15 °C Rethymno, GR
07/12/2021

Κλειστά αύριο τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου έως τις 12 το μεσημέρι

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου, τα οποία συμμετέχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση της Ομποσονδίας Εμπορικών Συλλόγων του νησιού ώς ένδειξη διαμαρτυρίας στα νέα μέτρα που είναι σε ισχύ αναφορικά με την πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτά.
Τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά εως τις 12:00 το μεσημέρι.
Σε σχετική ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, αναφέρεται:«Η πανδημία έχει αποδείξει, βάσει των καθημερινών κρουσμάτων που έχουμε, ότι στο νησί μας βρίσκεται σε έξαρση. Ο εμβολιασμένος έχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει, ενώ πολύ μικρή πιθανότητα να χάσει την ζωή του. Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού για την επιστροφή μας στην κανονικότητα και για να αποφύγουμε την πιθανότητα ενός ακόμα lock down
Πιστεύουμε ότι το φυσικό κατάστημα πρέπει με οποιοδήποτε ασφαλή τρόπο να παραμείνει ανοιχτό, καθώς ο ανταγωνισμός με τα e-shop και τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και s/m είναι μεγάλος .
Ο Εμπορικός σύλλογος
Προτείνει:
1.Οι βιτρίνες των καταστημάτων να μείνουν χωρίς φωτισμό Δευτέρα 15/11/2021 από τις 18.00 το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Τρίτης .
2.Τρίτη 16/11/2021 τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 12.00
Είναι η φωνή μας . Ας ακουστεί !»

Σε ανακοίνωση της η » Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ρεθύμνου» αναφέρει:
«Τα δήθεν νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας είναι τα ίδια και χειρότερα με αυτά που τόσο καιρό έχουν δοκιμαστεί και μας έχουν φέρει στην σημερινή τραγική κατάσταση. Έχουν την σφραγίδα της ατομικής ευθύνης που για άλλη μια φορά καλούμαστε να αναλάβουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι.
Αφού η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν κατάφερε να εμβολιάσει πλήρως τον λαό. Δεν έλεγξε την διασπορά στις πραγματικές της εστίες Κοινώς μας άφησε στη μοίρα μας. Τώρα μας λέει ότι όποιος θέλει να δουλέψει πρέπει να κάνει τον «χωροφύλακα» με κάθε κόστος προκειμένου να κλείσει την πανδημία έξω από τα κατάστημα του. Παράλληλα μας αφήνει να ζούμε καθημερινά με την ανασφάλεια για την ίδια μας την ζωή αλλά και τον φόβο από τα επαπειλούμενα τσουχτερά πρόστιμα.
Τα «νέα» μέτρα μειώνουν παραπέρα το εισόδημα μας την ίδια ώρα που προσφέρονται χρηματοδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως τα 3,4 δις του ταμείου ανάκαμψης για τα οποία ο υπουργός ανάπτυξης ήταν ξεκάθαρος ,ότι δεν αφορούν μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων.
Για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα στήριξης.
● Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ που αφορά τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
● Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
● Αποφασιστική ενίσχυση του νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας του νομού έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουμε δωρεάν τις υπηρεσίες υγείας που ενώ δικαιούμαστε επί πολλά χρόνια στερούμαστε.
● Κατάργηση των προστίμων στους αυτοαπασχολουμένους και στους μικρούς εμπόρους για ελέγχους πιστοποιητικών .
● Δωρεάν μαζικά τεστ ανίχνευσης του covid 19 για όλους χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις
● Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για εισοδήματα μέχρι 12.000
● Έκτακτο αφορολόγητο επίδομα για την περίοδο που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα
● Διαγραφή των τόκων και των προστίμων και γενναία μείωση των χρεών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία
● Καμία αύξηση στα τιμολόγια στο ρεύμα, νερό και πετρέλαιο θέρμανσης
● Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Όλοι μαζί να τα διεκδικήσουμε και να τα επιβάλουμε με τη συλλογική μας δράση».