμπλοκή του ΓΝ Ρεθύμνου από τον εμβολιασμό Covid-19.

– Νέο Νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού με σύγχρονο οργανισμό.

– Νέο αναβαθμισμένο, ισχυρό και στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου (ΚΥΑΤ πόλης του Ρεθύμνου) με ενοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

– Άμεση στελέχωση Κέντρων Υγείας υπαίθρου και Περιφερειακών Ιατρείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου γνωστοποιεί πως θα συμμετέχει και στη σημερινή κινητοποίηση και στην αυριανή σύσκεψη, στηρίζοντας τα σωματεία των υγειονομικών στον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Στηρίζουμε – Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλούν τα σωματεία των υγειονομικών Ρεθύμνου – Τρίτη 01 Φλεβάρη, 12.00 η ώρα στην είσοδο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Συμμετέχουμε στη κοινή σύσκεψη σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καλούν τα σωματεία των υγειονομικών Ρεθύμνου – Τετάρτη 02 Φλεβάρη, 18.00 η ώρα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Αγώνας τώρα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στα πρωτόκολλα της «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόζει η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωση του το συνδικάτο που καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στον αγώνα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας.