Ενισχυμένη οικονομικά αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την πρώτη μείωση των δαπανών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη, καθώς θα λάβει ποσό 16,3 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.
Το γεγονός ότι στη χώρα μας θα δοθούν περισσότερα κονδύλια από όσα της είχαν διατεθεί αρχικά, μεταφράζεται ως λύση «συμβιβασμού» ανάμεσα στη Ε.Ε. και την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθούν για το νέο ΕΣΠΑ 11,2 δισ., από τα συνολικά 14,5 δισ. ευρώ που ήταν η τελική απόφαση.
Πάντως, ο πρωθυπουργός μπορεί να έκανε λόγο για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας τονίζοντας πως «Επετεύχθη η μεγαλύτερη αύξηση στην εκταμίευση των κονδυλίων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.», ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πότε θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία της χώρας και τι κίνητρα θα δοθούν στην κοινωνία για να βγει σταδιακά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, η χώρα σε πρώτη φάση θα λάβει πάνω από 14,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης, θα λάβει 1,8 δισ. επιπλέον για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ, το 2016, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18,3 δισ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αγροτικές υποδομές και πως γίνεται προσπάθεια για την Ελλάδα να της δοθούν επιπλέον πόροι μετά το 2016.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς τόνισε με έμφαση ότι προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος των οποίων θα πάρει φυσικά και η Ελλάδα, μια χώρα δηλαδή όπου το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το άκρως ανησυχητικό 50%.
Ωστόσο, σχολιάζοντας τη συμφωνία για το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του. «Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποδυναμώνεται ο προϋπολογισμός της;» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό γενικότερα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. έκανε λόγο για ένα σχέδιο που είναι ισορροπημένο και προσανατολισμένο προς την ανάπτυξη και το μέλλον. Οι περικοπές επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι υποδομές, η διοίκηση και η επιστημονική έρευνα. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης στα έργα διασυνοριακών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών τουλάχιστον κατά 11 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι έχουν προβλεφθεί κονδύλια για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, έρευνα και διαρθρωτικά κεφάλαια, τα οποία θα διατεθούν στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Αναλυτικά
Συμφωνία των «27» για τον προϋπολογισμό λιτότητας στα 908 δισ.
• Ικανοποιημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός – «Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο»
δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς
ΑΘΗΝΑ
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, ο οποίος θα ανέρχεται στα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια περικοπή της τάξης των 33 δισ. ευρώ, με τις πραγματικές πληρωμές να φθάνουν τα 908,4 δισ. και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που συμφωνείται μια τέτοια μείωση.
«Συμφωνία επετεύχθη! Άξιζε η αναμονή» έγραψε στο twitter χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοινώνοντας έτσι τον τερματισμό των πολύωρων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και εξελίχθηκαν σε…θρίλερ.
Ο Ρομπάι έκανε λόγο για προϋπολογισμό «μετριοπάθειας» εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χθεσινή προσπάθεια «άξιζε τον κόπο», χαρακτηρίζοντας «καλή» και «δίκαιη» την συμφωνία, η οποία όπως επεσήμανε, περιλαμβάνει επιπλέον 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η καγκελάριος είχε από χθες προειδοποιήσει ότι εν μέσω κρίσης, είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να έχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί.
Για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς («κλείσαμε 40 ώρες άυπνοι, μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι») από τις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν το 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που μένει ανεπηρέαστο και δεν προσμετράτε στο νέο ΕΣΠΑ.
Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά πέτυχε -όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς- την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα προγράμματα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
«Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα» για να της δοθούν πόροι μετά το 2016, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη μακρά διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Ακόμη τόνισε με έμφαση ότι με την επιμονή και της Ελλάδας προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος των οποίων θα πάρει φυσικά και η Ελλάδα, στην οποία το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το άκρως ανησυχητικό 50%.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη και τη σημασία της απόφασης που πήραν οι «27» για μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών και να καταστεί δυνατό τα κονδύλια να αξιοποιηθούν άμεσα.
«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία των «27» επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020.
Ωστόσο, σχολιάζοντας τη συμφωνία για το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του.
Μιλώντας, ωστόσο, για την «άλλη πλευρά της σελήνης», όπως είπε, «δεν μπορεί παρά να παραμένει ανήσυχος κανείς για το μέλλον της Ε.Ε.».
«Πώς μπορεί να ενδυναμώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποδυναμώνεται ο προϋπολογισμός της;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για «καλό συμβιβασμό», μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας: «Τα 960 δισ. ευρώ ήταν το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαμε να φθάσουμε». Χθες ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι είναι καλό να γίνεται εξοικονόμηση, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την διαφορετική του προσέγγιση απέναντι στην γραμμή της σκληρής λιτότητας.
Από τους σκληροπυρηνικούς της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι δαπάνες έπεσαν στα 908 δισ. ευρώ και παρουσίασε ως προσωπική του νίκη το γεγονός ότι κατάφερε να μην υπάρξει μείωση στο βρετανικό rebate, το οποίο και διατηρήθηκε, αλλά οι εισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξηθούν λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε.
Διατηρήθηκε επίσης η επιστροφή της Ολλανδίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατάφερε να περιορίσει κατά 45 εκατομμύρια ευρώ τις περικοπές στο ολλανδικό rebate.
Τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό ποσά αφορούν ουσιαστικά δεσμεύσεις πληρωμών, δηλαδή το μάξιμουμ των κονδυλίων που μπορούν να διοχετευθούν σε ένα πρόγραμμα. Το πραγματικά δαπανώμενο ποσό είναι συνήθως χαμηλότερο αφού πολλά προγράμματα αναβάλλονται ή ακυρώνονται.
Μετά το «ναυάγιο» της συνόδου κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου, οι «27» προσήλθαν ξανά χθες στις Βρυξέλλες, διατηρώντας τις «κόκκινες» εθνικές γραμμές και διασταύρωσαν τα ξίφη τους, φθάνοντας συχνά στα πρόθυρα ρήξης, αφού το χάσμα μεταξύ του πλούσιου βορρά που ζητούσε μεγαλύτερη λιτότητα και του νότου που εξέφραζε φόβους ότι οι περικοπές υπονομεύουν την ανάπτυξη, έμοιαζε αδύνατο να γεφυρωθεί.
Μετά την συμφωνία των ηγετών, την σκυτάλη παίρνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως». Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες και αν κρίνει κανείς από όσα είπε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, η έγκριση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.